Actualitate Cultură

Gânduri despre și pentru „VIS”. Gânduri, gânduri… (prof. Maria Bărcan)

image_printPrinteaza

Nu cred că este vreun român sincer care să nu știe, sau să nu fi auzit (mai ales în anul când serbăm Marea Unire) despre contribuția Bisericii Greco-Catolice la prefigurarea și pregătirea drumului spre Marea Unire de la 1918, prin formarea umană, spirituală și culturală a tinerelor generații de transilvăneni (indiferent de confesiune) în lumina valorilor creștine, autentice, a iubirii de Biserică;  au aprins flacăra conștiinței de neam și țară, a dezideratului unității naționale. Se pot scrie foarte multe despre rolul Bisericii Greco-Calolice în devenirea poporului român, dar și despe calvarul la care a fost supusă ea.

Sunt vremuri apuse, cred că, pentru totdeauna!

*

Dupa Revoluția Româna din 1989, unul dintre primele acte normative ale noii puteri, a fost Decretul-Lege nr. 9/1989, de abrogarea Decretului 358/1948, prin care Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Decretul-Lege din 24.04.1990 prevedea că, bunurile aflate în proprietate statului, urmează să fie restituite vechiului proprietar, Biserica Greco-Catolică.

Ce bine ar fi fost dacă s-ar fi și pus în practică!

S-au format comisii bilaterale ale ambelor culte pentru dialog, dar aceste comisii n-au rezolvat situațiile conflictuale; au urmat procese, conflicte care nicicum nu trebuiau să existe între cele două BISERICI-SURORI!

NICICUM URA NU este creștinească, nu ARE CE CĂUTA ÎNTRE CREȘTINI!

Cu regret se afirmă (am citit undeva): „Cultul greco-catolic a fost cel mai persecutat cult din România înainte de 1989 și după aceea.”

Statul român nu a rezolvat nici pe departe problema bisericilor și a patrimoniului, revindecate de credincioșii greco-catolici.

*

Ar fi multe de spus în legătură cu cele de mai sus, DAR, SPER SĂ VINĂ ȘI VREMI MAI BUNE pentru greco-catoloici, iar dorința mea nu este să vă amintesc de lucruri triste, de răni nevindecate, ci, să vă spun despre gândurile mele despre și pentru „VISUL” greco-catolicilor din Săliștea de Sus.

V-am spus că donatorii nu au fost numai din Săliște, ci au fost și din Sighetul Marmației, Săcel, Dragomirești, Ieud, Vișeul de Sus, Moisei, Satu Mare, Baia Mare, Tg. Mureș, București, Brașov, Cluj -Napoca, chiar și din SUA, Franța, Italia și Anglia!

Mă gândesc că acum, când „Visul” începe să se realizeze, se vor găsi și alții care vor să ajute la realizarea lui, fie prin bani, materiale sau poate prin muncă fizică. Mă gandesc la cei ce au donat și poate ar dori să mai doneze, (sunt mulți care au donat de mai multe ori). Mă gândesc la cei ce au promis și nu au făcut-o (fie că n-au putut, n-au vrut, sau nu au crezut că se poate realiza). POATE CĂ ACUM ÎȘI SCHIMBĂ PĂREREA! Mă mai gândesc și la cei ce n-au știut de „VIS” și prin intermediul acestui articol o să afle și poate încearcă să se implice, fiecare după posibilități.

Dar, cel mai IMPORTANT și mai IMPORTANT gând al meu (plin de speranță) se îndreaptă spre cei ce au putere, se află la putere și care ne conduc, împart bugetul: primarul orașului Săliștea de Sus, dl. ec. Iuga Ștefan (care are foarte multe și frumoase realizări în orașul ce, cu onoare și competență îl administrează), împreună cu Consiliul Local, Consiliul Județean Maramureș, parlamentarii din Maramureș, Guvernul României, Parlamentul ar putea aloca o sumă din buget, astfel încât „VISUL” să devină REALITATE!

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului în 25 noiembrie 2018, în aceeași zi cu sfințirea Capelei Greco-Catolice din Săliștea de Sus (peste care urmează să se înalțe Biserica-VISUL, așa cum e în proiect), sperăm să fie un semn de bun augur între cele două BISERICI-SURORI din Săliștea de Sus, dar nu numai!

Având în vedere cele scrise, cei ce doresc să facă donații, o pot face la orice Bancă pentru contul Parohiei Greco-Catolice din Săliștea de Sus, deschis la Agentia BRD, Dragomirești, Maramureș, contul fiind:

RO09BRDE250SV70226632500

La depunere, se face referința: banii s-au donat pentru construcția Bisericii Greco-Catolice din Săliștea de Sus, Maramureș, donatorul fiind… (se trece numele donatorului). De asemenea, se pot face donații și la Preotul Paroh al Bisericii Greco-Catolice din Săliștea de Sus, Preot Petreuș Ioan.

Îmi exprim speranța că cele scrise despre și pentru „VIS” vor găsi ecou în cât mai multe inimi și vor ajuta la realizarea acestuia.

Am speranța că doar așa se zice: „SPERANȚA MOARE ULTIMA”

… ” Adevăratele înfrângeri sunt renunțările la vis”. (Radu Gyr) .

Săliștenii greco-catolici nu renunță la VISUL lor!

DOAMNE AJUTĂ!

prof. Maria BĂRCAN

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Nu exista om,sa nu fi avut,macar odata un vis,un vis uitat,un vis conform cu realitatea sau un vis plin de dorinte!Unele au fost urate,altele frumoase,altele au marcat personalitatea celor care l-au avut!Doamna profesoara,Maria Bãrcan viseaza cu ochii deschisi,viseaza ce-si doreste comunitatea greco-catolica din Saliste,un vis nobil,o nazuinta de zeci de ani,aceea de a-si vedea,ridicata in oraselul natal,Biserica Greco Catolica!Visul dansei se va implinii,deoarece crede in el,are speranta ca si altii cu potenta financiara,vor crede ca si dansa,si clopotele bisericii vor rasuna,atunci cand visul se va implinii!Cata speranta are,cata incredere inspira,cat de multa dorinta are,toate la un loc se vor transforma in realizare,daca toti salistenii,netinand cont de religie,vor contribuii,cu mic,cu mare,sa-si ajute fratele de credinta pentru ca visul sa fie aievea,biserica sa se inalte,sa bucure inima celor care tanjeste dupa ea,o dorinta de drept care obligatoriu trebuie pusa in fapt!Daca s-a reusit cu ridicarea capelei si sfintirea ei in acelasi timp cu,Catedrala Neamului,demonstreaza,ca se poate si nu peste mult timp,zidurile biserii se vor ridica spre Ceruri,vestind,implinirea visului!Capela ridicata,are valoare pentru credinciosii greco-catolici din Saliste,atat cat are valoare pentru romanii ortodoxi,Catedrala Neamului,amandoua au fost ridicate pentru credinta in Dumnezeu,amandoua slujesc oameni,amandoua sunt primitoare una pentru salisteni,alta pentru natia romana,unindu-i in credinta!Sunt sigur ca acest vis este realizabil,am mai spus,salistenii sunt harnici,ce-si pun in gand,lupta ca sa se realizeze,speranta nu moare,ea creste pe zi ce trece si biserica se va ridica spre Slavi!Doamne,ajuta!

  • Barcan Gheorghe
    N.Iorga despre Marea Unire: ” Ori de cate ori facem popas in Istoria Unirii Transilvaniei cu tara, se cuvine sa aducem un omagiu Blajului si Bisericii Unite cu Roma, ai carui oameni mari au fost lumini in noaptea istoriei noastre, oameni de aleasa cultura si neincetat devotament pentru a-l servi pe Dumnezeu si Patria”.
    Si li s-a adus „OMAGIU”!
    Regimul Comunist ateu, prin Decretul 358/1948 a scos Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica) in afara legii; asa a inceput calvarul… Toti cei 12 episcopi greco-catolici, preoti, calugari, credinciosi greco-catolici au fost persecutati, condamnati la multi ani de inchisoare, multi dintre ei
    sfarsind in inchisori sau in lagare de munca, pentru singura vina ca n-au vrut sa renunte la credinta lor, refuzand sa accepte „unirea” cu Biserica Ortodoxa.

oferta-wise