Actualitate Cultură Illuminati Știri

Ghidul comunismului românesc analizat la Memorial (autor, Sebastiana Joicaliuc)

image_printPrinteaza
Diana Filimon, președintele Asociației Forum Apulum & Sebastiana Joicaliuc

Încă din liceu am fost pasionată de perioada comunistă, pe care și mama mea a parcurs-o. Discuțiile de la orele de istorie și de acasă, mi-au amplificat dorința de a cunoaște amănunte despre această epocă ce ține de istoria recentă a României. Consider că există zone întunecate, nedevoalate publicului larg din perioada comunistă, de aceea continuă să mă preocupe investigarea epocii în care au trăit apropiații din familia mea. Comunismul a reușit să suprime democrația și să reducă la tăcere un popor, cu excepțiile de rigoare.

Ziarul Scânteia, organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, mai ales în ultimii ani ce au precedat Revoluția din anul 1989, era încărcat de propagandă și osanale dedicate cuplului Ceaușescu, el “geniul Carpaților” și ea “savantul de renume internațional” își primeau meniul zilnic de lingușeli, plecăciuni, aplauze furtunoase, din partea jurnaliștilor de curte, dar și a oamenilor de cultură ce se prostituau pentru funcții călduțe sau pur și simplu din frică. Critica sau observațiile neconforme realismului socialist erau pur și simplu excluse, deviațiunile anti-sistem de neconceput, opozanții reduși la tăcere. Securitatea omniprezentă veghea cu duritate la menținerea liniștii cuplului prezidențial, hotărâtă să pedepsească orice formă de dizidență în “iepoca” de aur.

Uniunea Scriitorilor din România, de sorginte proletcultistă, edita în tiraje impresionante operele inestimabile ale Tovarășului, iar orele de “religie socialistă” sau, altfel spus, de educație comunistă, erau croite pe același calapod al preamăririi “iubitului fiu al poporului”. Populația hrănită pe cartelă, cu pâinea raționalizată “științific”, fără lumină și curent electric în locuințe, lipsită de minime condiții de trai, a apei calde și-a săpunului, era terorizată de tembelismul și absurditatea reprezentanților clasei muncitoare dar… mămăliga nu exploda.

Festivalul Cântarea României, al “culturii și educației socialiste”, inventat în anul 1976, pin manifestările culturale ce-l compuneau, a devenit o platformă de adulare a președintelui pe viață al României, purtătorul de sceptru regal, zeul înțelepciunii și atotștiutorul veșnic.

Sistemul de represiune și propagandă era infiltrat în toate celulele societății românești din acei ani de sumbră amintire, singura imagine vizibilă, permisă, admisă era doar… Conducătorul Iubit.

La inițiativa domnului Marius Voinaghi, profesor de istorie la C. N. „Dragoș Vodă”, vineri, 27 aprilie 2018, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, a găzduit lansarea „Ghidului ilustrat al comunismului românesc” coordonat de Asociația Forum Apulum din Alba Iulia, în care, încercăm o abordare diferită a acestor 50 de ani de dictatură pentru a face ca mesajul să fie simplu de înțeles și de reținut, prin a pune accentul pe ilustrații realizate de artiști români – Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Dragoș Boțcău și Bogdan Topîrceanu sunt cei care și-au oferit voluntar munca pentru acest ghid. (Forum Apulum)

Urmăriți și reportajul audio:

Evenimentul a fost moderat de muzeograf Andrea Dobes – Fürtös. Partea de concluzii a fost prezentată de Marius Voinaghi, coordonatorul Cercului de Istorie „Gemina”.

Autor, Sebastiana Joicaliuc,
studentă anul I, Jurnalism, UBB Cluj-Napoca

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Completari!
    Putini isi mai aduc aminte de miscarea sportiva din Romania comunista, intrunita intr-un proces de desfasurare, inventat de ciracii si trambitasii politicii emanate in „marile” congrese comuniste si intitulat „Daciada”, desfasurata sub egida p.c.r.! De asemenea, actul de cultura se desfasura in cadrul festivalului numit „Cantarea Romaniei” si desfasurat sub egida aceluiasi p.c.r! Ce putea sa iasa din aceste doua mari miscari? Doar osanale inchinate „geniului” intronat in fruntea partidului si a tarii, cel mai iubit „pretin” al comunistilor! Nu va puteti inchipuii cat efort si energie se depunea in organizarea etapelor desfasurarii acestor doua mari miscari comuniste! Nesustinute financiar doar intr-o mica masura, cuprindea in cadrul activitatilor fortate, mii si mii de talente atat din sport cat si din cultura, obligate sa participe si sa obtina rezultate cu care, mai marii comunstilor sa se laude in fata „tatucului” aflat la carma partidului si a tarii si care asculta cu „mandrie comunista” marile realizari obtinute in aceste doua domenii! Cand nu se obtineau rezultatele impuse de „mucalitul” comunistilor, acestea erau lungite din „burta” si raportate ca reale! Cata propaganda comunista, desarta care se desfasura numai din „gura” ca, in realitate, aceste doua mari actiuni erau doua mari „falsuri” lipsite de adevar si inchinate marelui „conducator”! Multe capete au cazut din randul celor mici, care nu puteau obtine rezultatele impuse, ca uneori erau aberante si le raportau real in fata „slugilor” comuniste din fruntea partidului de la toate nivelurile, care, vazand ca nu concorda cu cerintele „fiului” poporului, le modificau mincinos, iar pe cei vinovati de nereusite îi destituia sau sanctiona ca sa tina minte, ca in fata partidului comunist nu te poti prezenta fara realizari!
    Urate vremuri, urate miscari, eforturi mari, dar pentru ce? Pentru, am spune noi, lauda desarta prezentata „cizmarului” autostiuitor si priceput in toate „domenilii” si care se autointitula, fauritorul acestor miscari care sa cuprinda intreaga populatie spre binele si sanatatea ei, tinanand-o flamanda si fara mijloace de a „infaptui” marile realizari hotarate de „iubitul” conducator!

  • Felicitari tututor ! Multumesc pentru posiblitatea de a ma exprima in fata elevilor. Sper ca am fost de folos.

  • Asemenea manifestari , cu participarea masiva a elevilor sunt deosebit de necesare. Sper sa aiba loc cat mai des la Memorial, dar si la liceele din Sighet.

oferta-wise