Actualitate Cultură

În Grădina cu Sculpturi din Centrul Sighetului! (Ion Mariș)

image_printPrinteaza

De șase ani, în fiecare vară, ne dăm întâlnire… în grădina lui Ion (Ion Bledea, sculptorul). Pe la orele amiezii, când – de obicei – și soarele face parte din public (un numeros grup de prieteni, „degustători” de artă), ne-am bucurat de expoziția inedită pe care (con)Cetățeanul de Onoare al Sighetului ne-a oferit-o generos (Sâmbătă, 13 august 2022), pentru a ne convinge că artistul – în general – iese mereu la lumină. Lumină amplificată desigur, în acest an, de strălucirea celor 34 de lucrări (12 dintre ele „născute” în 2022) expuse pe gazonul – „simeză”, adaptat unui spectacol mai complex ce a inclus, pe lângă obișnuitele discuții informale, și co-participarea – firească – a soției artistului la „instalația” artistică de pe strada Bradului.

Grădina lui Ion (Bledea) este un model de proiect cultural, asumat în mod particular, pentru a degreva – nu-i așa?! – zona publică de cheltuieli „neeligibile”. Oricum, lucrările lui Ion Bledea se pretează expunerii în spații ample, aerisite, neaglomerate, privitorul având astfel ocazia să „cerceteze” din toate unghiurile posibile creațiile celui mai galonat sculptor local. La o vârstă frumoasă, Sculptorul Nordului, cum l-am numit (spre nedumerirea unor „competitori”) într-un album apărut în anul 2019, are o energie fantastică, și-a amplificat, cizelat și nuanțat (artistic) temele abordate, având deja o legătură mistică cu materia primă: lemnul. Ion nu risipește lemnul, nu-l „consumă”, el dă viață și nume lemnului care – în/ din mâinile lui – se transformă în personaje, simboluri, taine, bucurii.

Sunt mulți ani de când ne leagă o prietenie fără constrângeri și fără parti-pris-uri, o prietenie ancorată doar în artă. Îi cunosc biografia (o parte, de pe la începuturi, mi-a povestit-o în momentele de pauză) și evoluția într-adevăr sustenabilă, de aceea cred că în grădina magică a lui Ion, el și familia lui se simt, de fapt sunt, împliniți. În grădina lui, Ion, este gazda – artist – familist care este apreciat sincer, nu doar pentru că deține controlul „performance”- ului, nu doar pentru frumusețea pe care o emană lucrările „plantate” temporar în „iarba verde de acasă” ci pentru generozitatea și emoția pe care le stârnește văzându-l, văzându-i… Lumea lui, familia lui extinsă cu peste 1000 de copii – lucrări, crescută cu drag din pământul Maramureșului.
„Urmele” din Grădina lui Ion (Bledea) tind să se transforme în legendă, în veșnicie.

Foto & text: Ion Mariș

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • În grădina lui Ion, pădurea se transformă în artă! Este locul în care lemnul „mângâiat” cu mult talent, cu barda si dalta, capătă forme lumești, forme de-o rară frumusețe ce pot fi gândite si sculptate numai de „maestrul cioplitor”, prunc născut pe meleaguri maramuresene, venit la oras pentru a-și exprima talentul ce-l avea in simțiri privind sculptura, arta cioplitului in ĺemn, cea care ne-a adus atâta admirație in Grădina lui Ion, din curtea casei sale ce se afla pe-o strada care poartă tot nume de lemn, strada Bradului! Aici am admirat talentul artistului plastic, munca sa de-o viață, casa, grădina, familia si lucrările de artă, care in general exprima omul maramuresan in diferite faze, asa cum inspiratia l-a îndrumat sa daltuiasca adevărate minunății ce ne-au încântat privirile!
    Expoziția, pentru mine, a fost ceva inedit, deși particele din ea am mai vazut expuse si cu alte ocazii! Am rămas inmarmurit de cata munca a depus harnicul „mângâietor de lemn”, de ce a putut să creeze in jumatate de secol, o comoară artistică, asa cum spuneam „o pădure” de lucrari de artă, lucrări una mai frumoasă ca si alta, venite din mintea artistului plastic, ce a găsit în lemn un prieten adevarat, căruia i-a dat forme si viata, prin munca si talent, umplând grădina si încăperile rezervate pentru operele sale cu exponate, cum numai el stie sa le realizeze!
    Ospitalitatea lui, „căldura” gazdei, soția sa care ne-a bucurat prin prietenoasa si bogata masă cu care ne-a onorat prezenta la ediția a 6 – a a expoziției de sculptură din „Grădina lui Ion”, ne-au copleșit!
    Am văzut zeci de prieteni ai artistului, oameni din toate domeniile de activitate, de vârste diferite care au rămas inmarmuriti de frumusetea lucrărilor expuse, admirand sincer o expoziție ca in povesti, care sper sa nu-și piardă firul, sa ne dea posibilitatea sa-i admiram talentul unui artist ce traieste prin arta sculpturii ce-o face pentru noi, cu atâta hărnicie de parca ar fi lucrat zeci de sculptori si nu unul, cel care este Ion Bledea, prietenul meu pe care îl cunosc îndeaproape din 1975, si-i stiu năzuințele din tinerețe, de a creea frumosul, prin mânuirea daltii si toporului cu o măiestrie deosebita, pentru a realiza adevărate frumuseți prin mângâierea lemnului spre a-i da o nouă viață, care rămâne pentru admiratia eternității!

  • Felicitari si multe realizari in continuare ! Cu regretul de a nu putea fi prezent sambata…

oferta-wise