Actualitate Social

Gunoaie au fost, gunoaie sunt… sighetenii le suportă?! (autor, Zoltan Navodarszky)

image_printPrinteaza

Profitând de sfârșitul de săptămână cu vreme superbă, semnificativ mai caldă decât ar fi normal pentru mijlocul lunii februarie, am considerat că ar fi o zi perfectă pentru prima mea ieșire cu bicicleta din 2024.

Încărcat cu energie şi cu gândire pozitivă, am început să pedalez pe ruta Sighet – Coștiui, via Strada Mocăniței. Dar, din păcate, după aproximativ o jumătate de oră, această voie bună s-a transformat în tristețe şi chiar în oroare.

La marginea drumului, un imens morman de gunoaie cu o compoziție foarte variată. De la bucăți de moloz, plăci de azbociment, plastic, fier, inclusiv două picioare care, cândva, aparținuseră probabil unui cal.

Titlul articolului nu se referă doar la mizeriile pe care le vedeți în aceste poze, ci se referă și la persoanele care au fost capabile de o asemenea atrocitate.  Atrocitate nu numai  împotriva florei şi faunei, a pârâului Ronișoara, dar şi împotriva riveranilor. Locul unde s-au aruncat gunoaiele, probabil nu a fost ales la întâmplare… fiind plasat între două locații numite Bio Garden și Speranță pentru viitor. Chiar ironic!…

Dar nu putem să arătăm cu degetul numai la indivizii responsabili pentru această faptă. Probabil puținii neuroni din creierul unora nu pot să proceseze gravitatea şi impactul acțiunii lor.

Dacă e să analizăm situația la o scară mai mare, nici situația deșeurilor din Sighetu Marmației  nu este o poveste de succes. Deșeurile menajere selectate sunt  „deselectate” în drumul lor spre groapa comună… toate acestea „obligând” Sighetul să fie un oraș cu una dintre cele mai mari taxe de salubrizare din ţară.

Este profund trist și revoltător să vezi astfel de imagini cu gunoaie aruncate ilegal, având drept consecinţă degradarea mediului. Acțiunile iraționale și lipsite de grijă ale unor indivizi au un impact negativ major asupra naturii și comunității.

Aspectele cu privire la gestionarea deșeurilor în Sighetu Marmației sunt îngrijorătoare și merită atenția și implicarea autorităților și a comunității locale pentru a găsi soluții sustenabile. Este nevoie de EDUCAȚIE, reglementări clare, facilități adecvate de COLECTARE și RECICLARE, dar și SANCȚIUNI pentru cei care încalcă legea. Schimbarea vine prin eforturi colective – atât din partea instituțiilor, cât și a fiecărui cetățean care trebuie să fie conștient de impactul acțiunilor sale asupra mediului înconjurător. Prin conștientizare, respect reciproc și spirit civic putem păstra curățenia și proteja natura pentru generațiile viitoare.

Sighetul merită mult mai mult decât imaginile dezolante ale poluării!

Zoltan Navodarszky

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Soluție:
    Pentru-a fi eradicat
    Tot gunoiul adunat,
    Pe obrazul cîmpului
    Și în lunca rîului,
    Cred că ar fi necesară
    O NAVETĂ SPAȚIALA!
    Ca să ia gunoiul brut
    Și cu cei ce l-au făcut!

    Nici nu știi cum să-i numești
    Pe acești ,,băieți deștepți”,
    Ce cred în prostia lor,
    Că pămîntul e al lor!

    Nu văd rana cîmpului,
    Nici lacrima rîului,
    Protestînd din greu prin zoaie,
    Prin mormane de gunoaie.

    Și tot lor le umblă gura,
    Cînd se-nfurie natura!
    Cînd coboară dealu-n vale
    Și se umflă rîul mare.

    Cum să curgă apa-n vale,
    Cînd ea geme de gunoaie,
    Cum vrei dealu-nțelenit,
    Cînd pădurea ai stîrpit?

    Nu mai vezi păduri tufoase,
    Numai gipuri arătoase.
    În loc de păduri răzlețe,
    Palate cu turnulețe!

    Nu avem apă curată,
    Scoatem nitrați în găleată!
    Ce ar mai fi de spus?
    Toate sunt cu dosu-n sus!

    În loc de aer curat
    Vom sta cu-oxigenu-n pat!
    Respirînd cu veselie,
    Aerul din butelie!

    Compoziție proprie

  • Nu numai ca le suporta, ba chiar le fac!

    Sunt concetateni de-ai nostri, poate chiar vecini, colegi, prieteni, neamuri. De-ai nostri sunt, ca doar n-au venit din alta parte sa le arunce. Si alea de pe Valea Ronisoarei, si alea de pe malurile Izei, si alea de pe Solovan, de pe langa stane, si alea de mai sus de Agris, de sub Tiganu, din Sihei, si alea de la poligon, de pe Tisa, din Faget, de pe langa calea ferata, in amonte de Izvorul Cetatii. Sa mai enumar? Nici 1000 de Let’s Do It Romania nu pot sa le curete.

    Fenomenul nu poate fi ameliorat doar daca:
    1. se aplica legea corect si fara discriminare… chiar si neamurilor sau colegilor de partid (auch). Sa citim comunicate in presa cum s-a confiscat jeepul celui prins in flagrant. Asa ar avea si camerele astea de supraveghere din proiecte laudate un rost! Macar avertisment… si apoi amenda. Amenda la stana, amenda la proprietarii care au mormane de gunoi in spatele curtii, peste gard. Nu va limitati doar la amenzi pentru parcari 🙂

    2. sa reapara containerele mari pentru moloz si materiale de constructie, firma de salubritate/ autoritatile sa puna doua containere, in doua parti ale orasului, nu e nevoie de mai mult, in care oamenii sa poata aduce, gratuit, gunoaiele pe care nu le pot arunca in propriul tomberon, conform regulilor actuale. Stiu ca cei cu santier pot solicita container de deseuri de constructii… contra cost. Rezultatul… il vedem pe Valea Ronisoarei. De fapt costa mult mai mult sa aduni la un moment dat gunoaiele de pe camp, sa igienizezi niste zone naturale decat sa suporti costul a doua containere si sa ajuti comunitatea, civilizat si gratuit, cu niste locuri unde sa poata aduce resturi de mobile, de materiale de constructii sau altele. E un calcul elementar – un mod eficient si educativ in acelasi timp. La urma urmei, platim un impozit cu taxa incorporata, nu?

    3. Recunosc ca am participat rar la evenimente religioase, dar mi-a fost dat sa aud, ascunse in unele predici, discursuri tangentiale la politica, la vaccinare, la apartenenta la Europa, etc. Niciodata nu am auzit sa infiereze acest prost obicei, sa trezeasca oamenii la realitatea pe care ei si-o fac cu mana lor – ca se ingroapa de gunoaie, ca distrug natura asa cum a fost lasata de Creator. Daca biserica va actiona in aceasta directie si isi va asuma si acest rol salvator poate multi credinciosi vor intelege ca e gresit sa arunci gunoaie in natura, ca ele nu dispar ca prin farmec. Acest lucru l-am inteles cand am vazut acum cativa ani un morman de rigips si polistiren in Valea Stejarului, in vale in dreptul bisericii… ce poate fi mai rusinos?

oferta-wise