Actualitate Știri

Petru CODREA, fost deținut politic, a împlinit 93 de ani. La mulți ani!

image_printPrinteaza

Fostul deținut politic Petru CODREA, Cetățean de Onoare al Sighetului (din anul 2022), împlinește azi, 21 februarie93 de ani. Dl. Petru Codrea s-a născut la 21 februarie 1931 în comuna Vadu Izei, Maramureș, fiind unul dintre cei patru copii ai învățătorului Petru Codrea (1901 – 1993), ctitorul școlii de pe Șugău. Tânărul Petru Codrea a urmat Liceul „Dragoș – Vodă” din Sighet, pe care nu-l finalizează, fiind arestat în august 1948 (avea 17 ani), cu un an înainte de absolvire. Face parte din bine cunoscutul „lot Vișovan”, din primul grup de elevi dragoșiști arestați de autoritățile pro – bolșevice, instalate în România postbelică. Pentru apartenența la o „organizație subversivă” este condamnat la 3 ani de închisoare, parcurgând un cunoscut traseu al temnițelor „tradiționale” pentru acei ani: Sighet, Cluj, Jilava, Târgșor, Canalul Dunăre – Marea Neagră (colonia Valea Neagră – Peninsula).

Este eliberat în decembrie 1951 după care urmează încorporarea și stagiul militar – pentru alți trei ani – la muncă grea,  destinată condamnaților politic indezirabili regimului comunist, trecând pe rând, câte un an, prin localitățile Făget – Timiș, Herja lângă Aiud și Arcuș în apropiere de Sfântu Gheorghe. În ultima parte a „stagiului militar”, reușește să-și ia bacalaureatul la liceul din Sfântu Gheorghe. Se întoarce la Sighet în anul 1955 iar după un an (1956) se căsătorește cu Lenuța, fiica învățătorului Vasile Fodoruț (din Desești) și el fost deținut politic.

După două tentative nereușite de-a trece de vigilența securității și de-a se înscrie la facultate (la Cluj și București) abandonează speranța de-a face mai mult pe plan profesional, rămâne acasă, la Sighet, dedicându-se familiei și meseriei de tipograf în care se perfecționează (a absolvit Școala Tehnică Poligrafică din București în anul 1961).
S-a pensionat în anul 1990, după 33 de ani de muncă la Tipografia din Sighet, după o viață discretă, retrasă, pentru a nu mai intra în atenția neobositelor autorități comuniste de supraveghere continuă.

La mulți ani cu sănătate, domnule Petru Codrea!

Salut, Sighet!

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Multă sănătate și cât mai mulți ani și din partea Asociației „FIRUL VIEȚII”, al cărei membru de onoare este, dar și din partea vechiului prieten, Ioan Ardeleanu-Pruncu, președintele asociației.

  • Mă bucură mult faptul de a-ți putea ura „La mulți ani, cu sănătate și bucurie, împreună cu cei ragi”, iar tu să ai această împlinire încă mulți ani de acum înainte.
    Am fost colegi de liceu cu Petrică, eu cu un an mai mic și coleg de suferință, urmând aproape acelaș traseu al suferințelor. Am manifestat relații de prietenie, mai „restrânse” și cu precauții, după eliberare și mai calde, apropiate și la vedere după 1990, iar în prezent doar comunicativ, din cauza distanței și a deplasării. Ca și el, am avut multe gretăți cu urmarea și încheierea studiilor.
    Petrică, este unul din cei trei elevi ai grupului Vișovan și unul din cei patru veterani, elevi dragoșiști, care pot încă răspunde „prezent”, cu demnitate și cinste luptei lor împotriva regimului de dictatură comunistă și ca un reproș sălbăticiei torționarilor rămași sau urmașilot acestora, care și dupa „Revoluție” ne-au privit chiorâș.
    Te îmbrățiăm cu mult drag și numai gânduri buneț
    Fam. Bărcan.

oferta-wise