Actualitate Editorial

Gunoaiele și… politica! (autor, av. Vasile Moldovan)

image_printPrinteaza
primarul Vasile Moldovan

Ne dușmănim român cu român, psd-ist cu pnl-ist, usr-ist cu pmp-ist, dar nu stăm pe loc o secundă să ne întrebăm cum am ajuns aici. Unul la beregata altuia, acuzații la adresa altora, degrabă vărsători de sânge, nu ne gândim cum ar fi dacă ne-am așeza la aceeași masă și am identifica soluții în beneficiul tuturor.

Nu ne simțim confortabili în calitate de asociați în ADI DEȘEURI Maramureș, organizație în care sunt asociate toate cele 76 de localități din Maramureș, plus Consiliul Județean Maramureș. După mai bine de zece ani de la asociere putem trage concluzia logică a crizei prelungite cu care se confruntă municipiul Sighetu Marmației, și nu numai, în privința colectării, transportului și depozitării deșeurilor. Sistemul de gestionare integrat al deșeurilor organizat la nivelul județului Maramureș nu răspunde necesităților, iar ceea ce se prezenta și se dorea pentru toți locuitorii județului, un proiect model, a eșuat în mod lamentabil.

Deși la data de 21 decembrie 2020, atât eu personal, cât și operatorii Herodot Grup S.A. și Glod Sal S.A., am adus la cunoștință hotărârea Tribunalului Maramureș din 18 decembrie 2020 privind interzicerea depozitării deșeurilor pe platforma temporară de la Sighet, care a deservit în ultimii trei ani întreg Maramureșul Voievodal și am solicitat prefectului convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în vederea declarării stării de urgență datorită situației generate de încetarea activității de colectare și transport a deșeurilor de către operatorii de salubrizare, precum și datorită potențialului de risc biologic confirmat de studiul de impact întocmit de către noi, cu sprjinul unor specialiști, nici până la această dată nu a fost convocată ședința.

Ne-am deplasat și la președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, care este și președintele ADI Deșeuri Maramureș, soluția identificată fiind transportul deșeurilor la Oradea sau Sălaj (de ce nu la Baia Mare!?). Până la data de 30 decembrie 2020 s-au efectuat transporturi la Oradea, dar încă nu am primit confirmarea de la Primăria Oradea pentru acceptul trasportului și depozitării deșeurilor și după 1 ianuarie 2021. Și, mai apoi, se pune problema costurilor de transport și depozitare. Sunt, totuși, cca. 500 km dus-întors.

Și dacă tot nu a convocat CJSU, dl. prefect a fost foarte vigilent și a trimis organe de control (de la Garda de Mediu, Agenția de Protecția Mediului, IPJ etc) la depozitele neconforme răsărite peste noapte la Petrova, Rozavlea (și probabil mai sunt și vor mai apărea dacă nu se găsesc soluții viabile), aplicându-se amenzi severe și întocmindu-se dosare penale.

Soluția viabilă, până la finalizarea depozitului ecologic de la Sârbi, comuna Fărcașa (anul 2023 după spusele președintelui C. J.), ar fi identificarea în zona Maramureșului Voievodal a unei suprafețe de teren și construirea unei platforme temporare conforme.

Facem apel la toți primarii din zonă, consilierii locali din fiecare UAT, să identificăm un teren corespunzător cu cerințele legale și să construim o platformă temporară de depozitare, altfel gunoaiele vor sta neridicate sau vor ajunge în păduri ori pe malurile râurilor, și vom asista neputincioși la un adevărat dezastru ecologic.

Gestionarea deșeurilor are o importanță strategică și trebuie tratată ca atare. Nu este normal să stăm comozi și să așteptăm soluții miraculoase, fără să luăm nicio măsură și să asistăm fără reacție cum criza colectării și depozitării deșeurilor se acutizează.

Vasile Moldovan
primarul municipiului Sighetu Marmației

 

Foto: Salut, Sighet!

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Gunoaiele sunt gunoaie, asa sunt si in politica, ataca, acuză, poate daramă adversarul, nu se știe niciodată, minciuna si defaimarea-i la baza! Sighetul a ajuns o lada de gunoi si vina o poarta politicienii, cei care ne-au condus sau cei de astăzi, nu stim cine, dar minciuna are picioare scurte, incepe sa iasa adevărul la suprafață! Proiectul Sarbi-Farcasa a început încă de pe vremea lui Mircea Man, lider județean democrat liberal, apoi a venit psd-istul V.Zetea sa conduca județul. Ce-au facut? Ei erau maharii gunoaielor, atat politice cat cele adevărate! N-au facut nimic pentru groapa de gunoi a Sighetului, deși știau că de la o vreme va fi plină! Gresesc, au aprobat la Sighet una provizorie, neconformă! Localnicii de prin vecinătatea ei au suferit mult timp de mizerie, mirosuri pestlinteale, șobolani si gândaci, au reclamat, au dat in judecata si au castigat, groapa s-a închis si au aparut munții de gunoaie din oras si din imprejurimi! Apele aduc gunoaie, pericol si riscul de îmbolnăvire este mare, pe prefect nu-l intereseaza, președintele CJ ne duce in eroare, primarul se chinuie sa rezolve problema care începuse pe timpul vechiului primar, coleg de partid cu cel de azi! Am spus că se chinuie, ca nu prea il ajuta nimeni, are alta culoare ca si cei care conduc județul si sunt direct implicați în „gunoaie”! Nu au soluții momentan, amână de pe o zi pe alta normalitatea orașului, primarul bate la usile tuturor dar fara succes, Sighetul este mai aproape de Oradea si Zalau! Baia Mare îi departe de noi, asa cum a fost întotdeauna cand am avut nevoie de sprijin! Gunoiul nostru pute, nu poate fi depozitat unde depozitează baimarenii, pute si politica județeană, niciodată nu a privit cu ochi buni Sighetul, ne-a luat tot ce-a putut, acum ne lasa singuri sa ne descurcam! Primarul face apel la toți maramuresenii autentici, la cei de dincoace de deal, avem incredere ca se vor gasi solutii, orașul nu merita sa devina un munte de gunoi, el este de secole un munte de cultură, istorie și tradiție dar începând din comunism cand acesta era in floare, am fost dați la o parte, ni s-a furat totul, dar îi asigurăm că vom reveni si indiferenta lor nu va fi uitată! Maramuresul Voievodal are oameni verticali, se vor implica si groapa de gunoi in care-i orașul va dispărea dar povestea „gunoaielor” nu se va uita prea repede!

 • In Romania nu se vrea rezolvarea problemei gunoaielor. Nu exista vointa politica. Sighetul a ajuns Clujul din urma unde gunoaiele merg in alt judet in lipsa unei gropi omologate la standarde UE. Nu se poate ca o simpla groapa sa se construiasca in 10-15 ani. Cetateanul de rand nu cunoaste motivele din spatele aceste apatii de ani si decenii.
  Pe cetatean nu-l intereseaza partidul. Sighetul poate castiga prin crearea unei gropi la standarde internationale din bani UE. Parcuri noi se pot face cu bani foarte foarte putini. Se pot planta pomi si brazi. Se pot toaleta toate spatiile de langa Iza si Tisa cu spatii verzi de promenada. Se pot spala strazile pentru a se elimina praful sufocant si mizeria existenta. Orasul poate sa devina un exemplu de spatiu verde pentru intreaga tara cu bani putini sau bani de la UE. Putem ameneja spatii verzi de educatie biologica. In schimb avem un mare nimic si o bataie de joc la adresa mediului si a sanatatii publice oricum jalnice din cauza pandemiei.

 • Cuvantul „gunoi” repugna, dar trebuie altfel interpretat. El trebuie sa fie mereu un avertisment, un semnal de alarma pentru toata lumea, sa nu fie „rosu” :galben” sau mai stiu eu cum, ci „negru” si mai mult decat atata, urat mirositor, infectios, concret si vizibil pentru toti, pentru toate culorile si care, lasat sa se dezvolte, aduce altfel de pandemii, peste cele care sunt si ucide… Daca „gunoiul” social-politic se tot ascunde si metamorfozeaza prin abundenta si atatea filozofii false si mincinoase, si nu putem scapa de el, cu deceniile sau secolele, gunoiul „gonoi” este un rau mare pentru toti, concret si vizibil, simtit zi de zi, in mod real de netolerat si aici consensul trebuie sa fie total si unic, pentru suprimarea lui, mana de la mana, in mod colectiv. Ar fi cu totul josnic ca si in acest gunoi-„gunoi” sa se cuibareasca inerese politice; iar daca ar fi asa, ar fi si astfel de „conceptii”, atunci trebuie considerate la fel, o singura entitate murdara, de compozitie infectioasa unica si dusa la „groapa” aleasa, stabilita judicios pentru distrugerea si neutralizarea acestuia. Daca in multe domenii pot fi interese diferite, aici interesul trebuie sa fie unic si trebuie mereu sa se vada lupta si ineresul comun pentru a-l suprima, neutraliza, pentru ca murdareste si distruge totul, fara alegere, peste conceptii politice sau indpendente.

 • Din articolul de fata reiese ca pana la alegeri candidati la consiliul judetean au avut nevoie de alegatorii din Sighet iar acum îi doare în fund de noi, iar Prefectul e mai preocupat de amenzi decat de rezolvarea problemei.
  Logica mea ca si simplu cetatean spune asa:
  – aruncam gunoiul in Strada, toata lumea.
  – anuntam ministrul Sanatati, sa vina la Sighet, motívul? Zadarnicirea combaterii pandemiei.
  – anuntam Presedintele României si Primul Ministru, sa vina la Sighet, pentru ca Prefectul e desemnat de ei.(daca e incorect îmi cer scuze)
  – cerem alegeri pentru a schimba Consiliul Judetean sí daca e nevoie Consiliul Local, motívul?
  Au tradat încrederea alegatorilor.
  – anuntam cateva televiziuni nationale, si nu numai, sa vina la Sighet
  – cerem preturi reale la salubrizare,
  – tragerea la raspundere a celor vinovati de situatia existenta.
  Sunt constient de faptul ca aruncarea gunoiului în Strada chiar sí fara Pandemie e un lucru Foarte Periculos, DAR, pentru cei invitati la Sighet are un efect mult mai convingator decat sa studieze niste dosare cu statistici sí cifre sa se ospateze sa promita verzi si uscate si cand pleaca situatia ramane ca inainte, carantinati la Sighet pana s-a rezolvat problema.
  Daca ajunge la stiri ca Presedintele, Primul Ministru si Ministrul Sanatatii sunt carantinati intre gunoaiele Maramuresului Voievodal, garantat problema se rezolva.
  Iar în momentul în care problema gunoiului e rezolvata le aducem la cunostinta ca mai avem si alte probleme sí daca tot sunt aici sa le rezolve sa nu mai trebuiasca sa mai vina pe la noi, pana la urmatoarele alegeri.

oferta-wise