Actualitate Interviuri

Îngrijirile paliative la… Sighet (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Este din ce în ce mai greu, pentru familiile cu bolnavi cronici dar și pentru cele cu bolnavi cu suferințe acute severe, să gestioneze în condiții optime starea de boală, suferința celor afectați de diverse maladii progresive. Este la fel de greu și pentru aparținători să facă față unor situații delicate, ce pot influența pozitiv sau negativ bolnavul, dar, la fel de mult, contribuie și la calitatea vieții familiilor în cauză. Conceptul de îngrijire paliativă, relativ nou în țara noastră, privit cu reticență în mediile mai puțin urbanizate, a prins rădăcini și în municipiul nostru, cererea pentru acest gen de servicii medicale complexe fiind în creștere.

O firmă înființată nu cu foarte mult timp în urmă, condusă de medicul Vasile Ștefanca, activează și la Sighet și, pentru că am întâlnit multe persoane ce și-ar dori să cunoască mai multe detalii despre acest gen de ofertă, am considerat că poate fi extrem de utilă o discuție privind acest subiect.

Ion Mariș: Domnule doctor, sunteți o personalitate cunoscută la nivelul Sighetului și chiar la nivelul județului Maramureș. De ce ați pornit și pe drumul îngrijirii… paliative?
Vasile Ștefanca: Dacă ne gândim la ceea ce înseamnă îngrijirea paliativă, o abordare menită să amelioreze calitatea vieții bolnavilor și familiilor acestora, cu suferințe incurabile și cu prognostic limitat de viață, o să aflăm imediat răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Și, dacă prin abordarea paliativă noi, medicii, ne propunem să controlăm și să ameliorăm durerea și alte simptome supărătoare, o să vedeți de ce mă preocupă, de ce am ales și această cale nouă de practicare a medicinei.

Ion Mariș: Îngrijirea paliativă este accesibilă și categoriilor de bolnavi cu venituri financiare modeste ?
Vasile Ștefanca: Îngrijirea paliativă se adresează bolnavilor cu afecțiuni oncologice, degenerative, congenitale, HIV/ SIDA și cu insuficiențe de organ, deci trebuie să fie accesibilă tuturor. Din păcate, în spitalul din Sighetu Marmației nu avem secție sau compartiment de îngrijiri paliative, iar noi, echipa de la “Alină & Ajută”, asigurăm îngrijirea acestor bolnavi aflați în mare dificultate doar la domiciliul lor. Toți bolnavii pot beneficia de acest tip de îngrijire la domiciliu dacă depun în acest sens la Casa de Asigurări de Sănătate o cerere însoțită de o recomandare de la medicul oncolog sau de boli infecțioase. Fiecare asigurat beneficiază o dată în viață de 90 zile de îngrijiri paliative la domiciliu, cu suportarea costurilor de către asigurările de sănătate.

Ion Maris: Care sunt resursele de care dispune firma dumneavoastră și ce o recomandă pentru acest tip de servicii medicale?
Vasile Ștefanca: “Alină & Ajută”, a cărei coordonator medical sunt, asigură și alte îngrijiri la domiciliu, în mediul familial, acasă, acolo unde majoritatea dintre noi preferăm să fim îngrijiți, are o echipă multidisciplinară alcătuită din medici cu atestat de îngrijiri paliative, medici de familie, asistenți medicali cu competențe în îngrijiri paliative, psihologi, kinetoterapeuți. Această echipă, această resursă umană calificată o recomandă cu tărie pentru acest tip de servicii medicale. “Alină & Ajută” este singura unitate medicală ce oferă servicii de îngrijiri paliative la domiciliu, în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș.

Ion Mariș: Aveți adresabilitate?
Vasile Ștefanca: În ultimii ani de zile, noi, echipa, am asigurat îngrijiri la domiciliu la peste 500 de bolnavi din Sighet și Maramureșul Istoric. Îngrijiri care, pentru unii au durat ani de zile, cu toate că, în general, bolnavii noștri suferă de boli grave iar supraviețuirea lor, din păcate, este mai scăzută. Pentru unii bonavi îngrijirea este complexă, noi trebuind să îngrijim stomele, escarele, ulcerațiile, să administrăm medicație pe toate căile posibile, inclusiv perfuzii subcutanate când nu aveam altă cale de abordare, iar pentru alții constau doar în recoltări de sânge și alte produse biologice, sondaje, mobilizare, consiliere medicală și de altă natură.

Ion Mariș: Pe segmentul îngrijirii paliative care sunt serviciile decontate de Casa de Asigurări Maramureș?
Vasile Ștefanca: Serviciile medicale sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș doar pentru bolnavii dependenți în totalitate de o altă persoană, aflați la pat și pentru cei care nu pot să se deplaseze, să se îngrijească singuri și care au nevoie de cel puțin o persoană care să-i ajute în permanență pentru a se îmbrăca, a mânca, a se spăla sau a se mobiliza.

Ion Mariș: Câți bolnavi aveți în îngrijire în momentul de față?
Vasile Ștefanca: Cu echipa noastră de îngrijiri la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu putem asigura o îngrijire de calitate la cel puțin 60 de bolnavi zilnic. Noi avem angajate și colaboratoare, 25 de asistente medicale repartizate aproape în toate localitățile din jur. Numărul bolnavilor îngrijiți variază în funcție de deciziile de aprobare a episoadelor de îngrijiri emise de Casa de Asigurări, uneori am îngrijit 2 bolnavi pe zi, alteori 50 bolnavi zilnic. Azi și acum avem în îngrijire 7 bolnavi.

Ion Mariș: Ce sfaturi aveți pentru bolnavii cronici, dependenți de sprijin complementar?
Vasile Ștefanca: O întrebare dificilă, nu pentru că nu aș avea idei și recomandări punctuale pentru fiecare dintre ei. Toți bolnavii gravi, fie ei cu boli cronice sau acute au nevoie de un sprijin consistent din partea celor din sănătate, dar nu numai. Poate că în primul rând comunitatea locală trebuie să-și dezvolte servicii sociale care să ajungă acolo unde este mai mare nevoie, acolo unde suferința este mare și posibilitățile reduse.

Ion Mariș: Din ce am înțeles, sunteți singur – evident cu echipa dumneavoastră – pe această piață.
Vasile Ștefanca: Da. În Sighetu Marmației și în Maramureșul Istoric echipa noastră este singura care oferă servicii specializate de îngrijiri paliative, dar, spre bucuria mea, în județ există secții și compartimente de îngrijiri paliative în spitalele din Cavnic, Baia Mare și Coltău, unde bolnavii care nu pot fi îngrijiți și urmăriți foarte bine la domiciliu se pot interna în regim de spitalizare continuă.

Ion Mariș: Aveți program non – stop sau aveți un orar “obișnuit”?
Vasile Ștefanca: Noi lucrăm zilnic, inclusiv sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale, dar nu oferim servicii de urgență și, în general, programul și planul de îngrijire este făcut împreună cu bolnavul și aparținătorii acestuia în funcție de necesitățile fiecăruia. Obișnuința în sănătate este totdeauna în funcție de nevoile bolnavilor, noi încercăm să adaptăm programul în așa fel încât să asigurăm servicii de calitate.

Ion Mariș: Cine/ ce garantează calitatea serviciilor pe care le oferiți bolnavilor?
Vasile Ștefanca: În medicina și în practica de zi cu zi nu poți garanta nimic, dar poți să explici corect ce trebuie să faci, cum să faci și ce așteptări poate să aibă fiecare dintre noi, fie bolnav, aparținător sau doctor. Calitatea serviciilor oferite se vede uneori pe fața bolnavului, pe atitudinea lui și a celor din jur și pe acel simplu mulțumesc. Calitatea serviciilor prestate o asigură competența, seriozitatea, responsabilitatea și aplicarea permanentă a protocoalelor clare de îngrijiri.

Ion Mariș: Se pot, și în ce mod, diversifica serviciile pe palierul îngrijirii paliative?
Vasile Ștefanca: În România avem un model foarte bun în Brașov la “Casa Speranței”, model copiat și în alte zone din țară, acolo unde pot să spun cu tărie că bolnavul cu boala neoplazică beneficiază de îngrijiri la cele mai ridicate standarde de calitate. Pentru a asigura o îngrijire cât mai eficientă este bine ca în fiecare zonă să existe furnizori de îngijiri paliative care să asigure îngrijirea acasă, în ambulator, în centre de zi, în spital, în hospisuri. Uneori familiile bolnavilor gravi, incurabili, au nevoie de o perioadă de timp pentru odihnă, relaxare, perioada de acumulare de noi puteri și atunci existența unor centre de zi, unde bolnavul poate fi îngrijit câteva ore este foarte benefică.

Ion Mariș: Servicii medicale în sistem privat sau cele în sistem de… “stat”? Cum ar trebui să cântărească un bolnav alegerea și de ce?
Vasile Ștefanca: Simplu și clar, acolo unde are cea mai mare încredere, acolo unde există profesioniști care să-i ofere o îngrijire corespunzătoare nevoilor sale. Simplu și clar pentru mine, dar complicat pentru bolnavi, care nu au toate informațiile necesare, care, de cele mai multe ori, nu au posibilitățile necesare plății îngrijirilor. În îngrijirea paliativă decizia se ia totdeauna împreună cu echipa și bolnavul după o corectă informare, dar, din păcate, înca la noi oferta de servicii este foarte săracă, poate putem spera.

Ion Mariș: Jurământul lui Hipocrate este mai mult o… metaforă?
Vasile Ștefanca: “Dacă voi respecta acest legământ fără să-l calc, fie să mă bucur pe deplin de viața și de meseria mea, pururi cinstit de ceilalți, iar dacă îl voi nesocoti și voi fi un sperjur, merit să am o soartă dimpotrivă”. E metaforă? Eu zic obligație!!!

Ion Mariș: Deontologia profesiei dumneavoastră vă “obligă” și la acte de caritate?
Vasile Ștefanca: Actele de caritate le facem fiecare dintre noi, mai des sau mai rar, mai consistente sau mai puțin consistente, mai cu suflet sau uneori mai… “obligați”, pentru fiecare dintre ele ne bucurăm mai mult sau mai puțin, dar este bine ca cele mai multe să rămână doar în mintea și sufletul nostru.

Ion Mariș: Vă mulțumesc domnule doctor și mult succes pe drumul îngrijirii paliative!
Vasile Ștefanca: Mulțumesc și eu pentru interesul acordat. Fie ca suferința semenilor noștri să fie cât mai rară și mai ușoară.

Autor, Ion MARIȘ

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise