Actualitate Cultură Știri

Întâlnirea anuală a supraviețuitorilor „lotului Vișovan”

image_printPrinteaza

La Sighetu Marmației, ca în fiecare an la 29 august, a avut loc întâlnirea anuală a supraviețuitorilor „lotului Vișovan”, tinerii din Maramureș arestați în 1948, elevi și studenți, trecuți cu toții prin ani mulți de temniță comunistă.

Seniorii prezenți și urmașii lor au urcat în celula 74 de la etajul doi al Muzeului Memorial (unde fuseseră „cazați” în iarna ’48 -’49 ) pentru un moment de rugăciune condus de părintele Marius Vișovan. Alături de cei 2 membri prezenți ai „lotului Vișovan” – Ioan Ilban și Nistor Man, au mai participat membri ai familiilor și persoane apropiate. Ulterior s-au rugat în celulă și un grup de preoți și tineri de la Oradea și Zalău.

Cei 4 supraviețuitori (din cei 18 cât totaliza „lotul Vișovan”), ajunși deja la vârste venerabile sunt: Ioan Ilban (90 ani) și Petru Codrea (89 ani) – ambii cu domiciliul în Sighet, Ioan Dunca (88 ani) – Vișeu de Sus, și Nistor Man (91 ani) – Tg. Mureș. În afara celor din „lotul Vișovan” mai sunt în viață 7 deținuți politici din Maramureșul istoric.

preot prof. Marius Vișovan

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Intalnirea, an de an, fara intreruperi, a „Lotului Visovan”, in celula 74, mai demult domiciliul lor vremelnic, in suferinte, elevi luptatori pntru credinta, libertate si dreptate, pentru demnitate nationala, care au indurat temnitele cumplite ale comunismului, manifesta si azi statornicie si continuitate in demnitate umana si spirituala. Din cei 18 elevi care au inceput lupta au fost prezenti doar doi, pentru inca doi supravietuitori sanatatea si umbletul nu le-a permis participarera la aceasta onoranta, demna si spirituala intalnire.
    Dar oare au fost numai cei doi prezenti, cu cativa din cei apropiati acestora, in aceea celula a chinurilor? Eu cred ca au fost toti acolo, in prezenta spirituala si rugaciune, s-au gandit unii la altii, la lupta lor neinfricata, dreapta si nobila. Au fost in comuniune spirituala si omagiu, vremelnic despartiti unii de altii si de indrumatorul lor, asteptand, rabdatori, rand pe rand, plecare in comuniunea lor din vesnicia ceresca si a celor mai lasati vremelnic pe aceste meleaguri. Acolo se va intregii in rasplata Domnului lotul complet, impreuna cu toti luptatorii pentru credinta, respect si dragoste crestina. Omagiu pentru cei dintre ei aflati in grija Domnului si sanatate multa, cu bucurii, celor mai lasati pe aici, „pe la noi”, pe acest Pamant atat de nesigur.

oferta-wise