Actualitate Cultură Editorial

Ion Bledea, Cetățean de Onoare al Sighetului, fără sculptură în Sighet! (autor, ing. Gheorghe Iancu)

Ing. Gheorghe Iancu (al doilea, de la stânga la dreapta)
image_printPrinteaza

Luna trecută (07 septembrie 2019), a avut loc lansarea excelentului album aniversar, „Ion Bledea – Sculptorul Nordului” (Editura „Valea Verde”), îngrijit de Ion Mariș, conținând fotografii ale celor mai valoroase și reprezentative lucrări artistice din ultima perioadă ale sculptorului în lemn, precum și texte biografice și de prezentare documentată cu descrieri admirative a activităților și operelor artistice ale sale.

Cu acel prilej au fost expuse și admirate în frumoasa grădină a artistului, numeroase sculpturi din lemn de esențe nobile – nuc, tei, paltin, stejar și altele – lucrate în stiluri artistice de artă tradițională, modernă și chiar ultramodernă cu teme și mesaje foarte variate, dar cu prioritate îndreptate către activitățile, atitudinile, preocupările omului, exprimate prin prelucrarea lemnului în formă de artă plastică de creație proprie.

Participarea mea la acel eveniment cultural-artistic alături de personalități, oameni de artă și cultură, membri ai familiei sculptorului, admiratori de frumos și alții, m-a bucurat mult, trezindu-mi amintiri și sentimente de admirație pentru sculptor și materialul sculptat – acest aur verde regenerator al Maramureșului și nu numai.

Bucuria și admirația față de acest sculptor în lemn al Nordului, se datorează și faptului că a fost remarcat și sprijinit pentru a-și exercita talentul și executa lucrări artistice la CPL, începând cu artizanate specifice zonei, dar cu tendințe și progres spre lucrări în stiluri moderne și ultramoderne, ajungând cu timpul să fie cunoscut, recunoscut și apreciat, admirat, atât în țară cât și în alte țări. Sculpturi în lemn de esențe nobile din Maramureș, au ajuns și în locuri și la personalități de vârf, de la patronate, instituții și chiar la conducători de state. Eu îl apreciez pe sculptorul Ion Bledea, ca pe un „Brâncuși al Maramureșului”. Sculpturile artistice din lemn transmit un mesaj mai viu decât cele din alte materiale neregenerabile.

Sculptorul Nordului Ion Bledea a participat și a câștigat premii la numeroase tabere și concursuri de talie internațională, unde a dus renumele și faima maramureșenilor și a Maramureșului, zonă geografică și istorică renumită în tradiții, obiceiuri și talente. În anul 1983, a apărut o carte-album intitulată „Maramureșul – Țară a lemnului”, autor Francisc Nistor, Cuvânt Înainte de acad. Mihai Pop.

Preocupările, hărnicia și talentul miilor de maramureșeni este exprimată și prin producerea și livrarea în țară și în lume a imense cantități și a nenumăratelor produse superioare prelucrate din lemn, inclusiv în perioada de tranziție la economia liberă, capitalistă, de către firmele de pe platforma industrială a fostului CPL., în timp ce combinatele similare care existau înainte de anul 1990 în țara noastră au dispărut, fapt de excepție, definit ca „Fenomen Sighet” al industriei lemnului din România. (Definire exprimată de ministrul industriei lemnului, I. R. – din primul guvern Roman, după 1989.)

Având în vedere ponderea, rolul și locul activităților de prelucrare a lemnului – acest aur verde al zonei – în produse materiale și exprimări artistice, cu preocupări chiar la nivelul Academiei Române, amplasarea unei sculpturi-monument din lemn, cu semnificația cuvenită – a sculptorului Ion Bledea, într-un loc de cinste și central al municipiului, ar înfrumuseța, îmbogăți, completa și actualiza imaginea locuitorilor și vizitatorilor privind urbanismul specific Sighetului.

ing. Gheorghe IANCU

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Sighetenii așteaptă!
    Sighetenii așteaptă, ca valoarea sculptorului in lemn, Ion Bledea sa fie recunoscută si de administrația sigheteana! Ceva din opera lui poate să fie expus permanent in parcul central, sa schimbe acel aspect tern,lipsit de viata prin expresia sculpturile artistului plastic, cunoscut si recunoscut, pe întregul mapamond! Merita asa ceva, opera lui se bazează în cea mai mare parte pe omul din Maramures, pe omul din popor, harnic si plin de credinta, asa cum este, insusi marele artist! Sighetul, centrul, parcul ar avea mai mare valoare, daca ar expune lucrari din munca plina de talent, al acestui om, om nascut, crescut si educat in spiritul respectului față de tradiția si portul țăranului maramuresean, oglindind prin sculpturi în lemn, aspecte din viața de rand, a celor ce trudesc din greu pământul maramuresean! Merita sa-l cunoastem mai bine, merita sa-i admiram creația, merita sa exclamam; Este o sculptură a lui Ion Bledea, este fiu al Barsanei si al Sighetului, pe care nu le-a uitat niciodată, munca sa, a fost închinată acestor meleaguri, dalta si securea le-a folosit in scop nobil, ciplind capodopere, mangaind lemnul, dandu-i viata, o viata ce poate uneori reflecta, chiar viata lui, de care nu prea a avut timp sa se bucure, mai mult fiind in atelier, daltuind artă, creând frumosul, care sa ne incanta privirea, lasand posteritatii, exponate care nu trebuie tinute ascunse, ci prezentate sighetenilor si celor care iubesc arta si traditia si vin din departari sa o descopere, in curtea si atelierul acestui,neobosit talent, pentru care sculptura inseamna totul, trezind la viata lemnul cioplit, dandu-i forme si aspecte care încântă!
    Omul, sculptorul, Ion Bledea merita mai mult, merita cinstea si respectul nostru, merita un loc aparte, in cultura si arta sigheteana! Trebuie sa-i multumim pentru ce a facut si va face, ce face este pentru noi, pentru Sighet si Maramures, de aceea își merită titlul de fiu al acestor meleaguri, cetatean, ce nu si-a uitat, niciodată obarsia, pe care a reprezentat-o cu cinste în lucrările sale!

  • Ampla, divesificata si atat de valoroasa opera sculptorului in lemn, a talentatului si harnicului maramuresan din Nord, Ion Bledea, originar dintr-o localitate a sculpturilor, Barsana. El a mangaiat si a dat viata lemnului, in atatea varietati si forme, intr-o reprezentare de exceptie, ce simbolizeaza secvente din viata insasi din aceasta margine de tara. Ce placut ar fi sa se bucure in a le vedea, aprecia si admira sighetenii, care de altfel il si Onoreaza, maramuresenii insasi, pe care, in fapt, pe ei ii reprezinta. In acest sens, consider foarte binevenit materialul publicat si, la fel, frumosul si amplul comentariu facut de d-ul S.O. Luscalov.

    • Prieten drag,Gheorghe Bărcan,deși sunteți departe,vad ca nu puteți să uitati Maramuresul natal si valorile sale!Multumesc pentru apreciere si sunt,mereu alaturi de gandurile si personalitatea dumneavoastra!Multa sanatate,sa auzim,numai de bine!

oferta-wise