Actualitate Cultură

6 luni în celula neagră!

image_printPrinteaza

Sora Pelagia Iusco, deținută politic în temnițele comuniste, recent trecută la cele veșnice (puteți citi AICI) ne-a lăsat mărturii cutremurătoare ale tratamentului barbar la care a fost supusă în majoritatea anchetelor Securității, la Sighet, la Oradea și în alte părți. Dăm câteva exemple:

La Securitate la Sighet trei zile și trei nopți n-am primit niciun pahar cu apă. Apoi am primit o zeamă lungă. După 2 săptămâni mi-au dat drumul cu condiția să mă prezint zilnic la postul de Miliție din Ieud. Până în martie 1949 am fost urrmărită până am fost arestată și adusă din nou la Sighet, împreună cu o altă femeie din Ieud la care s-au găsit niște cărți de rugăciuni greco-catolice…” (Marius Vișovan, Mărturii ale rezistenței anticomuniste din Maramureș, Editura Napocastar, 2008)

„La 4 mai am fost arestată împreună cu celelalte călugărițe din Ieud. Ne-au întrebat din nou despre ascunzătorile preoților, dar n-au scos nimic de la noi. După două săptămâni la Securitate la Sighet , ne-au dus la Oradea. Am fost băgate 60 de persoane într-o dubă. N-aveam aer. Am leșinat… (Marius Vișovan, Mărturii ale rezistenței anticomuniste din Maramureș, Editura Napocastar, 2008)

„La Oradea m-au separat de celelelte călugărițe și m-au ținut 6 luni într- celulă neagră, fără geamuri. Sora Marghita credea că m-au împușcat….” (Marius Vișovan, Mărturii ale rezistenței anticomuniste din Maramureș, Editura Napocastar, 2008)

„În timpul anchetelor m-au bătut de mai multe ori, dădeau în mine cu palmele, cu pumnii, cu picioarele. Am căzut pe jos și au continuat să mă lovească. Securiștii strigau cu ură către noi, cu insulte murdare… Procesul de la Cluj mi-a adus 3 ani de condamnare.” ( Marius Vișovan, Mărturii ale rezistenței anticomuniste din Maramureș, Editura Napocastar, 2008)

…………………………….

Sighetenii care au vizitat Memorialul știu ce înseamnă celula neagră! Iar cei care n-au fost încă, să mearga să vadă! Să intre, să închidă ușa și să stea doar câteva secunde…

preot prof. Marius VIȘOVAN

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • In actualul Muzeu Memorial, pentru a facilita vizitarea celula neagra are si o sursa de lumina . Atunci insa nu avea ! Singura fanta subtire de lumina venea pe sub usa ( si putinul aer tot pe acolo ! )

  • Numai sighetenii? Dar nesighetenii care se cred posesorii suferinței universale și interzic cultul morților la popoarele universului de ce să nu vină să vadă, să miroasă, să priceapă…?

    • Asa e. Va multumesc domnule Posada pentru completare. Acest site este destinat in principal sighetenilor, dar mesajul este national si de ce nu, universal

  • Din păcate, noi, cei de azi, doar ne închipuim și ne cutremurăm! Veșnică pomenire! Existența unui singur om care nu uită este de ajuns! Vă mulțumim, părinte profesor Marius Vișovan.

  • Celula neagra a fost o inventie draconica, inventata de tortionari pentru a spori sau a mari chinul, suferinta. Ea a avut multiple variante, in atat de mult locatii de suferinta organizate de tortionari. Era lipsa lumini, intunecimea, care trebuia s-o substitui cu lumina ta interioara, pe care o aveai sau trebuia sa ti-o creezi, prin ganduri si rugaciune, pentru a rezista, a nu „orbi”. Erau si cu pamant sau ciment pe jos, in unele fiind prezenta si apa rece pe cimentul ei, sau, altele, aveau si un belciug de fier in mijloc, de care erau fixate lanturile ce le purta victima. Intervenea inventivitatea criminala a opresorilor, care erau parca in intrecere.. Au mai descoperit si alte mijloace de cazna suplementare, ce se pot asocia acestora, cu diferentele ce le purtau. Astfel, erau carcerele acelea stramte, care te tineau in pozitie fixa ore in sir, in frig sau caldura sufocanta, uneori, la deschidere, cadeai din ele definitiv, sau in revenire tarzie. Mai erau si alte locuri de izolare, de petrecere mai grea a „timpului inchis”, cum a fost, in cazul meu, cumplita celula plina cu sobolani, ce mi-a facut viata un „iad”, dar, se poate spune, intreaga temnita sau lagar era o „carcera”, o „celula neagra” mai extinsa, petrecerea vietii fiind in lipsa conditiilor minime de existenta, un mediu „negru, inchis”.
    Nu le-am „vizitat” pe toate acestea, dar am am avut intunecimi de detenti cumplite, destule, dar le-am auzit de la cei ce le-au indurat pe viu si le-au redat in „originalitatea” lor.

oferta-wise