Profesoara Irina Buftea s-a născut în comuna Cuhea (Bogdan – Vodă) la data de 29.06.1917 și a fost prima tânără de pe Valea Izei absolventă a Liceului Român Unit de Fete din Beiuș (1937). Și-a continuat studiile, în toamna aceluiași an (1937), la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj, specializarea Istorie. Dictatul de la Viena și expulzarea Universității din Cluj o determină să revină acasă la Cuhea, licența în Istorie obținând-o în anul 1945, după revenirea Universității la Cluj (din refugiul de la Sibiu și Timișoara).
Din toamna anului 1945 obține postul de profesor de istorie la Liceul Mixt Român (ulterior Lic. „Filimon Sîrbu” respectiv „Dragoș – Vodă”) din Sighet. În paralel va avea ore și la Școala Pedagogică din Sighet. Este dată afară de la Lic. Mixt Român („Dragoș – Vodă”) în toamna anului 1948 după ce tatăl ei (Buftea Ion Curator) este arestat de către securitate și reținut fără proces. Predă un an în Ieud la Școala generală de acolo și apoi revine la Lic. Mixt român („Dragoș – Vodă”).
În 12 noiembrie 1949 este reținută (fără nicio bază legală) și anchetată aproape 6 săptămâni de către securitate, fiind interogată și agresată pentru a recunoaște că a fost în legătură cu grupurile de rezistență anticomuniste din Maramureș. Nu recunoaște și nu trădează nimic fiind eliberată, dar dată afară de la Liceul „Filimon Sîrbu”, fiind considerată element nesănătos (în aceeași perioadă tatăl ei, Buftea Ion – Curator, era reținut pentru „uneltire contra ordinii sociale” și în 1950 condamnat la 10 ani de închisoare). Mai predă o perioadă la Școala Pedagogică de unde este îndepărtată în anul 1952.
După mai multe luni de petiții și demersuri este acceptată din nou în învățământ (1953), doar în mediul rural: Ieud, Rona de Jos, Călinești. Revine pentru un an (1959 – 1960) la Școala Pedagogică din Sighet, dar este din nou îndepărtată din învățământ. În anul 1961 este acceptată la Școala Generală nr. 4 din Sighet, de unde se pensionează în anul 1977.
Profesoara Irina Buftea a decedat la Sighet, la 26 decembrie 2002.
I.B.M
Un intelectual format si cultivat in datinile, trditiile si moralitatea acelor timpuri, in cinste, credinta si corectitudine, era greu de suportat in optica vremurilor ce s-au abatut peste noi, in desvoltarea revolutionara a socialismului. Se cauta compromiterea lui, purtat dintr-un loc in altul, chiar si cu retineri in anchete de scurta sau mai lunga durata si admis in locuri marginale, din lipsa de cadre, de unde era pus pe liber, cand il puteau inlocui cu cineva cat de cat folositor.
In 1945 eram in clasa a doua de gimnaziu, la Liceul „Dragos Voda” si-mi amintesc de numele onoratei profesoare Irina Buftea, iubita si admirata de multimea elevilor de la clasele la care preda si de multi altii, ca model de dascal. Omagiu si cinstire, eminentei profesoare, care si-a pastrat demnitatea, impreuna cu familia, sub teroarea care se tot accentua.
Si mama a facut 1 an la liceul din Beius ( 1943-1944)