Sighetul este pe un trend bun! Au fost aprobate în ultimele luni mai multe proiecte cu finanțare europeană, pe zona de cooperare transfrontalieră, iar Ucraina, vecinul cel mai apropiat de Sighet este partenerul cel mai accesibil. Sunt câteva proiecte în curs de implementare pe care le derulează Spitalul Municipal Sighet și, iată că Liceul Tehnologic Forestier Sighet rămâne în pole position în accesarea fondurilor.
Marți, 15 decembrie 2020, am fost invitați, într-un grup nu foarte larg, ajustat la condițiile sanitare ale zilelor noastre, la Conferința de deschidere a proiectului „Învățând împreună cu vecinii”. Proiectul este implementat de Liceul Tehnologic Forestier Sighet având ca partener Consiliul Local din Kolomyia (Ucraina). La conferință au fost prezenți pe lângă membrii echipei de proiect de la Liceul Tehnologic Forestier și reprezentanții partenerului ucrainean dar și Consulul României la Solotvino, dl. Grațian – Florin Pârvu, primarul actual al Sighetului, Vasile Moldovan, fostul primar Horia Scubli (cel care a inițiat pregătirea proiectului împreună cu fosta directoarea a Liceului, prof. Mariana Ștețca), Marius Voinaghi (inspector școlar) și multe alte personalități locale și zonale.
Echipa sigheteană de implementare a proiectului – incluzându-i pe fostul și actualul director de la Liceul Tehnologic Forestier – se bazează pe… continuitate. Managerul de proiect, prof. Mariana Ștețca și managerul de comunicare, prof. Maria Roman (actualul director al liceului), se vor strădui să finalizeze cu succes un proiect prin care s-a alocat Liceului Tehnologic Forestier Sighet suma de 111.500 euro.
Pe lângă partea de formare (12 elevi și 4 profesori din fiecare țară), expoziții (în ambele țări), workshop-uri, etc. punctul forte al proiectului pentru Liceul Tehnologic Forestier îl reprezintă suma consistentă (aprox. 30000 euro) alocată pentru dotarea unui atelier pentru practica elevilor și achiziționarea unor echipamente moderne.
Nu intru în detaliile conferinței, au fost (scurte) discursuri frumoase, cuvinte adecvate de apreciere a calității proiectului, atenție maximă din partea participanților, o atmosferă echilibrată și decentă, bună… comunicare.
Partea importantă a proiectului (de fapt a tuturor proiectelor cu finanțare externă) este că sunt aduși/ câștigați 111500 euro pentru comunitate și nu sunt cheltuiți din bugetul anemic al Sighetului.
Felicitări celor care știu să aducă bani în comunitate și… la cât mai multe reușite!!!
Ion MARIȘ
Adaugă comentariu