Actualitate Cultură

Johnny Popescu: cetăţean de onoare al Sighetului (autor, Teofil Ivanciuc)

image_printPrinteaza

În 2004, când se împlineau 60 de ani de la Holocaust, eram amândoi gazetari locali. Johnny mi-a zis: „Hai să scriem un istoric, ceva, al evreilor din Sighet, doar vezi că nu este nimic pregătit şi or să aibă loc manifestări de comemorare!”. Zis şi făcut. Eu am scris un istoric pe o foaie A4, Johnny a fugit la Baia comunală şi a făcut o poză cu Monumentul Holocaustului, am aranjat amândoi textul final, l-am multiplicat la un xerox amărât alb-negru şi acesta a fost începutul istoriei evreilor sigheteni…

Drumurile noastre istoriografice s-au despărţit apoi, deşi Johnny mi-a propus să scriem împreună o carte dedicată acestui subiect. El a rămas pe baricade şi a devenit istoricul „oficial”, pasionat şi competent al evreilor şi al personalităţilor evreieşti sighetene. Pe lângă multe altele în care şi-a construit cu multă migală o expertiză redutabilă: istoria Sighetului din secolele XIX-XX, artă, design, lingvistică ş.a.

A scris mai multe cărţi şi mai avea multe manuscrise în lucru. A scris mii de articole de presă. Nu a fost, însă, invitat să fie membru al Uniunii Scriitorilor din România. Nu a fost nici Cetăţean de Onoare al Sighetului. Ar fi meritat, încă în timpul vieţii, o asemenea recunoaştere a meritelor, de care nu prea a avut parte la momentul potrivit? Fără îndoială că da! Nu a fost să fie. Drept pentru care propun ca acest titlu să-i fie acordat post-mortem. Nu că l-ar mai putea ajuta cu ceva, dar ar fi un semn clar că Sighetul, căruia i-a dedicat munca multor ani ai vieţii sale, îi mulţumeşte în acest fel pentru tot ceea ce a făcut pentru oraş.

Rămas bun, Johnny! Vom avea grijă ca locul tău în istoria şi în istoriografia Sighetului să rămână pentru totdeauna marcat cu majuscule.

Teofil IVANCIUC

 

sursă foto: Mihail Gerald Manole

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Pentru noi a fost un cetatean al Sighetului,un „cetatean onorabil”!Nu i-au trebuit diplome sau hotarari ale consiliului local,el a castigat acest titlu prin munca sa,munca devotata acestui oras,pe care l-a iubit din rasputeri si care nu l-a respectat pentru ce a facut,pentru cartile sale bine documentate,pentru articolele scrise in mass media,pentru intreaga activitate pusa in slujba cetateanului!Acum ne dam seama,ca am avut OAMENI si nu am stiut sa-i pretuim,printre ei se numara si Ioan Popescu,om de cultura,istoric,ziarist,educator prin vorbe,un adevarat luptator pentru adevar,adevarul istoric!Pentru noi,cei care l-am cunoscut personal,intotdeauna am avut respect pentru ceea ce a facut,pentru activitatea sa,pentru munca sa,pentru documentarea reala pe care s-au bazat lucrarile sale.A dovedit modestie,a fost un „cetatean” popular,apropiat orasului si concetatenilor lui,ne-a respectat,a stiut sa comunice cu toti cu,care a venit in contact!Are merite deosebite in activitatea gazetareasca locala si nu numai,a fost onest si a stiut sa pretuiasca omul,indiferent de etnia din care apartinea,un om pe care orasul,acum regreta plecarea sa…cu totii ne dam seama ca am pierdut o „valoare umana”,un cetatean fidel orasului,care merita cu prisosinta,onoarea de-a i se da ceea ce ce-i apartine de drept,titlul post-mortem de „cetatean de onoare”al municipiului nostru!Acum îi dorim odihna linistita,luindu-ne cu regrete,ramas bun,Dumnezeu sa-l primeasca acolo unde calatoreste acum!

oferta-wise