Actualitate Cultură

KRA’GAS promovează patrimoniul cultural imaterial din Euroregiunea Carpatica

image_printPrinteaza

Camera de Comerț și Industrie Maramureș a demarat în octombrie 2019 implementarea unui nou proiect care are în prim-plan promovarea meșteșugurilor și a gastronomiei în Euroregiunea Carpatica. Proiectul KRA’GAS se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni și are ca parteneri Universitatea Babeș-Bolyai (România), Universitatea din Miskolc (Ungaria), Universitatea Națională din Uzhhorod (Ucraina), Camera de Comerț și Industrie Borsod-Abaúj-Zemplén (Ungaria) și TES Fund (Ucraina). Proiectul este co-finanțat prin programul ENI CBC 2014-2020 Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina.

KRA’GAS propune o abordare inovatoare pentru promovarea patrimoniului și a potențialului turistic reprezentat prin meșteșuguri și gastronomie în regiunea transfrontalieră Ungaria-România-Ucraina. Într-o perioadă de globalizare și uniformitate culturală, patrimoniul cultural și creativitatea meșteșugurilor alături de gastronomie reprezintă co-creatori ai identității regionale. Ca atare, ele sunt percepute drept „condimente” strategice, potențând dezvoltarea turismului. Poziționată la intersecția dintre Balcani, Europa Centrală și de Est, această regiune are zone culturale recunoscute, dar, ca și în alte părți ale lumii, moștenirea imaterială suferă din două motive: dispariția meșteșugurilor tradiționale și a gastronomiei și lipsa de vizibilitate. Soluția este oferirea producătorilor locali vizibilitate prin accesul la piețele turistice, iar dezvoltarea turismului oferă o oportunitate excelentă în acest sens.

Prin activitățile propuse, proiectul va avea 3 obiective generale: derularea unei analize antropologice care să scoată în evidență asemănările legate de meșteșuguri și gastronomie din regiunile partenerilor, identificarea și realizarea unei rute turistice transfrontaliere în regiunea proiectului și dezvoltarea regiunii proiectului ca destinație turistică comună, prin susținerea și promovarea traseului turistic transfrontalier ca modalitate de conectare a producătorilor locali la piețete turistice, inclusiv organizarea unui Festival Internațional de Meșteșuguri și Gastronomie.

Primele luni ale proiectului sunt dedicate în principal activităților de cercetare, management și planificare, urmate la începutul anului 2020 de o conferință de lansare care va prezenta pe larg obiectivele și acțiunile ce vor fi derulate în cadrul proiectului.

Doritorii sunt invitați să urmărească postări despre meșteșuguri și gastronomie pe pagina de Facebook a proiectului https://www.facebook.com/KragasProject/

Contact: Alexandra Lazăr – coordonator de comunicare – KRA’GAS, kragas@ccimm.ro

Comunicat de presă

 

Foto: Emanuel Luca

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise