Actualitate Știri

La CNDV Sighet: debut de an cu premii!

image_printPrinteaza

Cea de-a III-a ediție a competiției naționale Arduino – organizată de ADFABER, o organizație non profit care dezvoltă proiecte cu scopul de a aduce educația mai aproape de tehnologie – s-a desfășurat în perioada 14 septembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Echipa formată din Silviu Pontoș și Bogdan Giurgi, elevi ai clasei a 10-a B și profesor coordonator Andrea Burcuș, de la Colegiul Național „Dragoș-Vodă”, s-a clasat pe locul III.

De fiecare dată, activitățile și competițiile organizate de ADFABER sunt atractive pentru elevi, inovatoare, incitante și aduc noutate prin cerințe variate și domeniile abordate. La ediția din acest an, echipele participante au avut de construit un robot bazat pe placă Arduino, care să îndeplinească niște funcții prestabilite. Tema competiției a fost Soluție Smart Home Office adică un dispozitiv care să facă munca de acasă mai eficientă. Sponsorul principal al concusului a fost firma Bosch România. La competiție au participat echipe din toată țara, formate din doi elevi de liceu și un profesor îndrumător. Proiectele trebuiau să îndeplinească cât mai exact funcțiunile impuse de juriu și să fie cât mai utile și ușor de utilizat. Elevii au avut de creat și alte materiale pentru prezentarea proiectului: poze din timpul realizării dispozitivului, prezentare PowerPoint a proiectului, filmulețe din timpul lucrului și cu produsul finit. S-a punctat și creativitatea în realizarea dispozitivului.

Echipa CNDV-istă a abordat cu ingeniozitate tema propusă, lucrând cu pasiune la robotul lor denumit Home Office 3000. Dispozitivul încorporează niște funcții de bază, precum alarmă, ventilație, contorizarea pauzei de masă, ora în timp real, având rolul de a eficientiza munca de birou de acasă. Elevii au creat și o interfață web cu ajutorul căreia se pot configura sau urmări anumiți parametrii, cum ar fi: temperatura camerei, umiditatea, ora exactă, luminozitatea, ora răsăritului și apusului soarelui, timpul petrecut în pauza de masă și altele. Dispozitivul permite acționarea automată a unor alarme și a ventilatorului care răcește aerul dacă temperatura este prea ridicată.

În ultimii ani, am început să participăm cu elevii noștri la competiții de robotică deoarece este un domeniu foarte atractiv pentru și în plină dezvoltare. Am folosit simulatoare pe calculator, am participat la competiții individuale și concursuri pe echipe. Colegiul are în dotare kituri lego de robotică procurate printr-un proiect Erasmus+ și un laborator de robotică dotat prin programul Nație Prin Educație – BRD First Tech Challenge Romania. Printre proiectele la care am mai participat cu elevii de la CNDV, în anii anteriori, se numără Hour of Code, Kids in Tech, Învăță să programezi cu Alice, Tehnovation Girls, Greenfoot, Bebras. Preocuparea pentru acest domeniu este în ascensiune așadar, atât elevii cât și profesorii ne implicăm din ce în ce mai mult în studiul acestei frumoase ramuri a informaticii.
Felicitări echipei!! (prof. Andrea Burcuș)

Fac parte din Clubul de Robotică TechX (coordonator prof. Cornelia Hotea) de la Colegiul Național „Dragoș-Vodă”, iar anul acesta am participat, împreună cu colegul și prietenul meu Silviu Pontoș, la Concursul Național de Robotică Arduino, la care am obținut locul al III-lea. Sarcina noastră a fost să creăm un dispozitiv care să ne ajute la treburile cotidiene. Am realizat un sistem format din fire, butoane, leduri, placă Arduino, senzori și alte componente, care ne-a urcat pe podiumul concursului. Sunt fericit că am avut ocazia să particip la această competiție, iar premiul obținut este o recompensă pentru munca depusă și un imbold pentru efortul care urmează să-l depun în domeniul tehnologiei, punând accent pe robotică. Robotica a devenit una dintre pasiunile mele, un domeniu în care simt că pot să-mi aduc aportul. Robotica presupune creativitate, inventivitate, dexteritate, meticulozitate și vedere de ansamblu. Presupune, de asemenea, bagaj bogat de cunoștințe din domeniul matematicii, al fizicii și al informaticii, presupune multă muncă și, implicit, enormă răbdare. Voi continua să lucrez în programare pentru că-mi place și mă regăsesc în ceea ce fac. (Bogdan Giurgi)

De aproximativ trei ani, robotica este pasiunea mea și particip constant la toate concursurile pe această disciplină, pentru a mă antrena pentru o eventuală profesie. Mai ales pandemia ne-a demonstrat că robotica este o soluție pentru multele probleme cu care populația se confruntă în această perioadă. Din ce în ce mai mulți tineri sunt atrași de acest domeniu provocator, cu rezultate pe măsură. Fiecare concurs, fiecare proiect pe care îl abordez și îl finalizez, este o provocare atât personală, cât și pentru echipa din care fac parte. Și acest premiu este un „trofeu” și un „antrenament” pentru a deveni mai buni și a putea veni cu noi soluții și idei care să sporească încrederea în forțele noastre. (Silviu Pontoș) 

Felicitări tinerilor CNDV-iști! Și în pandemie și în școala on-line se pot întâmpla experiențe de succes! Felicitări echipei! Felicitări profesorilor!

Salut, Sighet!

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Felicitari elevilor si profesorilor! Pacat ca domnii inspectori nu tin seama de aceste performante, atunci cand vine vorba de reducerea numarului de clase in licee!

  • „Salut, Sighet” este atat de activ si amplu distibuitor, prin Siteu-ul sau, a unei mari multimi de evenimente cultural-artistice, creative, social-administrative, din domeniul sanatatii publice, ca si din multe alte domenii de activitate, prin realizari de mare valoare. Autorii acestora sunt organizatii non profit, non guvernamentale, sau a unor personalitati de mare valoare si initiativa, din oras, din alte zone ale tarii, sau de peste hotare, care devin emblematice pentru oras, improspateaza si insanatosesc viata acestei „insule dintre ape”, pe care o infloresc prin utilitaea lor, o tin in pas cu progresul, sub multiple aspecte.
    Multe din succesele pe care le relateaza isi au realizatorii in Institutii educative si culturale din oras, care si initiaza si stimuleaza astfel de activitati, creatii, printre care un loc de cinste il ocupa si CNDV Sighet, asa cum este si prezentul frumos succes, la nivel national, pentru care cei doi elevi, Bogdan Giurgi si Silviu Pontos, sub conducerea meritorie a profesoarei Andreea Burcus, aduc o alta medalie valoroasa acestei prestigioase Unitati de Invatamant a orasului. Si cu cat de multe alte inventii nu s-au prezentat CNDV Sighet in domeniul roboticii, in combaterea prezentei Pandemii, in domeniul invatamantului, in cel cultural-artistic, in cooperare si cu alte Institutii de gen, cum este si Liceul „Regele Ferdinand” s.a.
    E pacat ca doar intr-o parte a acestui asezamant, din margine de tara, dar de mare si istorica reprezentativitate, nici florile nu infloresc cum si cat trebuie, ci mai mult delasarile, negligentele administrative si gunoaiele. Dar poate, poate… Asa cum binele are atat de repezi si multe sfarsituri, de ce nu am spera ca si raul poate avea aceeasi soarta, chiar daca dupa multa asteptare, rabdare! Asteptari, Succes!

oferta-wise