Actualitate Editorial

Herodot a „aburit” iar autoritățile locale! Ajunge cu această bătaie de joc!

image_printPrinteaza

Dacă noi putem decide cât, cum și de la cine consumăm căldură, gaze, electricitate, internet, telefon și TV, căci piața este liberă și concurențială, la salubritate nu se poate, există un singur operator, iar tarifele, în general, sunt fixe, abia în ultimii doi ani apărând conceptul „plătești cât consumi”, de care la Sighet încă nu s-a auzit – însă la Oradea, Câmpina, Brașov etc., da.

Drept urmare, consilierii locali trebuie să fie mai mult decât atenți și mai „bătăioși” atunci când decid în numele nostru aceste tarife.

Până și la serviciul de apă-canal, alt serviciu haiducesc unde, de asemenea, nu există concurență și e un singur operator, dispunem de apometre, astfel că avem măcar opțiunea să consumăm/ cheltuim cât dorim.

După ce au lăsat de Sărbători gunoiul pe străzi, în stil Napoli ori favelele braziliene, cei de la SC Herodot Grup SRL, care se prefac că execută curățenia stradală a Sighetului (ați văzut vreun municipiu mai murdar în Transilvania? Dacă da, care anume?) și colectează, într-un mod absolut primitiv, precum în evul mediu (nici măcar presat și balotat), deșeurile menajere ale Sighetului, i-au convins (cum, oare?) și pe noii aleși locali.

Herodot a presat pentru un alt tarif, mult mai ridicat (24 lei) în vederea acoperirii costului transportului deșeurilor la Oradea.
De ce Oradea? Pentru că ei sunt singurii care ne mai primesc, iar la Sighet nu se mai poate, deoarece, neefectuând triaj selectiv, recuperare sau măcar presare, Herodot a umplut rapid cele două depozite primitive de la Teplița, situate în buza caselor și care au fost închise de tribunal unul după altul.

S-a ajuns aici deoarece, până acum, toate modificările de preț și semnările/ prelungirile contractului cu Herodot au fost făcute prin generosul vot al consilierilor locali, fără transparență ori dezbatere publică. Între 2013-2018 tariful a crescut cu 250%, ducând la înzecirea în doar 10 ani a profitului net, de la 194.000 la peste 2.167.000 lei pe an, Herodot devenind astfel a treia cea mai profitabilă firmă din Sighet, după Plimob și Laguna!

Nota bene(!) și-au luat angajamentul fals că vor face reciclare adevărată și colectare pe două fracții, începând cu 1 ianuarie 2019 și încasând astfel, necuvenit, tariful majorat de salubritate, vreme de 2 ani!

Iar acum am aflat, pe surse, că ar fi obținut, inexplicabil, nu rezilierea înțelegerii și un „eject”, ci continuarea contractului, ca și cum nu și-ar fi satisfăcut „pohtele” ani de zile, și un nou tarif de 14 lei, în loc de 14,26/ persoană/ lună. Presupus tarif redus, care va fi plătit însă de către toți sighetenii (ceea ce era într-adevăr un lucru necesar) la casieria primăriei, odată cu impozitele! Nu ca înainte, când unii fentau și doar 22.000 plăteau (teoretic), ci de acum va fi achitat, zic ei, de absolut toți!

Vă dați seama ce cadou uriaș – dublarea numărului de clienți și colectarea banilor asigurată – a primit Herodot de la noua conducere a orașului, al cărui buget va juca de acum și rolul de tampon pentru ei?!

Este strigător la cer! 14 lei/persoană/ lună, fără tarife diferențiate!? Chiar dacă ești plecat 3 luni în Spania, ai 3 apartamente dar stai doar în unul, camionul Herodot nu poate ajunge la tine pe dealul din Iapa și chiar dacă reciclezi 50% ori compostezi!?
Pentru a înțelege enormitatea acestui tarif nesimțit, iată care sunt prețurile practicate în alte orașe, acolo unde veniturile sunt mult mai ridicate decât în Sighetul cel sărăcuț: Bistrița – 6,6 lei din 11,5 lei/ persoană/ lună, diferența fiind suportată de către primărie, Baia Mare – 7 lei (din 13, diferența fiind subvenționată de primărie), Alba Iulia – 9,97 lei, Cluj-Napoca – 10,93 lei (din 14, restul fiind subvenționat de primărie), Satu Mare – 10,95 lei, Arad – 11,28 lei, Oradea – 11,60 lei, București 11,7 lei sau Timișoara – 12,42 lei/ persoană/ lună!
Iar municipiul Sighet va plăti unul dintre cele mai ridicate tarife din România, deși are unul dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor?!

Pe ce se întemeiază suma aceasta?! Faceți publice calculele aferente, contractul și anexele acestuia, facturile achitate în ultimii ani către Herodot, spuneți-ne ce veți face dacă nu se încasează destui bani ori, dimpotrivă, mai mulți decât trebuie, sau dacă gunoiul va trebui dus încă mai departe și mai costisitor.

Spuneți-ne câți cetățeni rezidenți (presupus plătitori) credeți că are Sighetul, că nici măcar acest lucru nu se știe precis! Serviciul de Evidența Populației are un număr, Direcția de Statistică – altul! Câți dintre sigheteni se află permanent în străinătate? Câți dintre ei nu pot plăti (veterani, social, fără venit etc.)? Cu care cifră ați operat când ați făcut calculele?
Și atunci, de unde ați scos cei 14 lei?! Pentru transparența maximă a implicării autorităților publice locale ar fi interesant de analizat structura calculației de preț în noul consens asigurat de „bunăvoința” resetată a conducătorilor noștri!

Vă solicităm să nu mai luați decizii pripite ori pritocite în spatele ușilor închise, ci bine chibzuite, transparente și mai ales corecte în primul rând pentru noi, cetățenii urbei, și abia apoi pentru afaceriștii gunoiului!

Apropo, cât timp va rămâne prețul acesta și pe când v-ați gândit la următoarea scumpire?!…
Mulțumim din inimă pentru soluțiile „alternative” apărute… de îndată!

Teofil Ivanciuc
Ion Mariș

 

Foto: Salut, Sighet!

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Fata de cum se preconiza taxa mărită, hotărârea luată în acea ședință consultativa, la prima vedere, parea bună! Tarifu-i tarif, el se poate ajusta pentru populația Sighetului prin sponsorizări, acordari de reducere 10% celor care plătesc taxa totala, in avans pana la sfarsitul lunii martie, idem ca la impozit, suportarea de către primărie a unei cote parte din tarif, eficientizarea muncii la societatea Herodot, sortarea gunoiului si vinderea plasticului, metalului, hârtiei, sticlei, crearea unei gropi conforme in apropiere, educarea populației privind colectarea, etc. Sunt multe de făcut, totul este numai sa vrea CL, Primăria, firma in cauza, chiar si populatia! Încă nici un CL, Primarie, de-a lungul anilor trecuți nu s-a preocupat serios de utilitățile necesare orașului si taxelor aferente! Poate CL actual va apleca urechea si la doleanțele locuitorilor care i-au ales, acesta luptând in conformitate cu legea pentru o viata mai buna a sighetenilor, găsind noi posibilități sa economiseasca veniturile mici, chiar jenante, a marii majorități a celor plătitori de taxe! Un CL activ si bine informat, binevoitor cu populația, care pune mai presus interesul municipiului decât cel personal si de partid, cu siguranță va veni in sprijinul populației spoliate de venituri!
  Acum este randul Primarului, CL, primăriei si societăților comerciale aferente, să demonstreze că sunt în cunoștință de cauza cu nevoile orașului și a locuitorilor si sa actioneze ca atare, conform realităților din teren sprijinind locuitorii! Ne-am bucura sa fie asa, ca noi asta asteptam de la cei pe care i-am ales!

 • Bataie de joc in stil romanesc. Ar trebui actionati in instanta cei care raspund de centrul de sortare, de faptul ca Herodot nu face reciclare….. iar consilierii locali merita un sut in *ur. BTW… primarul ce face? Daca doarme, atunci cineva trebuie sa mearga si sa il trezeasca.
  Sighetu trebuie sa aiba propria solutie de gestionarea a deseurilor, nu sa duca gunoiul in alt judet.

  Dl Ivanciuc mentiona intr-un articol ca Tg Lapus o duce bine in acest aspect. Deci ei pot! Din toata primaria, nu e nici unul care sa aiba mai mult de 2 neuroni si sa incerce sa vada de ce la ei se poate si la altii nu?

  Introducerea taxei (foarte mari pt sigheteni) de gunoi in impozit e furt pe fata! Primarul/ consilierii trebuie sa inceteze sa mai stea „c…a” si sa creeze o (alta) statie/ whatever de sortare/ depozitare dar care sa nu fie inchisa dupa pentru ca incalca nush ce legi etc.

  PS: la Bucuresti (REBU), pretul e de 14.58 lei…. deci bucurati-va! O duceti ca in capitala!

 • Avem salariu mai mari decât clujenii și bucureștenii de-aia avem taxe mai mari. Ne meritam soarta ca nu știm sa spunem nu. Acceptam orce propunere și cu Vital, parca nu mai exista si alte firme.

oferta-wise