Actualitate Cultură

La Desești în mijlocul… culorilor (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Peste Maramureș s-a așternut – la acest început de septembrie – o toamnă “clasică”, încărcată de culori roditoare. Oamenii s-au grăbit să se bucure de natură iar punctele de atracție ale Depresiunii Maramureșului au fost împânzite de turiști dornici să se “sustragă” pandemiei. Deși statisticile nu sunt liniștitoare viața și-a reluat cursul firesc în contextul rezonabil al unor restricții suportabile.

Probabil și artiștii și-au epuizat sursele de inspirație „indoor” și au ieșit la… lumină.
La inițiativa și mobilizarea Gabrielei Rosuș – ea însăși cu pasiuni artistice – și cu sprijinul generos al familiei preotului Ioan Ardelean (Parohia Ortodoxă Română Desești), un grup sighetean de artiști plus câțiva invitați, au reluat tradiția întâlnirilor la deja consacrata tabără de pictură cu reverberații filantropice. Taberele de vară, de pictură, din Deseștiul iubitor și de poezie s-au reluat în urmă cu două săptămâni cu un prim grup de artiști din Baia Mare. Din 31 august până în 06 septembrie a urmat grupul “depresionar” (nu vă speriați, e vorba de grupul din Depresiunea Maramureșului!), preponderent sighetean, ce și-a găsit inspirația la poalele Gutâiului și-a Bisericii monument Unesco din atât de cunoscutul sat de pe Valea Marei. Șapte zile au muncit artiștii noștri pentru a crea lucrări ce vor rămâne (o parte) în patrimoniul Parohiei Ortodoxe Române Desești. Pe lângă artiștii sigheteni, participanți majoritari la tabăra din prima parte a lunii septembrie, Ștefania Adela Pop, Ana Ulici, Lia Stan, Gabi Rosuș, Ștefan Hegedus, Valentin Petreuș, Alex Cosovan, am întâlnit prin grădina Deseștiului și pe artista plastică Eva Dolha (Cluj Napoca) dar și pe băimărencele Mia Gatan Rettegi și Ildiko Hetvary.

Culorile toamnei și culorile de pe pânzele artiștilor au generat o atmosferă caldă (propriu + figurat!), optimistă, aducătoare de speranță și de bucurii.

Artiștii plastici au străbătut ulițele Deseștiului – transferând în culori poezia locurilor – pe urmele pașilor lui Nichita, conturând parametrii unei comune din ce în ce mai cunoscute pe tărâm cultural.

Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Frumusetea culorilor de inceput de toamna, o toamna cu multiple varietati de manifestare, reunite cu culorile date de penelul unei echipe de maiestri artisti sigheteni, completata cu colegi din Baia mare si Cluj-Napoca, au realizat un tablou de toata frumusetea, asternut peste datinile, traditiile unui tinut mirific, cu tot mediul lui atat de placut si sanatos, aflat pe partea superioara a Vaii Mara, localitatea Desesti, un reazim in statornicie a inaltimilor Gutinului, Aceasta tabara artistica a avut loc din initiativa si mobilizarea doamnaei/ domnisoarei Gabrielei Rosus, cu sprijinul familiei preotului paroh ioan Ardelean, pe durata a 7 zile si s-a bucurat de un deosebit succes si implinire. S-a realizat si o iesire de sub teroarea acestei pandemii, specificul activitatilor realizand si distanta fizica necesara, completata cu celelalte masuri de protectie.
    A rezultat un demers spre normalitate, un tablou de frumusete, de arta si daruire, intr-un mediu splendid, recreativ , cu datini si traditii in ampla si frumoasa manifestare, acum si in spirit filantropic.
    Felicitari organizatorilor, artistilor si localnicilor, pentru recunoscuta lor buna primire si le dorim continuarea acestor bune, utile si frumoase traditii, artistilor, localnicilor si celor cu spirit de initiativa.

oferta-wise