Actualitate Cultură

La Hărnicești va avea loc întâlnirea cu prozatorul Mihai SAS (Delia Pop)

image_printPrinteaza

Duminică, 26 iunie 2022, ora 14:00, la Căminul Cultural din Hărnicești va avea loc întâlnirea cu prozatorul MIHAI SAS – fiu al satului Hărnicești.
Vor avea intervenții Robert Laszlo, Felician Pop, Loredana Știrbu iar momentele muzicale vor fi susținute de Adrian Lupescu și Georgeta Govor.

Scriitorul Mihai SAS născut în Hărniceștiul Maramureșului, în anul 1932, vine din Satu Mare, orașul în care locuiește de câteva decenii, pentru a face cunoscute scrierile sale, oamenilor dragi din satul lui natal. În cărțile sale a redat crâmpeie din cei 90 de ani de viață „bogată, interesantă și mereu în schimbare, dar nu aventuroasă.” A cuprins în paginile sale nostalgia, durerea și plânsul unui om care a trăit cele mai dramatice evenimente istorice ale secolului al XX-lea: al doilea război mondial, instaurarea comunismului, destrămarea comunismului, precum și cele mai inocente amintiri ale copilului ce adoarme în poala bunicii ce toarce încetișor.
Înseși titlurile cărților sale grăiesc despre aceste lucruri: „Opinii, gânduri, amintiri” (Satu Mare, Ed. Inspirescu 2003), „Cărbunița și alte scrieri cu tâlc” (Satu Mare, Ed. Inspirescu 2013), „În vâltoarea vieții” (Satu Mare, Ed. Inspirescu 2013), „Am trăit sub trei dictaturi… cu demnitate și curaj” – dialoguri cu Voicu D. Rusu (Satu Mare, Ed. Inspirescu 2015), „Secretul unei mame” (Satu Mare, Ed. Inspirescu, 2016) etc.

La sfârșitul ultimei sale cărți, scriitorul nonagenar Mihai Sas spunea că se gândește să se antreneze pentru veșnicie. O fi întâlnirea cu satul copilăriei doar un simplu exercițiu de antrenament?… Pentru domnia sa, probabil că da, probabil că acest eveniment va însemna un moment de reîntoarcere la rădăcini, de conectare cu pământul din care s-a plămădit, un moment de comuniune în spirit cu toți oamenii locului, iar pentru noi, cu siguranță, evenimentul va însemna o ÎNTÂLNIRE specială, o întâlnire cu… arhe-bunicul nostru al tuturor.
Mândru de obârșia sa, a mărturisit: „mă trag dintr-un Nord încărcat de istorie și de străvechi legende românești, din mijlocul moroșenilor de pe Mara, cei cu superbă mândrie, care și-au lucrat și apărat ogorul cu un elan dacic.

Delia Pop

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise