Actualitate

La mulți ani poetului-senator Gheorghe Mihai Bârlea!

Gheorghe Mihai Bârlea (stânga) & Gheorghe Pârja (dreapta)
image_printPrinteaza

Gheorghe Mihai Bârlea s-a născut la 10 februarie 1951, în satul Nănești, comuna Bârsana, Maramureș. Este absolvent al Liceului “Dragoș Vodă” din Sighet, al școlii Postliceale de Biblioteconomie din București, al Facultății de Filozofie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Facultății de Drept din cadrul aceleiași Universități ieșene. În perioada 1972 – 1990 a fost bibliotecar, bibliotecar șef, coordonator și director al Bibliotecii Municipale Sighetu Marmației, profesor la liceele din municipiu. În anul 2000 obține titlul de doctor în sociologie.

A deținut, de asemenea, funcțiile de consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură al județului Maramureș, director al Muzeului Memorial Sighet (prin cumul de funcții), prodecan al Facultății de Litere (Universitatea de Nord Baia Mare), prefect al Maramureșului (din 01.09. 1997 până în 15.10.2000). În perioada 2008-2012 a fost senator (Parlamentul României).

Este membru al mai multor asociații culturale, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Uniunii Sociologilor din România.

Dintre volumele publicate (poezie), amintim: Lasă-te prădat, Din penumbră, Ceremonia clipei, Umbra lucrurilor.

Gheorghe Mihai Bârlea are pregătit pentru tipar un nou volum de versuri, care va apărea în prima parte a anului 2019.

La Mulți Ani poetului Gheorghe Mihai Bârlea!

Salut, Sighet!

Foto: ”Salut, Sighet!”

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Cei caţiva ani pe care îi împlineşte astăzi, prietenul (în sensul cel mai profund al acestui cuvânt) Gheorghe Mihai Bârlea (Ghiţa pentru apropiaţi), pot fi „citiţi” din mai multe perspective, toate la fel de legitime. Sunt ani de o densitate neobişnuită, a căror înmănunchere lasă să se întrevadă o biografie de invidiat, care desfide împărţirea între viaţă şi profesiune, atât de obişnuită la majoritatea dintre noi. Astăzi ca şi mâine, pentru Gheorghe Mihai Bârlea, nu primează pragul simbolic al anilor împliniţi ci experienţele reflectate de/ în densitatea vieţii trăite, sau, cum a zis cineva: nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi. Om pragmatic şi consecvent, care a cultivat şi cultivă prieteniile intelectuale, viaţa bogată a lui Gheorghe Mihai Bârlea a fost si este trăită în aerul tare al vieţii de familie, universitare, social-culturale, politice, manageriale…
  Îi urez sănătate, putere, voinţă şi iubire şi-i mulţumesc că m-a acceptat tot pe atâţia ani să-i fiu coleg (de generală şi ulterior liceeală) şi în viaţa profesională (peste 40 de ani).

  *
  O lacrimă îngenuncheată pentru fratele său geamăn şi prietenul meu, Vasile, hotărât mult prea devreme să îşi împlinească şirul de zile dincolo de zăpezile cuceritoare! Binecuvântată fie-i amintirea!

  Echim Vancea

 • 22.02.2019,Minneapolis

  Stimate D-le Conf.Univ.Dr. Gheorghe Mihai Barlea,

  Acuma am aflat de la nepoata nostra, Sitar-Taut Daniela, ca in 10.02 este aniversarea zilei D-voastre de nastere.
  Am vazut in „Salut, Sighet !”(pe care il citim si-l apreciem foarte mult) urarile facute acolo.
  Va rugam sa primiti(cu intarziere) si urarile noastre; avem amintiri placute din desele intalniri avute cu D-voastra,in ocazii deosebit de importante pentru noi si pentru multi altii…
  Va dorim din inima si suflet

  LA MULTI ANI FERICITI ALATURI CEI DRAGI !
  SANATATE !
  FERICIRE !
  BUCURII SI IMPLINIRI !
  SUCCES IN TOATE !
  DOAMNE AJUTA !
  Aceleasi urari pentru familia D-voastra si pentru toti cei dragi.

  BUNUL DUMNEZEU SA VA AJUTE IN TOT CE DORITI SA REALIZATI ASTFEL CA CELE MAI FRUMOASE SI INDRAZNETE VISE SA DEVINA REALITATE,spre bucuria D-voastra,a familiei D-voastra,dar si a tuturor celor ce va stimeaza si apreciaza, printre care ne numaram si noi.
  Cu inalta consideratie,deosebita stima si profund respect,
  Prof.Maria si Gheorghe Barcan

 • E ciudat cât de aproape e trecutul… Frații Barlea, Echim, Ghiță Parja au fost, încă din anii de liceu, speranțele unei generații… Deși drumurile mele în viață au fost mai întortocheate, m-am raportat deseori la ei (chiar dacă nu am afirmat asta până acum) reușind astfel să mențin cât de cât tendința spre vis din anii adolescenței…
  La mulți ani,Domnule Senator…

 • 10.02.2020,MINNEAPOLIS

  Stimate D-le Conf.Univ.DR.GHEORGHE MIHAI BARLEA

  Va dorim din suflet

  LA MULTI ANI FERICITI SI BINECUVANTATI ALATURI DE CEI DRAGI!
  MULTA, MULTA SANATATE D-VOASTRA SI FAMILIEI D-VOASTRA, PRECUM SI TUUROR CELOR DRAGI !
  SUCCES IN TOATE!
  DOAMNE AJUTA!

  Cu inalta consideratie, deosebita stima, profund respect, aleasa pretuire si sincere urari de bine,
  Prof.Pens. Maria si Gheorghe Barcan

  P.S Am incercat sa va sunam, dar nu am reusit, poate maine…

oferta-wise