Actualitate

La mulți ani profesorului dr. Mihai Dăncuș!

image_printPrinteaza

Etnograf, muzeograf, editor, publicist și profesor universitar, Mihai Dăncuș s-a născut la data de 10 februarie 1942 în localitatea Botiza, Maramureș. Din anul 1999 este doctor în științe, specialitatea etnografie și folclor.

Este absolvent al Liceului „Dragoș Vodă” din Sighet și al Facultății de Filologie, specialitatea Limba și literatura română a Universității “Babeș – Bolyai” Cluj-Napoca.

A fost directorul Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației în perioada 1977 – 2011, iar din anul 1998 a fost profesor asociat al Universități “Babeș – Bolyai”, predând cursul de etnografie la extensia din Sighetu Marmației, Facultatea de Geografie. A devenit profesor asociat al Universității de Nord Baia Mare, Facultatea de Litere și Filosofie, specializarea Etnologie din anul 2004.

Alături de Francisc Nistor, Mihai Dăncuș a fost ctitorul incontestabil al Muzeului în aer liber – Muzeul Satului Maramureșean din Sighet, inaugurat în anul 1981.

Profesorul Mihai Dăncuș a publicat numeroase articole, studii, volume de autor, volume în colaborare dar, multe alte lucrări așteaptă în manuscris.

La mulți ani, Domnule Mihai Dăncuș!

Salut, Sighet!

Foto: Nicolae Anton Nistor

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • La multi ani domnule profesor !

  Tot azi ( dar cu 10 ani mai mult) sarbatoreste Ioan Dunca din Viseu de Sus, unul din ultimii suprevietuitori ai „lotului Visovan” – 11 ani de inchisoare , autorul magistralei lucrari memorialistice „Aur si noroi „

 • Nu ne putem imagina institutia Muzeului Maramuresean din Sighetu-Marmatiei fara figura deja cunoscuta de toata lumea a domnului Mihai Dancus,fost director al acestei embleme a culturii sighetene. Azi el implineste o frumoasa virsta. Azi este la fel de dedicat muncii sale neobosite de a nu lasa sa se piarda in negura vremurilor comoara nepretuita a culturii populare maramuresene. Azi putem spune ca un OM si-a inchinat intreaga viata si intreaga sa munca imaginatiei si creativitatii taranului maramuresean. Tot ceea ce s-a adunat in expozitia muzeului din centrul orasului dar mai cu seama ceea ce s-a adunat si s-a conservat,piesa cu piesa la Muzeul in aer liber de pe Dobaies i se datoreaza in totalitate. Chiar si complexul de lemn care ilustreaza o parte din ocupatiile de baza ale taranului maramuresean exista tot datorita muncii sale sustinute. Noi,sighetenii si nu numai ii multumim ! Ii multumim ca ne-a facut cunoscuti in tara si peste hotare si ca ne-a promovat valorile folclorului nostru atit de frumos si de variat. Sa ne traiesti intru multi ani,Domnule Dancus!

  • Cu bucurie urez La Mulți Ani!, cu sănătate și noi împliniri, Domnului Mihai (Țuțu) Dăncuș, primarul satului arhaic maramureșan, alături de Doamna sa, Ioana!

 • La multi ani cu sanatate si multe bucurii, Domnule profesor Mihai Dancus, cu multe realizari si in continuare, in frumoasa si bogata Dvs activitate. Cata placere produce o intalnire cu Domnia Sa, in orice discutie, din orice domeniu, unde blandetea, respectul si competenta dansului te incanta, te incurajeaza si te face sa regreti despartirea, asteptand cu speranta o noua si apropiata intalnire. Dumnezeu sa va ocroteasca si sa va dea multa sanatate si multi ani, in trairea dvs atat de frumoasa, stari ce le distribuiti cu darnicie si celor din jur, alaturi de respectata Dvs sotie, Ioana, tot maramuresanca si care v-a fost tot timpul aproate, cu grija si ajutor in toate.

  Cu mult respect si pretuire,

  Maria si Gheorghe Barcan.

oferta-wise