Actualitate Cultură Știri

Lansare de carte la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet

image_printPrinteaza

Fundația Academia Civică și Fundația Corneliu Coposu vă invită vineri, 2 februarie 2024, de la orele 11:00, în sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, str. Corneliu Coposu nr. 4, la lansarea cărții „Iuliu Maniu în jurnalul lui Corneliu Coposu. O reinterpretare a istoriei” de Dan Pavel.

Vor vorbi, alături de autor, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea și Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu

Moderator: Dr. Andrea Dobeș

Salut, Sighet!

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • De cîte ori recitesc „Jurnal din vremuri de război” al lui Corneliu Coposu, o consemnare banală, fără alte comentarii, din dimineața zilei de 23 august 1944 – ce dimineață istorică! – mă blochează:
  „23 august 1944. Înainte de ora 7 Maniu se bărbierește.”
  Dar, înțeleg tot mai adînc semnificația etică a acestui gest „domestic”, aproape un ritual al marelui om politic: în fața Istoriei să ai în orice moment „fața curată”!

  Felicitări pentru această carte lui Dan Pavel!

  • Lovitura de stat de la 23 august 1944 va ramane inca multa vreme o decizie foarte controversata…

   Iuliu Maniu avea sa se planga mai tarziu (in privat) de lipsa de caracter a englezilor, care l-au mintit… Oare daca stia adevarul de la inceput (ca suntem vanduti bolsevicilor pe multa vreme) ar mai fi participat? Ar mai fi girat cu prestigiul său evolutia tragica a Romaniei?
   Greu de spus daca se mai putea schimba ceva in soarta razboiului, Germania (probabil) tot ar fi pierdut mai devreme sau mai tarziu, dar Ungaria, Finlanda, Croatia… au preferat sa ramana in tabara invinsilor si totusi se bucura de mai multa onoare in lume si in istorie decat noi…

oferta-wise