Actualitate Cultură

Mă înclin în fața voastră, dragi sigheteni de pretutindeni! (autor, Gafia Galay-Coman)

centru: Gafia Galay-Coman
image_printPrinteaza

Pe străzile de la Lausanne ca și pe străzile de la Sighet putem întâlni oameni și culturi diferite, fără a parcurge mii de kilometri. Se poate lega ușor o conversație, un dialog care suprimă frontierele.

Ne putem imagina că la Sighet ca și la Lausanne (de unde vă trimit această fotografie!) avem un potențial cultural deosebit… am putea spune un adevărat ADN cultural…. Alături de multe alte valențe, potențialul cultural pare a fi la ora actuală cea mai prețioasă și mai dezirabilă comoară.

După potențialul intelectual (QI) și după cel emoțional (QE), potențialul cultural (Quotient Culturel) este la modă, susținut fiind și cultivat de noile posibilități virtuale de comunicație: să poți discuta ore în șir în fața unui ecran… să cauți să afli informațiile cele mai rare sau cele mai banale… extraordinar! … în viața noastră de zi cu zi, în schimb, o privire, un gest, o atitudine, nepotrivite, pot compromite într-o clipă și pe termen lung o coexistență, o convivialitate, o întâlnire…

Așadar, după ce „am spart gheața” cu cei doi călugări din Tibet (din fotografie) salutându-i (Namasté), aș încheia acest mesaj cu un călduros și prietenesc: Servus, Endre Bandi Terdik! (n.r. găsiți scrisoarea lui Endre Terdik, AICI)

„Namasté”: mă înclin în fața voastră, dragi sigheteni de pretutindeni!

Gafia GALAY-COMAN
Absolventă a Liceului „Dragos Voda”, promoția 1968
profesoară HES-SO (Haute École Spécialisée de Suisse Occidentale), Lausanne

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Comunicarea este importantă, indiferent cărei religii aparții sau din ce naționalitate ești! Fără comunicare, nu ar exista dezvoltare, am trăi închiși în noi, ne-am bucura singuri, fără a da sau primi fericire unii altora! Doar comunicând poți cunoaște cultura mondială, poți dezvălui din cultura ta, să o îmbini cu celelalte, să promovezi progresul, într-un cuvânt, să cunoaștem! Fără cunoaștere ne-am pierde în hățisul vieții, comunicând cunoaștem, este o însușire umană, omul a fost creat pentru comunicare, este singura ființă rațională care face acest lucru! Comunicând uiți de ură, de ce este rău, întotdeauna găsești un sprijin, vine de unde nu te aștepți; singurul efort ce trebuie să-l facem este să comunicam între noi! Necunoașterea vine de la refuzul de a comunica, de aceea trebuie eliminată, comunicând, aflăm, asimilăm cunoștințe, trăim și ne bucurăm de viață, atât cât este ea, știind că după noi vor veni alții și comunicarea se va perpetua!
    Admir oamenii care comunică, indiferent cum, când există comunicare, există viață, de aceea trebuie să comunicăm, să nu uităm că nu suntem singuri, trăim într-o societate umană, bazată pe înțelegere, când nu există, apare pericolul dispariției!
    Maramureșenii sunt comunicativi, sighetenii sunt maramureșeni dar și cetățeni universali; ne place să comunicăm, ne place să vedem oameni noi, să luăm de la ei ce este mai bun, dar cu o condiție, sa ne respecte trecutul la care ținem atât de mult și nu ne este rușine de el! Prin comunicare aducem trecutul în prezent, pregătindu-ne viitorul! De aceea este obligatoriu să comunicăm și… noi comunicăm!

oferta-wise