Actualitate Cultură

Maica Sfîntă încălțată cu opinci s-a oprit și pe la noi | VIDEO (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza

„Nu oamenii îl aleg pe Dumnezeu ci Dumnezeu își alege oamenii”. Am citat din memorie o constatare celebră și da, e foarte adevărată și îți trebuie doar curajul de a o recunoaște mai ales cînd se întîmplă sub ochii tăi.

Duminica ce tocmai a trecut, la biserica noastră greco-catolică a avut loc un mic concert muzical, anunțat, e drept, dar fără prea multă pompă, fără vreo pretenție, doar rugămintea de a mai sta după liturghie încă vreo oră. Se știe că pentru fiecare există o anumită regulă, anumite tabieturi legate de masa duminicală. Riscul ca lumea să nu aibă răbdare sau să plece în timpul concertului exista, însă de data aceasta a fost altfel.
Maniera prezentării, făcută cu atîta smerenie și delicatețe, chiar dînd tonul programului de către Măriuca Verdeș, îmbrăcată într-adevăr ca pe la noi, impecabil, de la pînzătura din cap, pînă în vîrful gurgîiului de la opincă! Priceasna a făcut preambulul a ceea ce va urma.
Eu, de felul meu nu prea rețin nume, oricum ele erau notificate în program, important a fost că o mînă de oameni au umplut biserica cu glasul și cu acompaniamentul unui singur pian. Au umplut biserica și celor din biserică sufletele cu muzica lor și ne-au purtat spre cer.
O adevărată artă și aceasta nu o pot face decît oamenii cu har…
A fost o liturghie după liturghie. După una vorbită a urmat una cîntată. O adevărată încîntare pentru suflet care se hrănește cu altceva în afară de mîncare, cu o gură de aer celest!

Punctul culminant pentru mine și care mi-a dat și titlul articolului de față a fost prestația doamnei încălțate cu opinci. Oricum toți deopotrivă au purtat straie românești tradiționale ceea ce e de admirat, însă imaginea sopranei în opinci (n.red – Carmen Anghel), interpretînd Ave Maria, era un tablou venit din alte sfere…

Pentru mine, chipurile de îngeri nu sunt legate neapărat de aripi și haine albe diafane. Ele pot lua chipuri și înfățișări dintre cele mai comune. N-au nevoie nici de nume, pentru că se știe, îngerii n-au nume.
Pentru o clipă Maica Sfîntă a poposit în mijlocul nostru, purtînd ca element de identificare Opinca noastră ancestrală!
I-am simțit prezența și prin starea de „smirnă” a publicului, care ar mai fi stat și mai mult. A fost un „desert divin” acest concert și bine ar fi ca asemenea inițiative să se mai întîmple. Felicitări „gînditorilor” care și-au adus aportul pentru a ne încînta ochii sufletului cu o asemenea muzică din altă lume!

Ileana PISUC

 Foto & video: Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise