Actualitate Cultură Editorial

Mâine Consiliul Local decide soarta Şcolii de Muzică (Teofil Ivanciuc)

image_printPrinteaza

La auzul veştii despre comasarea Şcolii de Muzică şi Arte Plastice (SMAP) din Sighet cu Şcoala generală „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”, reacţiile au fost, de ambele părţi, neaşteptat de viguroase.

De partea şcolii s-a aflat, practic, ORAŞUL.  S-a simţit forţa societăţii, a cetăţenilor, care, dacă sunt hotărâţi, pot muta munţii din loc! Printre alţii, peste 600 de semnatari ai Petiţiei lansată pe internet, muzicieni profesionişti, oameni de cultură, dascăli, părinţi, cetăţeni cu bun simţ din Sighet, Maramureş, din ţară, din Europa, din SUA, Canada etc., cum ar fi Dan Grigore, Yolanda Covacinschi, Aurelia Vişovan, Istvan Loga, Gabriel Blotor, Ioana Benţoiu, Crina Varga, Tatiana Oltean, Mirela Capătă, Tiberiu Alexa şi mulţi alţii.

De partea cealaltă, s-au poziţionat primarul Horia Scubli şi viceprimarul Beres Ildiko, care au susţinut că SMAP nu poate rămâne cu personalitate juridică pentru că are doar 220 elevi şi nu 300, precum şi faptul că oraşul are deja o şcoală asemănătoare, adică Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu”.

În realitate, Şcoala „Chivu” este atât pentru elevi cât şi pentru adulţi, funcţionând sub legislaţia Ministerului Culturii, în timp ce SMAP aparţine Ministerului Educaţiei, fiind o şcoală gimnazială de arte, având aceeaşi structură a anului şcolar, formaţiuni de studiu şi standarde curriculare precum celelalte categorii de şcoli gimnaziale.

Dacă există bunăvoinţă, Legea Educaţiei Naţionale are articole care permit în mod legal funcţionarea SMAP ca unitate independentă. De exemplu, art. 19, aliniat (3): „Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în funcţie de necesităţile locale, se organizează, la cererea părinţilor sau tutorilor legali şi în condiţiile legii, grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu predare în limba română”. SMAP este singura şcoală de acest fel, nu numai din Sighet, ci din întreg Maramureşul istoric.

Nici nu mai pomenim situaţia şcolilor identice din Giurgiu sau Lugoj, care funcţionează bine-mersi tot cu un număr mai mic de 300 elevi.

Oare se urmăreşte ajungerea la o singură şcoală în Sighet, un soi de CAP, cu un director unic, 7000 elevi şi vreo 20 de structuri, pentru realizarea de economii? Şi aşa, România are cea mai slab finanţată educaţie şi cele mai multe şcoli închise din UE!

Astăzi (22.03.2017), la Primărie, a avut loc o întâlnire între directorul SMAP, prof. Nicolae Paraschiv, prof. Ileana Pipaş, lider de sindicat, câteva zeci de părinţi ai elevilor şcolii şi consilierii locali Eugenia Godja, Liliana Vârsta, Daniela Oniţa-Ivaşcu, Alexandru George Oros, viceprimarul Beres Ildiko şi secretarul municipiului, Sorin Rednic. În urma discuţiilor, s-a propus anularea Hotărârii de Consiliu prin care SMAP îşi pierdea personalitatea juridică şi revenirea, printr-o altă Hotărâre, la situaţia anterioară.

Mâine (23.03.2017), de la orele 14 va avea loc o nouă întâlnire profesori, părinţi, consilieri, sindicat şi reprezentanţi ai I.S.J. Maramureş. De la orele 15 este prevăzută o Şedinţă de Consiliu de îndată, unde ar urma să fie rezolvată situaţia Şcolii de Muzică.

Vom fi acolo şi vă vom spune cum a votat fiecare dintre cei aleşi să reprezinte interesele comunităţii (care au jurat să „respecte Constituţia şi legile ţării şi să facă, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea lor pentru binele locuitorilor municipiului”).

Dacă Hotărârea va trece (este nevoie de minim 9 voturi, doi consilieri din 19 sunt plecaţi), decizia va ajunge la I.S.J. Maramureş, care a promis tot sprijinul. Apoi, urmează ca situaţia să fie rezolvată definitiv la Ministerul Educaţiei.

Dacă cunoaşteţi vreun consilier municipal, contactaţi-l urgent şi rugaţi-l să voteze pentru Şcoala de Muzică ca instituţie de sine stătătoare. Viitorul acestei şcoli, emblemă pentru Ţara Maramureşului, se află în mâinile lor. Să sperăm că, în al 12-lea ceas, aleşii locali vor vota responsabil.

Din RESPECT pentru sigheteni.

Teofil Ivanciuc

 

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • „aleşi să reprezinte interesele comunităţii (care au jurat să „respecte Constituţia şi legile ţării şi să facă, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea lor pentru binele locuitorilor municipiului”)”

    Sa-i roage?!

  • Din pacate soarta scolii de muzica a fost hotarata de consilieri locali sigheteni,prin votarea in unanimitate, aceasta institutie de invatamant se va desfinta si se va comasa cu scoala generala nr.3. Cred ca toti consilieri locali au fost „pacaliti”de viceprimarul orasului care a uitat sa le aduca la cunostinta in totalitate prevederile legii si sa-i informeze ca si scoala de muzica se incadreaza la exceptiile prevazute de lege nu doar scolile cu predare in limba materna(maghiara si ucrainiana). Maine o parte din consilieri se vor scuza , iar o parte vor sustine „seful” si vor ridica mana dupa cum va arata cu degetul: sus sau jos. Toti dupa ce se vad pe scaunele de „alesi” se comporta de parca au ajuns acolo pe meritele si invatatura lor , uita ca au fost trimisi prin vot de catre cetateni ca sa-i reprezinte si sa faca lucruri folositoare si utile spre binele comunitatii , nu spre folosul intereselor de grup. Atunci cand gresesti cel mai bine este sa recunosti acest lucru si sa vezi cum se poate repara greseala , nu sa arunci vina pe altcineva asa cum se aruna vina in acest caz pe inspectoratul scolar. Maine inca nu este tarziu sa se modifice hotararea de consiliu in cauza, poimaine insa s-ar putea sa fie prea tarziu!

  • Este cineva atat de naiv incat sa creada ca concilierii locali (cacofonie voita) sunt de buna-credinta si, mai ales, se pricep si isi pun priceperea pentru binele sighetenilor? Legea pentru d.lor este facultativa (a se vedea cazul institutiilor de cultura comasate intr-un c.a.p. cultural; finantarea ilegala a echipei de fotbal; votarea unui PUG preluat de la o alta administratie publica fara a fi adaptat necesitatilor locale – intre care si aberatia cum ca daca nu poseszi minim 800 mp de teren nu poti sa iti ridici o locuinta -, acestea fiind cele mai vizibile dintr-un portofoliu destul de gros de ilegalitati). Miram-as ca domniile lor sa isi recunoasca greseala si sa isi anuleze o hotarare proprie!

oferta-wise