Actualitate Social

Marea… ignorare. A Sighetului. (Horia Picu)

image_printPrinteaza

„Marea împărţeală″- vesteṣte 2mnews.ro. Şi eu zic că-i mare, dar – pentru Sighet –  mai degrabă aṣ numi-o marea ignorare.

Câteva precizări înainte de toate. „Luni, 19 decembrie 2022, Guvernul Ciucă a împărțit primăriilor peste 924 de milioane de lei din Fondul de rezervă, bani obținuți din colectarea TVA. 71 de primării din județ și Consiliul Județean (CJ) Maramureș au primit 20,8 milioane de lei, bani care pot fi folosiți pentru cheltuieli curente (de funcționare) și de capital. Practic, pentru orice: salarii, iluminat public, salubritate, plăți impuse de diverse sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică, corecții financiare, cheltuieli de capital cât şi alte cheltuieli neprevăzute″. (sursa: 2mnews.ro).

Cum  altcumva decât cu bani se poate reface o localitate? Sunt atâtea străzi de reparat, atâtea construcţii s-ar simţi mai bine dac-ar primi binemeritata ṣi îndelung aṣteptata reabilitare.

Guvernul  a dat niṣte bani Consiliului Judeţean. Mai departe, în nemărginita-i milostivenie, C.J. i-a împărţit echitabil(?) UAT-urilor aflate în suferinţă.

Echitabil… Să ne uităm puţin pe o parte a listei publicate de aceeaṣi sursă de ṣtiri.
C.J. Maramureș: 10 milioane de lei;
Baia Sprie: 400.000 lei;
Vișeu de Sus: 352.000 lei;
Târgu Lăpuș: 315.000 lei;
Tăuții Măgherăuș: 303.000 lei;
Ulmeni: 240.000 lei;
Cavnic: 232.000 lei;
Sighetu Marmației: 220.000 lei;
Copalnic Mănăștur: 215.000 lei;
Dumbrăvița: 214.000 lei.

„Din cele 76 de UAT-uri din Maramureș (a căror listă completă o aveți în fotocopii la finalul scrierii), 5 nu au primit niciun leu (ăștia au fost răi, iar celor răi Moș Gerilă nu le dă nimic. Nada). Cei 5 omiși sunt: municipiul Baia Mare (evident) și comunele Cernești, Leordina, Poienile de sub Munte și Remeți″. (sursa: aceeaṣi)

E „nada″ doar la prima vedere. Sigur are C.J. grijă de capitala judeţului care „La 31 octombrie, […] înregistra facturi neachitate către firme de peste 48 de milioane de lei: datoriile au crescut într-o singură lună cu 9 milioane de lei″ (sursa: 2mnews.ro).  De celelalte localităţi „uitate″ de Moṣ Gerilă (bine că nu i-au zis Moṣ Crăciun – pentru că acesta n-ar fi omis pe nimeni de la daruri!) nu pot spune de ce sacul Moṣului s-a golit tocmai la ele.

Dar pot spune că Sighetul e mai numeros decât Baia Sprie, Cavnic, Ulmeni, Viṣeu de Sus ṣi mult mai mare ṣi cu nevoi mai multe decât Dumbrăviţa sau Copalnic Mănăṣtur.

Nu ṣtiu dacă dreapta(?) împărţeală a banilor s-a făcut după cerere, după proiectele aflate în realizare sau după simpatii politice (deṣi guvernarea fiind majoritar bicefală nu cred să mai conteze partidul majoritar al localităţii).

Pe mine mă interesează cu ce argumente s-a prezentat Sighetul când a scos Moṣul cadoul din traistă. A spus cineva vreo poezie (altfel spus, au fost prezentate proiecte pentru dezvoltarea localităţii)? Sau s-a dus nepregătit la marea împărţeală ṣi alţii, cu lecţia bine învăţată, au primit drept răsplată „cadouri″ mai mari?

Dacă tot ne imaginăm în lumea visurilor, cum ar fi ca într-o nu prea îndepărtată zi să vedem pe cineva care să ṣtie, argumentat ṣi hotărât, ce să ceară Moṣului?

Moṣul despre care vorbesc stă la Bucureṣti, dar are oameni de încredere la Baia Mare, cărora le încredinţează responsabilitatea împărţirii unor daruri mai mari pe la unii care ṣtiu să spună poezii. Altora, care nu s-au pregătit cum se cuvine, le dă  daruri mai sărăcuţe. După interes, după străduinţa arătată.

Oare Sighetul când va spune poezii care să-l facă pe Moṣ să scoată daruri mai multe din tolba sa?

Dar înainte de toate, cine să-l înveţe poeziile? Se pare că acum n-are cine…

Horia Picu

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise