Actualitate

În memoria doamnei profesoare Aurelia Vișovan (1933-2019)

doamna prof. Aurelia Vișovan
image_printPrinteaza

Azi, 29 iulie 2019, a trecut la cele veșnice doamna profesoară Aurelia Vișovan, soția cunoscutului luptător anticomunist Aurel Vișovan. Doamna profesoară Aurelia Vișovan a predat matematica și fizica, cea mai mare parte a activității desfășurând-o la Liceul „Dragoș Vodă” din Sighet. În ultimii ani, a fost colaboratoarea site-ului www.salutsighet.ro, unde i-au apărut câteva articole interesante. 

Condoleanțe colegului nostru de redacție, preot prof. Marius Vișovan, fiul doamnei profesoare, precum și familiei îndoliate! 

*

Prezentăm mai jos o scurtă biografie a regretatei doamne profesoare Aurelia Vișovan (n. Chindriș).

Aurelia Vișovan s-a născut la 23 iulie 1933 la Sighetu Marmației, fiică a învățătorilor  Ioan Chindriș (originar din Ieud) și Ana, n. Iusco (originară din Dragomirești), români greco-catolici. A avut 3 frați mai mici – Valentin, Alexandru și Mircea.

Până în 1938 a copilărit la Dragomirești unde lucrau părinții ca învățători, tatăl fiind și directorul școlii în două mandate – a condus demersurile de construire a noii școli.

La vârsta de aproximativ  3 ani recită o poezie în prezența episcopului  dr. Alexandru Rusu, unul dintre viitorii martiri ai Bisericii Greco- Catolice (recent beatificat de către Papa Francisc), aflat în vizită  pastorală  la Dragomirești.

În 1938 familia se mută la Sighet unde va locui până la cedarea Ardealului de Nord, în 1940. Casa unde locuiau fiind în zona Cămara (pe malul Tisei), asistă cu ochi de copil, în martie 1939, la retragerea autorităților cehoslovace din Ucraina Subcarpatică.

După Diktatul de la Viena (30 august 1940), familia ia drumul refugiului; tatăl, acuzat de spionaj pentru România se ascunde o săptămâna în pădure apoi își urmează în secret familia; la Salonta vor trece cu mari emoții granița în România.

După câteva zile la Arad părinții primesc posturi și locuință în comuna  Socodor (40 km de Arad) unde familia va locui până în 1944; tatăl va face frontul de Răsărit până în Caucaz.

În perioada 1943 – 1944 urmează primul an de liceu greco-catolic la Beiuș, în internatul călugărițelor asumpționiste.

În septembrie 1944 – în fața ofensivei germano- maghiare, familia se refugiază la Vulcan, pe Valea Jiului, unde se retrăsese unitatea de care aparținea tatăl ei. Aurelia Vișovan va continua un an liceul la Petroșani.

În anul 1945 familia se întoarce la Sighet, unde Aurelia va termina liceul în 1951.

În anul 1948, tatăl, Ioan Chindriș este judecat și condamnat la 6 luni de închisoare, pe care  le va executa la Timișoara,  în urma unui proces înscenat pentru “refuz de serviciu”. După eliberare nu i se va mai permite să lucreze în învățământ; va lucra o vreme la șantierul Salva -Vișeu, perioadă în care sănătatea i se va înrăutăți. Va muri în 1958 la 50 de ani neîmpliniți

În 1953 Aurelia Vișovan devine profesoară de matematică și fizică, (absolvind la Cluj Institutul de doi ani), predând la catedră până în 1990 (facultatea de 5 ani o va termina la fără frecvență în 1958). Cea mai mare  parte a activității o va desfășura la Liceul “Dragoș Vodă” din Sighet unde va îndruma peste 1.000 de elevi.

Fiind reclamată că frecventează biserica romano-catolică în anul 1955 este mutată disciplinar la țară, la 30 km de Sighet; protestând că are frați mai mici în întreținere i se găsește un post la o școală mai mică din Sighet; i se va permite revenirea la “Dragoș Vodă” doar după câțiva ani.

A participat activ, de-a lungul anilor, la numeroase activități culturale sighetene, în special spectacole de teatru.

În anul 1966 se căsătorește cu fostul deținut politic Aurel Vișovan, deși fusese avertizată din toate părțile că își compromite cariera; în 1967 se naște Marius și în 1968 Flaviu, cei doi copii  ai lor  (cel mic moare în 1973 după multă suferință).

Obține gradul didactic I în anul 1976.

După 1980 când soțul se pensionează de boală în urma agravării sănătății, devine aproape unică întreținătoare  a familiei (pensia soțului fiind infimă, având foarte puțini ani lucrați după cei 16 ani de închisoare).

Fiul Marius și nora Magdalena (căsătoriți în 1989) termină în anul 1990 Facultatea de Matematică din Cluj și primesc repartiții la marginea Sighetului.

Aurelia Vișovan se pensionează exact în ziua în care devine bunică (30 iunie 1990). Cei 6 nepoți (în ordine cronologică) sunt: Aurelia, Cristina, Iuliu, Mihai, Liviu, Aurel.

În anul 1991 moare mama Aureliei Vișovan, înv. Ana Chindriș, membră a ordinului terțiar franciscan.

La 22 mai 1994 fiul Marius este hirotonit preot greco-catolic prin punerea mâinilor episcopului Lucian Mureșan (actualul cardinal) și a episcopului mărturisitor Ioan Ploscaru.

La 7 august 2002, trece la cele veșnice Aurel Vișovan, liderul rezistenței anticomuniste din Maramureș.

Din anul 2002 până în 2019 Aurelia Vișovan a continuat să fie prezentă în viața socială sigheteană, la evenimentele familiei sale, la reuniunile aniversare ale foștilor absolvenți ai Liceului “Dragoș Vodă” la care a participat cu bucurie atât timp cât sănătatea i-a permis precum și prin articolele publicate pe site-ul nostru.

Prof. Aurelia Vișovan s-a stins din viață înconjurată de dragostea familiei și de respectul foștilor elevi. Înmormântarea va avea loc joi, 01 august 2019, de la ora 12.00 la capela cimitirului romano-catolic.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Salut, Sighet!

oferta-wise

14 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Se raresc cadrele didactice care au contribuit la formarea mea,mi-a fost in liceu, profesoara de matematică. Un OM deosebit, un dascăl eminent, a ținut la noi ca si la copiii dansei, asteptam anul viitor sa ne întâlnim la aniversarea a 50 de ani de la absolvirea liceului! De data aceasta nu va răspunde prezent! Noi elevii, ne vom aminti cu drag de dansa, simtindu-i lipsa, lipsa unui educator, unui OM adevarat care astăzi ne-a părăsit! Condoleante familiei, odihna veșnica, nu va uitam, ne-ati fost draga! Odihneasca-se in pace si liniste!

 • Ramas bun DOAMNA PROFESOARA! V-am fost eleva ,v-am iubit si v-am respectat desi matematicile nu au fost punctul meu forte. Am iubit lumina ,finetea si echilibrul pe care le emanati. V-am iubit zimbetul si felul de a va apropia de noi.
  In anul 2014 am avut onoarea sa va avem la intilnirea de 40 de ani de la terminarea licrului si am stiut ca ati fost unul din modelele pe care le-am urmat in viata desi nu cred ca am atins aceleasi culmi.
  Va multumesc ca m-ati ajutat sa fiu ceea ce sunt si Dumnezeu sa va dea odihna lina alaturi de sotul pe care l-ati asteptat si l-ati iubit atit de mult. Dumnezeu sa va aiba in grija lui.

 • Mi-a fost profesoara, un dascal de exceptie, un om demn cu o inalta tinuta morala. Dumnezeu s-o odihneasca!

 • Trista veste de azi, de trecerea la cele vesnice a respectatei profesoare Aurelia Visovan, mi-a adus o multipla durere : pierderea unei colege de clasa, a unei colege de an si apoi de invatamant, o prietena, o colega sincera si onesta tot timpul, model de comportament social si moral-spiritual, in conditii atat de grele si de durata.
  Impreuna cu familia, a indurat greutatile refugiului, determinat de acele vremi, a razboiului cotropitor si mai apoi urgia persecutiilor comuniste. Cunosc faptul ca, in toata vremea cand activitatile spiritual- religioase erau interzise sau sanctionate, dansa le practica, fara intrerupere, in clandestinitate.
  A fost o sotie eroina, prin hotarea de a-si uni viata cu eroul maramuresan si national, Aurel Visovan, in lupta inpotriva dictaturii si ideologiei comuniste, pentru credinta, libertate si demnitate nationala, A fost de neoprit, ea opunandu-se tuturor indemnurilor de a renunta la o “compromitere” a situatiei, a vietii, cu cine stie ce consecinte. I-a adus acestui om, de inalta demnitate, o alinare, un sprijin moral si material, in napastuirea si persecutia fostilor detinuti politici, care in anul 1964, numai formal a fost a oprita, ea continuand sub alte forme, pana in 1990 (si mai apoi). L-a sprijinit in suferinte, in ameliorarea afectiunilor grave produse de cei 16 ani de temnite, dintre cele mai grele, pe parcursul unei casnicii fericite de 36 de ani, asa cum a fost ea, in curatetea si demnitatea ei. Pe langa multele si grelele suferinte indurate, a avut si multe si mari bucurii, legate de aceasta casnicie, de grija continua ce le-a fost acordata de vrednicul lor fiu, Parintele, prof. Marius Visovan, o demnitate spirituala de mare vrednicie, apoi de darul facut de Domnul prin cei sase nepoti ai sai, crescuti in aceleasi trairi spirituale, cu o inalta pregatire pentru viata, succesele nepotei Aurelia trecand peste hotarele Patriei si ale Europei.
  Acuma este alaturi de Aurel, in nedespartire vesnica, sub scutul si protectia Domnului, acolo unde isi au locul toti cei drepti in credinta, in spiritualitatea trairilor.
  Dormi in pace suflet bland !
  Condoleante Parintelui Prof, Marius Visovan si intregii familii si rugam pe bunul Dumnezeu sa-i intareasca si sa-i ajute in aceasta grea incercare.

  • Cuvintele dvs, domnule profesor Barcan ne onoreaza si ne mangaie ! Ati mers pe drumul de suferinta, foc si biruinta al tatalui meu si aveti alaturi o sotie care v-a sustinut in momente grele si v-a impartasit idealurile, de aceea sunteti in masura sa apreciati viata si marturia parintilor mei.
   Va multumim cu respect !
   preot Marius Visovan

 • Multumesc colegilor din redactia Salut Sighet pentru acest gest de respect si solidaritate ca si pentru intreaga colaborare. Publicarea, in ultimii doi ani, a mai multor texte memorialistice ale mamei mele ( in care evoca Sighetul cu istoria, framantarile si oamenii lui din ultimul veac ) precum si receptarea lor mai mult decat generoasa din partea publicului sighetean ( si nu numai) a constituit o sansa de comunicare si comuniune sufleteasca, o implinire care a facut-o fericita.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze !
  Dumnezeu sa binecuvanteze orasul nostru !

  preot prof.Marius Visovan

  • Păstrăm în inimi lumina răspîndită atît de generos de soția mucenică, mamă devotată, profesoară dăruită , în familie, comunitatea profesională dar și confesioanală, în societate, întreaga ei viață, chiar și în anii în care întunericul părea să fie atotcuprinzător !

   Dumnezeu s-o adihnească în pace!

 • Am avut norocul să fiu, în perioada 1969 – 1973 elevul distinsei Doamne prof Aurelia Visovan. Ne-a luminat nu numai cu matematicile ci și cu lecții de conduită și de viață. Cultura domniei sale era molipsitoare. Pedagog desăvârșit cum puțini am intalnit. Odihnă veșnică acolo unde mergeți iubită noastră profesoară. Condoleante familiei.

 • Va multumim tuturor celor prezenti la ceremonia inmormantarii si tuturor celor care sub o forma sau alta v-ati manifestat respectul si solidaritatea !
  Dumnezeu sa va binecuvanteze !
  preot Marius Visovan si familia

oferta-wise