Actualitate

In memoriam Bledea Liviu (1963-2021)

image_printPrinteaza

Liviu Bledea, fiul lui Petru Bledea, primul restaurator al Muzeului Maramureșan, a fost unul dintre cei mai buni restauratori în lemn ai muzeului nostru.

Având afinități în domeniu, a învățat repede tainele meșteșugului în lemn atât de la tatăl său, cât și de la bunicul său, cunoscutul meșter popular Apan Vasile. În lucrările lui, folosindu-se de tehnicile tradiționale și uneltele specifice moștenite, și-a pus toată priceperea și talentul, astfel că azi regăsim în jurul nostru construcții făurite de mâinile lui dibace.

Liviu Bledea a făcut parte din a doua generație de meșteri ai Muzeului. Prima generație era cea cu care s-a început muzeul satului, cu care s-a pus piatra de temelie la primele 16 case și zeci de anexe gospodărești. A lucrat la muzeu pentru o scurtă perioadă de timp, după care a revenit în anul 2000. Alături de echipa muzeului a montat zeci de obiective și s-a străduit să păstreze autenticul din casele vechi și acareturile restaurate.
A fost un meșter complex. A lucrat cu măiestrie zeci de porți, troițe, cruci mortuare (crucea pictorului Traian Bilțiu Dăncuș, reconstituită după crucea inițială realizată de Găvrilă Hotico Herenta, cu sprijinul lui Mihai Dăncuș), dar și biserici.
A făcut parte din echipa de meșteri ai muzeului care a construit o biserică de lemn tip „maramureșeană” pentru comunitatea de români ortodocși din Caracas – Venezuela și o alta care a fost prezentată la „Smithsonian Folklife Festival” Washington DC în 1999 și apoi a fost donată Episcopiei Greco-catolice române din Canton, Ohio. Bisericile au fost construite în Muzeul satului maramureșean, apoi însemnate, demontate și transportate. România era invitata de onoare a Expoziției Mondiale de la Washington. La finalul expoziției, biserica a fost demontată și în cursul anilor 2003-2004, Bledea Liviu, alături de Găvrilă Hotico și Găvrilă Hotico Herenta, dar și reprezentanți ai bisericii remontează biserica în Canton, Ohio, SUA.

Meșterii populari se bucură, în general, de un statut aparte în cadrul comunității, datorită priceperii și abilităților lor. La fel a fost și Liviu nost’! Un meșter cunoscut și recunoscut, un meșter care a lăsat în urma lui lucrări care vor dăinui peste veacuri și care îl consacră printre meșterii autentici pe care Maramureșul i-a avut și îi are.

Liviu Bledea lasă în urma lui multă tristețe. După 20 de ani petrecuți în mijlocul Muzeului cu altruism și mărinimie, însemnați de pasiunea pentru tradiție și meșteșugul restaurării lemnului, Liviu ne-a părăsit lăsându-ne lucruri frumoase și amintiri dragi.
Profesionalismul și imaginea lui jovială va rămâne mereu în memoria noastră și lasă un gol imens ca specialist, ca și coleg, ca tată, soț, prieten, ca OM.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Liviule!

Manager interimar,
Dr. Mirela Ana Barz

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise