Actualitate Cultură

Semn de carte: Anastasia HERBIL – „Aproape pe jumătate”

image_printPrinteaza

SEMN DE CARTE: Anastasia Herbil, „Aproape pe jumătate”
(Ed. Valea Verde, Sighetu Marmației; editor: Ion Mariș, lector de carte: Brândușa Oanță, coperta: Adela Simion)

Extrem de tânăra autoare este foarte ocupată cu poezia, preocupată de creația poetică pe multiplele ei dimensiuni. Lucrează cu elemente din universul casnic și cotidian și cosmic. Se lasă furată de fantezii și feerii, pe care tot ea le pune în scenă, urzind suspansuri, cu ghidușie și gravitate. Punctează îndrăzneț și neiertător aspectele întunecate ale realității, adevărurile dure, pe care și le asumă (și ca pe o condiție a vocației poetice). Este tentată de considerațiuni filosoficești, reflecții, triste îngândurări și abstractivisme…

Ca „tehnologie poetică” alternează parabola cu șoapta și mărturisirea, descripția cu pledoaria și patetismul. Definește paradoxal, compară surprinzător. Nu sunt poeme în care să băltească previzibilul sau visătoria sau confortabilul. Controlează poemul, îl premeditează, îl construiește.

Dar, mai ales, Anastasia dă Cezarului ce-i al Cezarului, comițând adevărate poeme de dragoste – confesive, cvasimistice, fără perdea…: „cu tine apusul/ nu mai are gust/ de moarte – / adună liniști pictate/ și le adoarme// cu tine noaptea/ nu mai poartă frică – / doar vise/ presărate peste noi/ în praf de stele// cu tine dimineața/ e mai luminoasă/ răsăritul mai parfumat// cu tine eu/ sunt mai frumoasă / și zâmbesc altfel// doar cu tine/ sunt vie – Cu tine. (Q.e.d)

O carte în format mic, „aproape pe jumătate”, dar de fapt una întreagă, doldora și unitară. O carte care dă pe dinafară (comunicare) și pe dinăuntru (însuflețire). O încercare admirabilă, extrem de interesantă, de cunoaștere poetică.

Marin SLUJERU

N.r.: Lansarea volumului va avea loc după ridicarea carantinei zonale (probabil sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie).

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise