Actualitate Cultură Știri

In memoriam Dumitru Pop Tincu (25.08.1955 – 15.12.2022)

image_printPrinteaza

Dumitru Pop Tincu s-a născut la data de 25 august 1955 în Săpânța – Maramureș. L-a admirat, de mic, pe Stan Ion Pătraș – uncheșu Ion, cum îl numea. Atras fiind de meșteșugul prelucrării lemnului, acesta devine ucenicul meșterului Stan Ion Pătraș, începând cu anul 1964 până în 1969.

În perioada 1970-1973, urmează cursurile Școlii Profesionale de Mecanici Utilaj Greu Timișoara (Orțișoara) și în următorii 3 ani, până la încorporarea în armată, lucrează ca mecanic pompagiu în fabrică. De la o vârstă fragedă este atras și de poezie, de versul popular, astfel că în 1979 devine membru al Cenaclului literar „George Coșbuc” din Sighetu Marmației.  Din 1977, după moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop Tincu preia atelierul maestrului său devenind continuatorul acestuia, fiind și custodele Casei memoriale „Stan Ion Pătraș” din Săpânța.

Dumitru Pop (Tincu) a „adoptat” și reinterpretat formele decorative originare și cromatica specifică „impuse” de inițiatorul Stan Ion Pătraș la Cimitirul Vesel din Săpânța, continuând să creeze și epitafuri ironico – satirice în „grai” maramureșean, dezvăluindu-ne astfel imaginea satului săpânțean contemporan, colorată și „complicată” – un spațiu rural unic.

Dumitru Pop Tincu a fost distins cu numeroase premii și distincții: Diplomă Premiul I la concursul de Artă Populară, etapa interjudețeană a Festivalului Național Cîntarea României, 1979; Distincție Festivalul Național Cîntarea României, 1978-1979; Diplomă și trofeu din partea Japoniei – film satiric; Distincție din partea Băncii Naționale a României; Distincție – Concurs de Artă Plastică, ediția a III-a, An jubiliar Gheorghe Chivu; Diplomă de membru al Academiei artelor tradiționale; Titlul Ambasador al Turismului Maramureșean, 2017; Distincție din partea Ambasadei SUA din București.

Pentru întreaga sa activitatea Dumitru Pop Tincu a fost onorat, în anul 2021, cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu, distincție oferită de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

La 15 decembrie 2022, Dumitru Pop Tincu, cel care zeci de ani a persiflat moartea, a fost „răpit” nemilos dintre noi.

Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ceremonia funerară va avea loc duminică, 18 decembrie 2022, ora 13:00, la Casa Stan Ioan Pătraș din Săpânța.

Salut, Sighet!

Foto: Teofil Ivanciuc

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise