Actualitate Cultură

IN MEMORIAM P. Űtő Elisabeta, pictor sighetean (1933-2012)

image_printPrinteaza

Pictorița Elisabeta Peter Uto s-a născut în 1933 la Valea Crișului, jud. Covasna.  A studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. A fost membra U.A.P. Filiala Baia Mare. A fost președintele de onoare al Cenaclului Sigart al artiștilor plastici din Sighet.

Mi-a fost profesoară la Școala nr.3 din Sighetu Marmației, dar cel mai mult a lucrat la Școala Populară de Artă de la Palatul Culturii (34 de ani). Doamna Erzsike a fost un adevărat catalizator al vieții artistice sighetene din acea perioadă, un artist renumit și un mare pedagog. A iubit acest oraș unde a trăit și a lucrat după terminarea studiilor de artă. Fiecare peisaj, floare, portret, compoziție inspirate din arta populară, dovedesc acest lucru. Când privim tablourile ei, parcă inspirăm aerul din Maramureș. A fost un exemplu pentru noi toți, cei care am învățat de la Erzsike néni să observăm frumosul din jurul nostru.

În calitate de plastician a fost prezentă la numeroase expoziții personale și colective, la tabere de creație atât în țară cât și în străinătate. A expus în Germania, Italia, Ungaria și nenumărate orașe din România. A primit Diploma de Excelență de la Primăria Sighet (2001), Diploma de Onoare (2004, 2005) de la Baia Mare și Nyiregyhaza.

Azi, în ultima zi din februarie, Doamna Erzsike ar fi avut 85 ani. Nu-i mai putem dărui flori, doar să le așezăm cu mare drag pe mormântul ei.

Odihnă veșnică, dragă Erzsike néni! Ne veți lipsi întotdeauna!

Boar Szilvia, artist plastic

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise