Actualitate Cultură Local

In Memoriam – Monica CHIFOR, șlefuitoarea de talente, A PLECAT dintre noi!

image_printPrinteaza

Stimată doamnă profesor Livia Monica Chifor, onoraţi foşti şi actuali profesori ai Şcolii Gimnaziale de Arte, mă adresez dumneavoastră şi corpului didactic auxiliar şi nedidactic.

Mă gândeam că aș putea vorbi despre dascălul Livia Monica Chifor, dar probabil aș spune lucruri pe care cei mai mulți dintre dumneavoastră le cunosc, pentru că marea majoritate a avut privilegiul de a activa în preajma domniei sale. Aș putea spune ceva despre pianistul Monica Chifor, dar, cu siguranță, sunt alții mult mai bine plasați decât mine pentru a face o descriere a carierei Domniei Sale. Și atunci, cred că din postura deținută astăzi, cel mai potrivit ar fi să spun câteva cuvinte despre dascălul Monica Chifor. Și dacă ar fi să spun în foarte puține cuvinte ceva despre asta, aș spune că a fost omul potrivit, la locul potrivit şi la momentul potrivit.

Participăm astăzi cu emoţie şi deosebită bucurie la un distins eveniment: pensionarea doamnei profesor Livia Monica Chifor.

Doresc să subliniez că ne aflăm în compania unei personalităţi marcante a învăţământului din şcoala noastră şi nu numai. Timp de 40 de ani, doamna Livia Monica Chifor a onorat catedra de pian a şcolii pe care a slujit-o cu dăruire şi mai ales cu pasiune şi competenţă.

Suntem îndreptăţiţi să afirmăm că doamna profesor este înzestrată cu talentul de dascăl, fiind şlefuitorul a zeci de generaţii de pianişti şi a contribuit la consolidarea şcolii. Prin activitatea depusă, a reuşit să revoluţioneze actul de predare al pianului. Prezenţa deosebit de activă a doamnei profesor în plan pianistic, şi nu numai, i- a adus o înaltă recunoaştere a meritelor şi o deosebită apreciere din partea colegilor şi a unui public larg, elevi, părinţi, autorităţi publice, ceea ce na face să afirmăm că, domnia sa, întruchipează personalitatea unui pedagog de mare valoare, recunoscut la nivel local, naţional şi, de ce nu, şi la nivel internaţional.

De asemenea, traseul didactic s-a împletit armonios cu funcţiile deţinute de-a lungul carierei didactice: membră în juriul mai multor concursuri; membră în consiliul consultativ al profesorilor de muzică; membră a echipei RODIS; profesor corepetitor al elevilor la toate concursurile; membră a corului Cristos Rege; membră a grupului Voces; voluntară la Casa Madre Colomba a surorilor Benedictine de Caritate; responsabil catedră din 1985 până în 2015.
A obţinut peste 260 de premii cu elevii clasei la diferite concursuri interne şi internaţionale.

Dragă doamnă colegă Livia Monica Chifor, întâlnirea de astăzi, reprezintă, pentru noi toţi, cei care au activat şi activează la Şcoala Gimnazială de Arte, prilejul de a vă arăta preţuirea de care vă bucuraţi pentru excepţionala dumneavoastră activitate didactică şi umană.

(prof. Nicolae Paraschiv, director al Școlii Gimnaziale de Arte – fragment din alocuțiunea rostită în data de 5 iunie 2017 la pensionarea doamnei profesor Monica Chifor)

***

Draga noastră Monica… Îmi spuneai mereu râzând „tu ai întotdeauna vorbele la tine” fiindcă găseam mereu ce să scot în evidență în orice situație. Dar azi… n-a fost nevoie de vorbe, nici ORGA nu s-a auzit în biserică… s-a auzit foarte clar corul deși toți plângeam în hohote. TE CÂNTAM PE TINE, de fapt! A fost cea mai tristă liturghie din viața noastră dar, sunt sigură că tu ne auzeai de pe norii albi care brăzdau cerul privirii mele… doar eu eram cu fața spre cer și cred că te zăream fiindcă gândurile mele au curs doar spre tine, de-a valma cu lacrimile.

Știu că o să ma cerți că sunt atât de siropoasă, tu cea pragmatică și atât de sigură pe-o partitură. Aici însă, vorbesc de partitura VIEȚII care ni te-a răpit fără explicații, fără să ne dezmeticim din nebuloasă!

Ți-am cântat azi „RUGĂCIUNE” de Eminescu, apoi „CUM SUNT, PRIMEȘTE-MĂ”  ca Dumnezeu să te adăposteacă în grădinile lui nesfârșite în care, vei învăța îngerii să cânte la pian… îi vei învăța cum să atingă clapele ca ele să sune DUMNEZEIEȘTE așa cum ne-ai încântat tu pe noi toată viața!
Corul CRISTOS REGE te va însoți pretutindeni în cântări iar eu, te-am cuibărit în sufletul meu pe veci… când am întrebări, îmi mângâi sufletul și te aștept la sfat!

ODIHNĂ VEȘNICĂ, SCUMPA NOASTRĂ! 
(Rodica Gheorghiu – profesor, coleg)

***

Nu pot să cred, nu pot accepta gândul că profesoara Monica Chifor ne-a părăsit pur și simplu. S-a retras din activitate în urmă cu doar câteva zile, avea în sfârșit planuri pentru a se ocupa un pic și de sine însăși, după o viață de muncă remarcabilă, cu rezultate excepționale. Discretă, cu mult bun simț, iubită de către prieteni și cunoștințe, atentă la cei din jur, așa am cunoscut-o atât din întâlnirile Clubului Rotary Sighet – din care soțul ei, Alexandru Chifor face parte – dar mai ales am admirat-o, mult mai îndeaproape, la Roma, integrată într-un grup care s-a solidificat prin plimbările lungi, dar deloc obositoare, din Piața Sfântul Petru și prin spiritul Vaticanului.

Doamna Monica Chifor a plecat lăsându-ne roadele muncii de zeci de ani, elevi – pianiști realizați, a lăsat o școală cunoscută pe plan național și internațional, a lăsat colegi, prieteni îndurerați, dar mai ales, ne-a lăsat imaginea dascălului de “modă veche”, dedicat total muncii, pianului, muzicii. Din păcate, de azi înainte doamna profesoară va avea parte doar de acompaniament celest.

Dumnezeu s-o odihnească în pacea Cerurilor! 
(Ion Mariș – Rotary Club Sighet)

***

Sunt alături de colegul nostru Alexandru Chifor, membru al Rotary Club Sighet, past – president, în momentele acestea deosebit de grele, când se desparte de soția lui, profesoara Monica Chifor, o doamnă din familia noastră rotariană, care și-a dedicat viața educației muzicale a copiilor din comunitatea sigheteană. Condoleanțe familiei îndoliate!

Dumnezeu s-o odihnească în pace!
(Emil Sopoian – Guvernator 2017 – 2018, District Rotary 2241, România & Republica Moldova)

***

Mi-este greu să aștern câteva gânduri concise despre doamna Chifor la atât de scurt timp după ce am aflat tragica veste… Tot ce mi-a trecut azi prin cap a fost, mereu și mereu: „Fără dânsa, eu nu aș fi eu, cea de azi”. Și, spunând asta, nu ma refer doar la faptul că dânsa mi-a deschis calea muzicii și m-a îndrumat să continui. Ci, poate și mai important, felul în care a făcut-o în acei primi ani cruciali ai dezvoltării unui copil. Am început studiul pianului cu dânsa la vârsta de 5 ani, însă mi-am dat seama abia după ce am plecat de la dânsa, cât a fost de valoroasă educația pe care am primit-o. Din punct de vedere al bazelor educației muzicale, cred că foarte greu s-ar fi găsit un profesor asemănător cu ea la noi în țară. Pe lângă asta însă, dânsa ne-a făcut să ne simțim bine pe scenă, să privim activitatea noastră ca pe ceva firesc – lucru pentru care îi voi fi recunoscătoare toată viața. S-a stins din viață un om care, prin faptul că a insuflat dragostea de muzică și de artă atâtor copii talentați, a adus o rază de lumină miilor de oameni care au ajuns și vor ajunge să asculte această muzică din mâinile și sufletele celor pe care i-a îndrumat.

Dumnezeu s-o odihnească!
(Aurelia Vișovan, asistent universitar, Universitatea de Muzică, Viena)

***

Am primit cu mare durere vestea morții doamnei Chifor Monica. Îmi aduc aminte cu nostalgie de momentele frumoase petrecute împreună, descoperind tainele muzicii și ale pianului. A dăruit din timpul ei, din resursele ei, investind în mine așa cum nimeni altcineva nu a fost dispus să o facă. Azi pot să sper la un viitor mai luminos datorită ei, de aceea, dragă doamnă profesoară, vă mulțumesc din suflet!
(Cadmiel Boțac, student, Conservatorul „Gheorghe Dima”, Cluj – Napoca)

 

N.R.: Ceremonia funerară va avea loc miercuri, 21 iunie 2017, ora 12:00, la Capela Romano – Catolică, Sighetu Marmației.

Echipa “Salut, Sighet!” transmite sincere condoleanțe familiei!

oferta-wise

9 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Socati , ca toatá lumea, de plecarea ta bruscá. Eu , ca fostá colegá iar Nora ca fostá elevá si toti din jurul meu care te-au cunoscut, cáutám cuvinte care sá exprime durerea simtitá si nu gásim doar durerea sufletului. Fiind departe de casá , azi la slujba din bisericá ne-am rugat gándindu-ne la tine si am aprins o lumánare sá te cáláuzeascá pe drumul ingerilor spre un loc unde e pacea sufletelor plecate. Plecarea ta a luat cu ea amintirile cele multe pe care le-am tráit impreuná, la inceputul carierei si mai apoi… Vie vei fii intre noi … Odihneste-te in pace!

  • Trecerea in nefiinta a lui Monica ne a zdruncinat si pe noi.Anii petrcuti in Sighet ne a legat sufleteste.Moartea necumplita ne a lasat si pe noi mai saraci. Draga Sandu! Primeste cele mai sincere condoleante din partea familiei dr.Botár din Ungaria

 • Plânge Sighetu, plânge Viena și plângem toți acei care am cunoscut-o pe această doamnă, Monica Chifor.
  Pe lângă profesionalismul de bun dascăl și dragostea de a pregăti tinerele talente, a fost un om cu suflet nobil, respectabil și pregătită mereu pentru a dărui bunătate.
  Vestea tragică pe care am primit-o ieri despre Monica Chifor că ne-a părăsit pentru veșnicie, a fost una de nedescris.
  Odihnă veșnică dragă Monica!
  Nu te vom uita niciodată!
  Sincere condoleanțe familiei!!!
  Nelu Godja-Austria

 • Îngerii au avut nevoie de un Mentor. Și l-au primit . Pe cel mai bun. Pe cea care a știut că un profesor adevărat merge umăr la umăr cu elevul său, iar la momentul potrivit își lasă discipolul în față, îl lasă să zboare. Cu cea care a știut că talentul trebuie șlefuit prin muncă și dăruire.
  Acum când marea trecere a venit, să ne iertați, pe noi, concetățenii dumneavoastră, că nu v-am apreciat suficient strădaniile și munca.

  Doamna Profesoară, pe întinsele ape s-aveți un cer senin !

  Condoleanțe familiei !

 • Dumnezeu, randuitorul tuturor lucrurilor, taria si sustinerea sufletelor noastre, sa te primeasca, draga Monica, in cerul Sau !!!

  „Tuba mirum spargens sonum
  Per sepulcra regionum
  Coget omnes ante thronum”.
  Mozart-Recviem

  Dorina-Tereza Gorgan

  • Regret, draga Monica, ca ai plecat dintre noi !
   Nu te voi uita niciodata!
   Dumnezeu sa te odihneasca!

   Hedda Martin-Sibiu

 • Sincere condoleante familiei dr Chifor din partea cardiologilor de provincie si a familiei Panaitescu din Brasov Dumnezeu sa o odihnească în pace pe Monica

 • Monica a fost colega noastra de camera la vremea cand eram toate studente in anul intai de Conservator. Ne-o aducem aminte ca pe o fiinta vesela si plina de viata, mereu cu zambetul pe buze, mereu gata sa spuna sau sa asculte o gluma. Harnica, ambitioasa, plina de energie, asa ne-o aducem aminte. Monica era generoasa cu timpul ei, pe care il daruia cu cea mai mare bunavointa oricui avea nevoie de un sfat, de ajutor. Intotdeauna i-am admirat intelepciunea, simtul practic, precum si integritatea impecabila a caracterului: si-a ales un drum drept de la care nu s-a abatut.
  Sirul amintirilor cu Monica e la fel de lung ca firul Ariadnei: concursuri prin tara, povesti de viata, copii, elevi, dar intotdeauna despre muzica … Ceea ce a caracterizat-o pe parcursul intregii vieti a fost intensitatea tumultuoasa a trairilor pe toate planurile. A fost ca o flacara, dar din pacate s-a stins prea repede.
  Monica va dainui vesnic in sufletele noastre.
  Lumina cea vesnica s-o ocroteasca.
  Colegele din “anul de fete”

 • NAPRAZNICA veste „Mama de la Sighet nu mai este ” ne-a socat si ne-a indurerat profund !
  Peste citeva zile urma sa ne revedem dupa un an ,sa sarbatorim legatura noasra speciala,intarita de trecerea timpului si sa ne bucuram ca suntem.
  Insa ,distinsa profesoara , sotia colegului nostru dr.Alexandru Chifor,prietena noastra , a plecat dintre noi ! Tristetea si durerea au luat locul bucuriei.Cu harul si maiestria ta ne-ai incintat sufletele Monica,ne-ai oferit bucurie.
  Nu vom putea uita vreodata intilnirea minunata de la Sighet! Nu vom uita!. VEI FI INTOTDEAUNA CU NOI,IN INIMILE NOASTRE DRAGA NOASTRA !.
  Suntem aproape de prietenul nostru si de familia lui,de toti cei care o pling pe Monica,minunata mama si sotie ,exceptional profesor si prieten!.
  Dumnezeu sa-i odihnesca sufletul si s-o aseze in camarile dreptilor.
  In numele generatiei de rezidenti in cardiologie 1980-1986 dr.Adriana Negoita

oferta-wise