Actualitate Editorial

Mutații nefaste (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza
Ileana Pisuc

Suntem martori zilele acestea la niște fenomene ieșite din comun pe care eu, ca pacifist, le acord circumstanțe atenuante și le cataloghez ca fiind niște mutații nefaste.

Și nu vreau neapărat să ma refer la toate speciile și regnurile care populează pământul ci, m-aș referi doar la specia numită Om și la modificările (nu neapărat genetice) la care este supus.

La acestea trebuie să conlucreze mai mulți factori științifici, de laborator, de expetimente chimice și care se petrec de regulș în laboratoare și necesită ani mulți de încercări.

Mutațiile de care eu vreau să vorbesc sunt niște rezultate cu totul independente de orice laborator. Sunt niște „produse” obținute în propriile familii, unde găsesc condiții propice de dezvoltare.
– Nefrecventarea celor 7 ani de acasă
– Nefrecventarea școlii
– Inocularea de mici că ei pot orice
– Că „cine are bani se cară… că  doar, banii vorbesc”
– Ca o diplomă se poate obține nu neapărat în urma unui examen
– Că oricine poate fi cumpărat
– Că poate ocupa o funcție unde dorește fără ca măcar să aibă habar ce presupune aceasta.

La acest nivel de (in)cultură s-a ajuns, încât aroganța, obrazul gros, impostura, impertinența au ajuns singurele criterii prin care poți să accezi la cele mai înalte funcții în stat.

Aceste mutații au ajuns deja o cangrenă naționalș, cu rădăcini purulente înfipte în toate structurile și straturile sociale: mame care-și abandonează copiii la tomberoane, tați care-și abuzează fiicele, doctori care-și molestează pacientele, bărbați de top muschiuloși și tatuați, potenți, care-și sporesc contul în prin explotarea sexuală a unor nefericite ale soartei, polițiști care sechestrează și terorizează niște oameni de pe stradș, îi duc în locuri ascunse și își dovedesc profesionalismul.

Asta e doar lista scurtă care mi-a venit în minte în aceste zile…

Stai și te întrebi: Oare ce-i mai periculos? Mutația unui virus (mediatizat la paroxism), sau mutația conștiinței omului, care dă asemenea ,,specimene” greu de reprodus în vreun laborator.

La virus, de bine de rău s-a inventat un vaccin și cu toate tulpinile pe care le iscă, tot sperăm că ne vom face bine.

Dar acestor „viruși cu două picioare și fără cap, care fac atâta rău , cum oare le vom veni de hac?

Deoarece, în loc să ne gândim cum să-i stârpim, dimpotrivă, îi  mentinem și îi reactivăm prin însuși comportamenul față de ei.

Atât de mult ne obișnuim cu răul, încât îl adoptăm ca și pe ceva normal care face parte din cotidian.

Cum altfel să interpretezi că în loc să-i supunem oprobriului public, îi promovăm, le facem persoane publice, li se acordă spații în televiziuni. Polițiști, care sub ochiul rece al camerelor video își bat victimele sub privirile impasibile ale colegilor, ca și cum aceste „practici” ar fi ceva normal în atribuțiile lor de serviciu.

Ar trebui să ne sperie aceste derapaje care se acutizeazamă în ultima vreme. Să nu ne dăm voie ca aceste orori să ne intre în sânge, să ne infecteze, ca acei saci negri de gunoi să nu ni se pară că fac parte din moartea aproapelui nostru, să empatizăm mai mult cu omenia, reacția imediată la răul făcut. Cu un cuvânt, să nu lăsăm ca Demnitatea să ne fie murdărită de nimeni și nimic! Să nu ne pierdem umanitatea și credința!

Răutatea gratuită nu-i de la lut, ci de la diavol.
Răutatea combinată cu prostia dă un produs mai dens decât oțelul îmbogățt cu wolfram, tungstem, mangan! (Nicolae Steinhardt)

Ileana PISUC

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Punct pus pe i. Sintetizati perfect cauzele raului ce au permis intinderea „molimei” in societate. Cu siguranta sunt si altele dar cele sapte incepute cu cratima sunt dintre cele mai grave. Felicitari !

 • ….. Stau și mă întreb … Cum să comentezi , sau ce cuvinte se potrivesc mai bine , la cele scrise mai sus ?…..pentru moment îmi vine-n minte o scenă deosebit de tulburătoare a unei mame care plângea în hohot și striga…… „Unde-mi sunt Copii !?”…….
  Vorbiți de cei 7 ani de acasă stimată Doamnă… se pare că acești ani, sau această perioadă a vieții unui Copil, nu mai există, și că educația în această perioadă, a preluat-o strada, haosul și crima, care sunt prezente de cum deschidem Ochii și până cei închidem. Părinții și-au părăsit Copii pentru a se transforma în slugi prin Țări străine, crezând, în haosul lor psihic, că de fapt se vor îmbogăți dacă-și vor da foc la Casă, și dacă-și vor părăsi Copiii…
  Am citit tot aici pe paginile acestea o minunată „poveste” aș putea spune, a unui profesor (nu-i dau numele) care a descris „un vis”, un fragment din viața D-lui, evenimente nemaipomenite ce-l leagă, sau ar trebui sa-l lege… ceva sacru, de aceste meleaguri… Dumnezeiești. Și totuși… ceva l-a făcut să părăsească acest colț de Rai, iar istorioara lui minunată a scris-o din locuri bizare, întunecate, unde jalea, crima, durerea și haosul domnește de sute de ani. Ba mai mult, se mândrea cu „reușita ” d-lui….
  Mă întreb cu adâncă durere în suflet…. CE „cutremur” lăuntric, bizar și întunecat, l-a făcut pe acest om cu carte, să-și părăsească Raiul lăsat de însuși Dumnezeu pe pământ și să se laude cu acele ținuturi de groază???… CE ne bântuie pe noi toți? ? ? ?…….. Ne-a mai bătut Dumnezeu și cu acest Virus care se pare că e mai deștept decât noi, și care face ca viitorul și speranța de viață a omenirii, Copiii, să trebuiască să-i constrângem să se limiteze la o boală modernă, cea a internetului. Modernismul este un rău necesar, dar trebuie să știm să-l stăpânim.
  Ce este mai bizar, este faptul că, cei ce au generat și contribuit activ pentru a ajunge pe aceste „culmi” ale haosului, sunt de fapt… ATENȚIE!!!!! CEI ALEȘI….. cu alte cuvinte, contribuim „inconștient” la acest haos……

  Doamne ajută!
  Sebastian G

oferta-wise