Actualitate Editorial

Natio Romena (prof. Vasile Pop)

image_printPrinteaza
prof. Vasile Pop

Cât de dragi îmi sunt aceste două cuvinte scrise în limba-mamă a limbii mele materne! Mai știe cineva cui le datorăm? Unor îngeri ai neamului meu! Îți mulțumesc Inochentie Micu-Klein pentru ,,Lecțiunea” ta de acum câteva sute de ani. Afirmarea drepturilor națiunii valahe din Transilvania, în secolul al XVIII-lea, începe cu această ”Lecțiune” pe care ai oferit-o neamului tău, Preasfinția Ta!

Oare ce vei fi simțit, atunci când, aflându-te la studii, vei fi descoperit că acele populații de la sud și de la est de Carpați sunt de ACEEAȘI GINTĂ cu cei din Transilvania? Eu cred că o profundă emoție! Ceea ce trebuie să ne impresioneze pe noi toți este că Biserica Unită a avut o influență decisivă pentru afirmarea, evoluția și cristalizarea sintagmei de NATIO ROMENA pentru poulațiile românesti, majoritare în zonă. Aceasta s-a răspândit în popor, în primul rând, prin biserică și școală, ajungând să genereze o adevărată conștiință de apartenență la același neam, cu aceleași origini și aceeași limbă.

Ne îndreptăm acum pașii cu multă smerenie spre un alt episcop al bisericii unite, Petru Pavel Aron, care va continua calea dezvoltării conștiinței naționale. Cum va reuși, oare? Prin ȘCOALĂ, este răspunsul primit din partea acestui român sfânt! Iată-l pe acest arhiereu deschizând în anul 1754 ȘCOLILE BLAJULUI, adevărate catedrale ale sufletului neamului românesc. Școlile Blajului au reprezentat prima formă organizată de școlarizare gratuită în limba română pentru tineri de toate confesiunile.

VIRTUS ROMANA REDIVIVA va fi deviza iluștrilor corifei ai ȘCOLII ARDELENE, SAMUIL MICU, GHEORGHE ȘINCAI, PETRU MAIOR, ION BUDAI-DELEANU, toți absolvenți ai Școlilor Blajului și ai marilor universități europene. Ce vor redescoperi aceștia prin bibliotecile din Roma sau Viena? Nimic altceva decât LATINITATEA LIMBII ROMÂNE, LATINITATEA POPORULUI ROMÂN, CONTINUITATEA POPORULUI ROMÂN LA NORDUL DUNĂRII!

Ar fi foarte multe de spus. În încheiere, doresc să-i las pe alții să vă spună câte ceva.

CARDINAL IULIU HOSSU: ”DACĂ NU EXISTA UNIREA RELIGIOASĂ DE LA 1700, NU ERA NICI ADUNAREA DE LA BLAJ DIN 3/15 MAI 1848 UNDE S-A STRIGAT ”VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA!, NU ERA NICI UNIREA DIN 1918”.

ISTORICUL NICOLAE IORGA: ”ÎNTOARCEREA NOASTRĂ SPRE LATINITATE, SPRE ROMA, LA 1700, ESTE DE O IMPORTANȚĂ INEGALABILĂ… ORI DE CÂTE ORI FACEM UN POPAS ÎN ISTORIA UNIRII TRANSILVANIEI CU ȚARA, SE CUVINE SĂ ADUCEM UN OMAGIU BLAJULUI ȘI BISERICII UNITE CU ROMA, AI CĂREI OAMENI MARI AU FOST ”LUMINI ÎN NOAPTEA ISTORIEI NOASTRE, OAMENI DE ALEASĂ CULTURĂ ȘI NEÎNCETAT DEVOTAMENT PENTRU A-L SERVI PE DUMNEZEU ȘI PATRIA”.

PS. S-ar putea să existe și o parte a doua. Nu am urmărit nimic altceva decât să scriu câteva cuvinte despre ADEVĂR. Vă mulțumesc.

prof. Vasile POP

foto: ”Salut, Sighet!”

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Domnule Profesor, noi va multumim! Acest ADEVAR trebuie cunoscut si afirmat mereu si mereu… pentru totdeauna!

 • Cine nu-si iubeste limba materna nu se iubeste pe sine! Limba română este cea mai frumoasa, are tot ce doresti, prin ea poti sa exprimi tot ce simti! Cand spui limba româna, spui istorie bimilenara, spui latinitate, durabilitate in timp, putere de a citi si scrie in limba natiei din care faci parte! Sa-ti cunosti limba tarii in care traiesti, este o datorie, prin ea traiesti zilnic si te defineste! Felicitari domnului profesor pentru pledoaria in sprijinul limbii natiei române si a valorilor care o incununeaza!

  • Stimate Domnule Profesor,
   am savurat fiecare cuvant din articolul Dvs.
   Ar trebui sa se scrie si sa se raspandeasca cat mai mult
   adevarul despre rolul catolicismului romanesc
   pentru emanciparea Poporului Roman.
   Ar fi mare pacat sa nu apara si a doua parte,
   pe care ati promis-o. Va rugam, faceti sa apara.
   Va multumim si va dorim Sarbatori binecuvantate!

 • Frumoase ganduri si exprimari de exceptie despre Adevarul „Natio Romena”, argumentate. Multe felicitari, din toata inima ! Daca pe atunci Episcopul Iuliu Hossu, ierarh al Bisericii Unite, exprima aportul detereminant pentru Marea Unire de la Blaj al acestei Biserici, marele istoric N. Iorga, apartinand societatii laice, se exprima in acelas sens, asa dupa cum relatati : „Intoarcerea noastra spre latinitate, spre Roma, in 1700, este de o importanta inegalabila…”si…”se cuvine sa aducem un omagiu Blajului si Unirii cu Roma”.
  Oare asa s-a intamplat si se intampla ?
  In anul 1948, a pus sub interdictie Cultul Greco-Catolic, printr-un Decret abuziv si ilegal. I-au confiscat toate lacasurile de cult si toate proprietatle, distribuindu-le Bisericii Ortodoxe.
  Mai mult, au intemnitat pe toti cei 12 Episcopi Gr. Catolici, care au refuzat cu totii sa tradeze Biserica Unita, majoritatea dintre ei fiind ucisi la inchisoarea din Sighet sau din alte parti. Au intemnitat si Preotii Gr. Catolici care si-au pastrat demnitatea si credinta, ca si multi Credinciosi Gr. Catolici, care au refuzat schimbarea cultului; multi si dintre acestia au platit cu viata demnitatea lor. Au folosit pentru aceasta un fals motiv : Cei ce au luptat atata pentru Unirea de Neam si Tara, n-au realizat si Unirea cu Biserica Ortodoxa. Si cine spune aceasta? Tocmai un regim comunist ateu, pentru care toate cultele religioase reprezentau o superstitie, le voia desfiintate pe toate. Dar Uniunea confesionala tot nu s-a realizat, fiind prezente cultele Ortodox, Romano Catolic si Protestant. Ei credeau atunci ca au ucis Biserica Unita cu Roma si s-au inselat.
  La Mare Unire de la Blaj au participat reprezentanti din toate cultele si credinciosi din toate regiunile ce s-au Unit.
  In 1990, Decretul ilegal si criminal a fost abrogat si Bisewrica Unita cu Roma a inceput sa regenereze, dupa peste 40 de ani de persecutii continui, nimicitoare.
  Tot in 1990 a aparut o Lege, printre altele, prin care Statul Roman era obligat sa retrocedeze proprietarilor de drept toate bunurile materiale abuziv confiscate. O intrebare : De ca aceeasi Entitate Statala romaneasca a aplicat si aplica aceasta Lege cu atata discriminare intre sectorul laic si cel al Bisericii Gr. Catolice, careia nu i s-a retrocedat aproape nimic; mici si rare exceptii. Ce a intervenit, ce i s-a mai adaugat acestei Legi ?

oferta-wise