Actualitate Editorial Social

Ne pasă doar în 3 decembrie?!… (Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Aproape fiecare zi din calendar are un corespondent sfânt și un echivalent laic național și/sau internațional. A devenit o obișnuință – mai nou – să avem „ceva” de sărbătorit zi de zi, să ne simțim bine, să ne debarasăm de grijile cotidiene, să uităm de fricile și tragediile celorlalți. Există în calendarul internațional și zile sfinte care n-au nicio legătură cu religia și – totuși – ne predispun la… empatie și la o altfel de implicare.

Știți ce este și ce reprezintă ziua de 03 decembrie în calendarul internațional?!… unii știu alții – probabil mulți – nu. Sau… știm pentru o zi și apoi revenim la „normalitate”.

03 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluția 47/3. Așadar, anul acesta s-au împlinit 30 de ani de când există măcar o zi pe an destinată și dedicată persoanelor cu dizabilități. O zi, doar o zi, și aceasta trece de multe ori neobservată.

Din statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, din cei peste 8 miliarde de oameni care populează planeta noastră, peste un miliard, adică aproximativ 12,5% din populația lumii, trăiesc cu diferite forme de dizabilitate, iar dintre aceștia peste 50% nu au acces la un sistem de îngrijire medicală. Mai tragic este că peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt… copii.

În țara noastră sunt aproape un milion de persoane cu nevoi speciale, iar la Sighet, doar la Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) sunt integrați 135 de copii. Iar acești copii, împreună cu profesorii lor, au rostit la unison „Îmi pasă” și au marcat ziua de 03 decembrie (2022) printr-un emoționant spectacol. Un spectacol care s-a desfășurat – la fel ca în ultimii ani – la Galeria Vassiliev. Și, la fel de frumoasă, vibrantă, a fost deja „consacrata” paradă a modei, supervizată atent de creatoarea de modă Ileana Vassiliev. Parada a fost urmată de încântătoare și aplaudate momente artistice. A fost „prezentă” muzica populară prin Grupul folcloric „Speranța” din Slatina (Ucraina) și Grupul de voluntari  de la Servicul de Ajutor Maltez Sighet, muzica folk – Adi Canta și poezia – oferită de Mircea Șerban.

Ziua LOR s-a încheiat cu un grupaj de colinde interpretate de către o parte dintre copiii cu nevoi speciale (elevi la CSEI Sighet) dornici de atenție, sensibili la aplauzele unei săli arhipline și bucuroși că pot fi în centrul atenției chiar și pentru… o zi. Au lipsit de la spectacolul lor politicienii și/ sau oficialitățile „la 4 ace” (a fost prezent doar un inspector școlar general adjunct) care – probabil – n-ar fi adus… fericire suplimentară.

Publicul a avut ocazia să admire și a putut achiziționa lucrări de artizanat și picturi create de elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației.

Extraordinarul spectacol care s-a desfășurat la Galeria de Artă Vassiliev a încercat – și a reușit! – să-i aducă mai aproape de noi, de comunitate, pe copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), să (ne) sensibilizeze și să „demonstreze” că persoanele cu dizabilități sunt capabile – dacă li se oferă ocazia și sprijinul – de activități deosebite, atractive.

Nu cred că se pot descrie în/prin cuvinte emoțiile lor, bucuria de-a fi artiști chiar și pentru o zi și – mai ales – nu cred că se poate explica sec fericirea părinților prezenți. La final, colindele copiilor cu CES (copii purtând frumoase costume populare) ne-au (re)adus în inimi Spiritul Sărbătorilor și ne-au (re)amintit că putem ajuta foarte mult dăruind fiecare… oricât de puțin.

N-au lipsit nici cadourile, oferite de Serviciul de Ajutor Maltez unui număr de 47 de copii (40 de la CSEI și 7 din Ucraina), completând o zi care se poate numi chiar… sfântă.

Felicitări atât copiilor cât și profesorilor care i-au pregătit cu multă răbdare! Și mulțumiri proprietarilor Galeriei Vassiliev care sunt mereu gazde primitoare!

Ion MARIȘ

 Foto: Ionel Mârza

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise