După prima ediție a „Nopții cercetătorilor europeni” (SCIENCE4FUTURE-II) de la Sighet am avut o discuție finală, de „analiză”, cu conf. univ. dr. Gabriela Ilieș – coordonatorul proiectului din orașul nostru, pentru a prezenta cititorilor noștri câteva concluzii și aprecieri.
Prima ediție a evenimentului de la Sighet a fost sub semnul experiențelor și a experimentelor din domeniul cercetării interdisciplinare transmise spre comunitate.
Am făcut și noi „radiografia” jurnalistică a evenimentului. Am întrebat și ni s-a răspuns!
Câte persoane au ajuns în locația sigheteană a nopții europene?
„Au fost prezenți elevi alături de profesori și părinți din toate școlile sighetene. Pe tot parcursul zilei au fost în jur de 500 de copii și adolescenți, 20-25 de clase de elevi la care s-au adăugat echipele organizate pe cont propriu în grupuri de prieteni și părinți. În afară de aceștia au fost prezenți studenții extensiei noastre, în special de la Geografia turismului, susținători ai activităților de la standuri, dar și adulți interesați de subiectul cercetării din domeniul nostru etc.” am aflat de la coordonatorul sighetean.
Care au fost – pentru vizitatori – cele mai atractive „puncte” din programul evenimentului?
„Activitățile turistice au fost foarte solicitate, elevii și studenții implicați au derulat opt ture de Escape the room, șapte ture multisenzoriale și patru ture de catacombe. Elevii – ghizi au lucrat intens iar la finalul programului reacțiile copiilor au fost subiect de dezbateri. Au reușit să desprindă singuri o serie de concluzii și să împărtășească din experiențele lor, au subliniat importanța utilizării de metodologiei de specialitate și impactul ei asupra modului în care comunicăm, activăm și interacționăm cu oamenii într-un cadru de acest gen.
Astfel „Imprimanta 3D” a fascinat nu numai copiii ci și adulții prezenți care au avut câteva „revelații” despre modul în care ar putea să integreze modelele 3D ale clădirilor de patrimoniu în activitatea lor profesională.
„Chimia culorilor” a atras atenția asupra avantajelor și dezavantajelor utilizării pigmenților vegetali și minerali, participanții au pus zeci de întrebări interesante și au reușit chiar să învețe câteva formule foarte grele de chimie organică.
La „Pixel-cu-pixel” elevii au descifrat modelele și au încercat cu răbdare să le reproducă, unii mai timizi, alții cu entuziasm. La tiara instalată în demisol a fost activitate permanent, toți vizitatorii au vrut să încerce cum funcționează și să experimenteze pe tiara cea mică.
În fine, concursurile la fiecare stand s-au bucurat de succes în pofida ploii care ne-a cam încurcat planurile.
Iar seara, în amfiteatrul plin, prezentarea a fost realmente interactivă, întrebările și ideile au curs mai mult de o jumătate de oră după terminarea timpului alocat”, ne-a destăinuit conf. univ. dr. Gabriela Ilieș.
Cum apreciați/ evaluați această primă ediție?
„Cu toții am învățat multe de la ediția de anul acesta, evenimentele cu intrarea liberă, fără implicarea directă a școlilor la noi în oraș sunt încă la început. Noi considerăm că ne-am atins obiectivele, urmând ca pentru ediția viitoare să ne gândim la ateliere și mai interesante.
Evenimentul „Noaptea cercetătorilor Europeni 2022” a fost derulat alături de partnerii noștri din învățământul preuniversitar: Colegiul Național „Dragoș-Vodă”, Liceul Tehnologic Marmația, Colegiul Național Pedagogic Regele Ferdinand, Centrul de cercetare al Muzeului Maramureșan și echipa de experte a Asociației Rădăcinilor Străbune. Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor celor implicați direct din partea partenerilor externi: Prof. Claudia Dura, Prof. Măriuca Verdeș, Prof. Emilia Bilcec, Prof. Daniela Vlașin, Prof. Ileana Șandor, Prof. Maria Șerba, muzeograf Nicoleta Nemeș, dr. ing. Daniel Cristian Danielescu. De asemenea, le mulțumim pentru spijinul logistic studenților și cadrelor didactice din Facultatea de Geografie a Extensiei Sighetu Marmației implicate în organizarea și derularea evenimentului. Elevilor din echipele operative le transmitem felicitări pentru modul în care au dus la bun sfârșit tot ce și-au propus. Cu asemenea tineri viitorul comunității noastre este pe mâini bune”, a concluzionat d-na Gabriela Ilieș.
Salut, Sighet!
Adaugă comentariu