Actualitate CNDV 100 Cultură Video

NOBLESSE oblige! Sighetenii confirmă! | VIDEO

(foto: Ion Mariș)
image_printPrinteaza

Balul Centenarului Colegiului Național „Dragoș – Vodă” care a încheiat cele trei zile de sărbătoare, a beneficiat de participarea muzicală a cvartetului Noblesse (Cluj – instrumentistele fiind absolvente ale Conservatorului „Gheorghe Dima”), tinerele provenind din diferite orașe din România.

La finalul mini-concertului am avut o discuție – fulger, din dorința de-a prezenta sighetenilor câteva detalii din „viața” lor.

Salut, Sighet: Cum v-ați simțit fiind pentru prima dată la… Sighet?
Noblesse Quartet: Pentru Noblesse Quartet, experiența de la balul Colegiului Național „Dragoș Vodă” a fost una specială. Am avut ocazia să cântăm împreună în orașul natal al colegei noastre Raluca Michnea și am fost primiți foarte călduros de către un public ales, care ne-a făcut să ne simțim ca între prieteni.

Salut, Sighet: Cum ați ales repertoriul?
Noblesse Quartet: Am dorit să onorăm o sărbătoare deosebită precum centenarul unei instituții de învâțământ cu tradiție printr-un repertoriu variat. Astfel, ne-am arătat dragostea față de muzica latino-americană, contemporană, pop, coloanele sonore faimoase din cinematografie dar și față de muzica românească, interpretată în stilul caracteristic al cvartetului și care are un loc special în sufletul nostru.

Salut, Sighet: Am identificat în repertoriul vostru melodii… celebre!
Noblesse Quartet: Între melodiile alese, o parte din aranjamente poartă semnătura compozitorului clujean Răzvan Metea, cu care avem bucuria să colaborăm de fiecare dată și dintre care amintim: Por una cabeza, La cumparsita, Adventure of a Lifetime, Ciobănaș cu trei sute de oi și Du-mă acasă măi tramvai. Repertoriul a fost completat de hit-uri din creația universală ca All of Me (John Legend), Perfect (Ed Sheeran), Billie Jean (Michael Jackson) și a culminat cu tema filmului Pirații din Caraibe (He’s a Pirate).

Salut, Sighet: Care este motivația muzicală a Noblesse-ului?
Noblesse Quartet: Parte din motivația și bucuria cvartetului Noblesse este de a-și putea pune amprenta pe melodii din stiluri și epoci diferite și ne bucurăm că am putut împărtăși muzica noastră cu publicul sighetean. Și ne mai dorim să semnalăm potențialul tinerilor muzicieni, muzica noastră, în toate orașele din țară.

Salut, Sighet: Mulțumim, Raluca Michnea (Sighet), Andra Bălan (Bistrița), Larisa Iordache (Târgu Neamț), Andreea Pop (Reghin)!
Noblesse Quartet: Cu mult drag. Și… sperăm să mai revenim la Sighet!

Salut, Sighet!

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Felicitări și ne bucuram de vizita voastră și sper din tot sufletul sa mai veniți pe la noi și în anii ce urmează.

  • Intr-un articol din 02.10.2019, era anuntata prezenta in tara nostra a unei formatii interpretative muzicale, formatia Noblesse Quartet, pentru a participa la doua evenimente semnificative de la noi : Balul organizat in ziua de 12.10.2019, ca o incheiere a renumitei Aniversari Centenare a CNDV-Sighet si o manifestatie la „Memorialul Sighet”. In program erau lucrari ale marilor compozitori ai lumii, intercalate cu piese de muzica traditionala maramuresana. Bucuria sighetenilor a fost mare, in componenta acesteia fiind si profesoara de vioara I , de la Scoala de Muzica si Arte Plastice-Sighet, Raluca Michnea.
    Quartetul, constituit doar in 2019, cu o pregatire de exceptie la institutiile de profil din Cluj-Napoca, a partipat, individual si ca formatie, la mari spectacole cu orchestre si institutii renumite de peste hotare, in capitale ale lumii, cu un bogat repertoriu si mari succese. Am facut un mic comentariu la articolul mentionat.
    Sighetenii au admirat deosebitul spectacol prezentat de acest Quartet Noblesse oblige, pe ziua de 12.10.2019, fiind atat de potrivit acest spectacol de „cantec, dans si voie buna”, la finalul manifestatiei, cu acest Bal, prin care se incheia splendidul si maretul Centenar al Colegiului Dragos Voda -Sighet.
    Aceeasi formatie a prezentat un program de exceptie si la „Memorial”, in fata unei mari multimi de invitati. Sensibilele si patrunzatoarele acorduri muzicale s-au unit cu amintirile si trairile acelei mari multimi de oameni, in repulsia si condamnarea atrocitatile regimului criminal comunist, pentru a aduce un omagiu celor ce au indurat cu sfintenie cumplitele suferinte, administrate sub conducerea calaului Ciolpan; multi dintre ei au ramas in Cimitirul Saracilor, imas al urbei, unde au fost dusi in paturi, goi si depusi in pamantul rece, in gropi necunoscute, fara nici un semn de prezenta lor acolo, inafara unei mici denivelari de pamant. „. Au fost deposedati si de „uniforme”, care aveau „o valoare” de inventar, Decesele acestor martiri nici nu au fost „inventariate”, fiind consemnate doar dupa ani de zile, „ca sa fie”. Sunt acuma in grija si raplata Domnului, pentru cele cuvenite.
    Nu a fost bine si nu este bine a lasa raul sa „cloceasca” mult, pentru ca el eclozeaza si poate da nastere la pui, la noi monstri, care pot produce alte monstuozitati, suferinte, care, izolat, se si produc..

oferta-wise