Actualitate Cultură Editorial Știri

Nu mai avem nevoie de Şcoala de Muzică şi Arte Plastice?

image_printPrinteaza

Şcoala de Muzică şi Arte Plastice (SMAP) din Sighet, cu o tradiţie de 57 de ani, şi-a pierdut personalitatea juridică, deoarece are „doar” 220 elevi. Să ştiţi că avem licee cu mai puţini elevi, iar pe de altă parte, numărul copiilor de la SMAP ar fi putut fi apreciabil mai mare, având în vedere faptul că pentru admitere se dădea examen, deoarece numărul de solicitări depăşea substanţial totalul locurilor aprobate!      

Începutul: pe 31 ianuarie 2017, Consiliul Local Sighet întrunit în şedinţă a votat în unanimitate, în urma propunerii Direcţiei Economice a Primăriei (care a obţinut pe 13 ianuarie şi avizul ISJ Maramureş) pierderea personalităţii juridice a SMAP, care a fost comasată începând din anul şcolar 2017/2018 cu Şcoala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”.

Directorul ultimei şcoli, prof. Florin Simion, declară pe FB: „Şcoala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” Sighet nu a solicitat arondarea ca structură a Şcolii de Muzică, această decizie fiind luată în Consiliul Local Sighet”.

Directorul SMAP, prof. Nicolae Paraschiv, pe FB: „Consiliul profesoral al şcolii nu a fost consultat şi am fost puşi în faţa faptului împlinit”. 

Autoritatea locală (prin viceprimarul Beres Ildiko) a declarat: „O unitate cu personalitate juridică trebuie să funcţioneze cu minim 350 de elevi, potrivit legii. Excepţii sunt pentru liceele cu predare în limba minorităţilor şi anumite situaţii speciale, în care s-ar putea încadra Şcoala de Muzică, dar…în Sighet mai avem Şcoala de Arte ”Gheorghe Chivu” cu clase de instrumente şi clase de pictură, plus Clubul Copiilor. Asemenea şcoli gimnaziale de muzică funcţionează în cadrul liceelor de artă din reşedinţe de judeţ”.

De fapt, Legea Educaţiei Naţionale nr. 1 din 2011, spune la art. 19, aliniat (3): „Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în funcţie de necesităţile locale, se organizează, la cererea părinţilor sau tutorilor legali şi în condiţiile legii, grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu predare în limba română”.

Art.42: „Unităţile şcolare în care se organizează învăţământ de artă şi sportiv de stat se stabilesc de autorităţile locale”.

Aşadar, mingea s-a aflat exclusiv în terenul edililor locali, care au şutat-o, însă, afară! Ni s-a spus că la Sighet mai există şi Şcoala de Artă de pe lângă Centrul Cultural, care ar dubla cumva Şcoala de Muzică. În realitate, la Şcoala de Artă nu se predă muzică clasică. Autoritatea susţine apoi că nu se poate acoperi fondul de salarii. Dar, acesta nu are cum să fie acoperit, nici la restul şcolilor de tip vocaţional din ţară neputând fi asigurat din fonduri proprii, ceea ce nu înseamnă că acele instituţii se închid…

Şi, de fapt, din fondul de salarii de la SMAP ar dispărea doar „indemnizaţia de funcţie de conducere şi postul de contabil”…

Bugetul Sighetului pe anul 2015 a fost de 146 mil lei, din care Spitalul Municipal a primit 40,2 mil. lei, Urbana 15,1 mil. lei, Mara Nord 12,6 mil. lei, Asistenţa Socială 11,9 mil. lei, Primăria 5 mil. lei, Salubritatea 4 mil. lei, Centrul Cultural 2,1 mil. lei, Poliţia locală 1,23 mil. lei, iluminatul public 1,2 mil. lei iar Învăţământul, 50,3 mil. lei.

Dintre unităţile şcolare, dăm ca exemplu Grupul Şcolar „Marmaţia” care a primit un buget de 4,9 mil. lei, CN „Dragoş Vodă” 3,6 mil. lei, Şcoala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” 2,58 mil. lei, Liceul „Leowey Klara” 1,16 mil lei, creşele 0,84 mil. lei, iar SMAP un buget de 0,94 mil. lei, nu cu mult mai mare decât Grădiniţa nr. 9, care a avut un buget de 0,83 mil. lei.

Poveştile despre cheltuielile imense sunt puţin altfel. Astfel, Sala „George Enescu” a fost renovată de Fundaţia „Hilfswerk Kinderspital Sighet” din Zürich (Elveţia) prin dr. Andreas Fanconi şi Nagy István Zsolt, muzician de renume internaţional, sighetean de origine şi absolvent al SMAP. Renumitul Concurs de Interpretare Muzicală şi Arte Vizuale este susţinut de 25 de ani de către entităţi private, mai ales de către  Clubul „Rotary”, nu din banii publici.

Legat de numărul prea mic de elevi: Şcoala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj (37 mii locuitori, precum Sighetul) are tot 200 de copii şi nu se comasează. Şi nici alte şcoli.

Cu logica aceasta, dacă EF Academy Oxford ar fi la Sighet, ar fi închisă de autorităţi, deoarece are numai 200 de elevi! Citiţi lista celor mai mici şcoli celebre din lume şi gândiţi-vă ce s-ar alege de destinul lor de ar încăpea pe mâna autorităţilor sighetene!

Afirmaţiile că SMAP ar fi „ultima care mai funcţionează sub această formă în ţară” sau că acest tip de structuri „există numai în reşedinţe de judeţ” nu se susţin.

De fapt, la Lugoj există şcoala de care am amintit, în Bârlad (nici acesta nu e reşedinţă de judeţ) funcţionează Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „N.N. Tonitza”, apoi la Cluj-Napoca se află Şcoala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”, alte cinci şcoli cu acest profil funcţionând în Capitală etc.

Referitor la faptul că SMAP nu pierde nimic în afară de nume şi de director: numele este foarte important! Una este să spui că ai făcut muzică la prestigioasa Şcoală de Muzică din Sighet şi alta să spui că ai absolvit pianul la Şcoala nr… sau la nr…

Şcoala nu se închide, rămâne la fel, doar că devine structura alteia? Timpul a dovedit că toate şcolile devenite structuri au decăzut total (la Sighet avem deja exemplul Şcolilor nr. 4, Câmpu Negru, Iapa sau Cearda). Să nu uităm de Clubul Sportiv Şcolar…

După 27 de ani de democraţie, constatăm că Sighetul a pierdut ambele cinematografe, Palatul Cultural (dat Episcopiei Ortodoxe), Casa de Cultură, Biblioteca Municipală şi Şcoala de Artă (comasate ca Centru Cultural şi ajunse în chirie pe la alţii), precum şi Sala „Studio”.

Acum, urmează Şcoala de Muzică, care are singura sală de spectacole funcţională din Sighet. Cine garantează că va rămâne aşa şi că la mijloc nu sunt alte interese (poate o altă instituţie ar vrea acel spaţiu)? Cine dă asigurări că peste câţiva ani nu se vor reduce catedrele de pian şi vioară transferate acum la Şcoala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”? Dispare o Şcoală care nu a dat nici plagiatori şi nici analfabeţi funcţionali, ci elite, oameni de mare valoare, ambasadori ai Sighetului şi ai Maramureşului! O instituţie care aducea peste 100 de premii anual! Mai mult, copiii talentaţi din familii modeste material au avut posibilitatea să înveţe acolo muzică sau pictură gratis, ceea ce nu se poate la Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu”, unde trebuie plătite taxe.

Trăgând linie, vedem că, aparent, lupta s-ar duce pentru economia făcută pentru indemnizaţia de conducere a directorului şi salariul contabilului, pentru că celelalte salarii de profesori, facturile la curent, apă, căldură, oricum se vor plăti! Asemenea eforturi pentru câteva mii de lei pe lună?! Stimaţi aleşi să conduceţi destinele urbei: dacă s-ar găsi un contabil şi un director care să lucreze pro bono, atunci aţi mai transforma Şcoala într-o anonimă structură?Una din soluţii ar fi ca Şcoala de Muzică să rămână cu personalitate juridică şi să fie finanţată din bugetul local. Sau, avându-l ca Secretar de Stat pentru învăţământul preuniversitar pe Liviu Marian Pop, senator de Maramureş, edilii noştri ar putea cere sprijinul Ministerului Educaţiei, nu? Dacă aleşilor locali le-ar păsa de muzică, artă şi de educaţia copiilor, ar găsi fondurile necesare pentru finanţarea Şcolii de Muzică. Atâţia bani din bugetul Sighetului se duc, zi de zi, pe Apa Sâmbetei…

Sute de oameni au reacţionat la auzul acestei veşti, mulţi dintre ei semnând o petiţie prin care se solicită revenirea la situaţia anterioară. Iată ce spun doi foşti absolvenţi de marcă ai Şcolii:

Yolanda Covacinschi: „Pentru mine, Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Sighetu-Marmaţiei înseamnă baza formării mele ca muzician, este instituţia în care am primit o educaţie muzicală exemplară, susţinere, îndrumare şi certitudinea că acesta este drumul pe care trebuie să îl urmez, cu disciplină şi multă muncă, azi slujind în continuare arta şi muzica ca solistă la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Sunt recunoscătoare că am avut şansa să studiez la această şcoală de renume, având profesori extraordinari, care de ani de zile formează şi educă copii talentaţi. Daţi o şansă generaţiilor viitoare de a-şi urma visul şi de a-şi fructifica talentul, deoarece fără muzică, artă şi cultură suntem pierduţi!

Istvan Loga: „Sunt pur şi simplu consternat de faptul că şcoala care m-a format timp de 8 ani urmează să dispară. Fost elev al domnului profesor Gavaller Alexandru, am urmat liceul Kodaly Zoltan din Debrecen (Ungaria), am absolvit Academia Regală de Muzică din Bruxelles (Belgia) la violă şi am urmat Universitatea Roosevelt din Chicago – secţia solistică, rămânând aici ca membru de cvartet, instrumentist, profesor şi membru al mai multor orchestre simfonice. Voi populariza aici, în Chicago şi SUA, situaţia Şcolii de Muzică din Sighet, pentru ca şi autorităţile locale să înţeleagă importanţa şi necesitatea ca tânăra generaţie să poată primi o educaţie muzicală profesionistă necesară formării artistice, de care am beneficiat şi eu cât am fost elev al acestei Şcoli de Muzică!

PS 1. Pentru cei care nu ştiu, lista posturilor vacante la catedrele de muzică a fost deja aprobată de I.S.J. Maramureş şi se găseşte în oferta Şcolii Generale « Dr. Ioan Mihalyi de Apşa ».

PS 2. E adevărat ce se aude, că urmează închiderea Secţiei Pavilionare şi predarea Muzeului Maramureşului către Consiliul Judeţean din Baia Mare?

Teofil Ivanciuc

oferta-wise

27 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Nu cred să fie la mijloc altceva decât ignoranţa crasă a unor funcţionari şi aleşi locali per accidens. Sper să se revină.

 • 1. Mai sunt si alte scoli gimnaziale de arte cu program suplimentar: Scoala de Muzica Si Arte Plastice Victor Karpis din Giurgiu (sub 300 elevi) si alte 5 scoli la Bucuresti (printre care si Iosif Sava) !
  2. Defapt se economiseste indemnizatia de conducere si 1/4 norma contabil, dar si asta e relativa deoarece probabil ca Scoala nr. 3 va depasi 1000 elevi dupa alipire si conducerea va trece la indemnzatii mai mari 🙂

 • Domnule Teofil Ivanciuc ! Nu țin minte să vă fi dat interviu legat de Școala de Muzică , acel citat invocat in numele meu nu coincide cu cele declarate de mine presei .
  Nu înțeleg de ce cu ori ce preț vreț sa învinuiți CL pentru ca Școala de Muzica a devenit structură . Exista o Lege a Învățământului buna sau rea dar trebuie respectată . Da aveți dreptate suntem obișnuiți ca exista portițe . Și apoi tot noi vorbim de corupți și corupție , rușinos ca se face atâta scandal in momentul in care se vrea respectarea legii . 300 de elevi înscriși și Școala de Muzica va fi din nou cu personalitate juridică .
  CONVINGEȚI PĂRINȚII SĂ-ȘI ÎNSCRIE COPII LA ȘCOALA DE MUZICÂ ! SALVATI ȘCOALA DE MUZICĂ ! Acesta este sloganul cinstit , dacă vor fi copii și catedrele se vor rezolva .

  • Exista un numar maxim de copii impus de Inspectorat ! Nu pot fi mai multi copii inscrisi, desi cereri au fost …
   Exceptiile fac parte tot din legea invatamantului …

  • „Graiul Maramureşului”, 13 martie 2017, „Şcoala de Muzică nu-i cu cântec!”, Interviu cu prof. ing. Ildiko Bereş, viceprimar al municipiului Sighetu Marmaţiei de Florentin Năsui (http://www.graiul.ro/2017/03/13/scoala-de-muzica-nu-i-cu-cantec/)
   Citat, prof. ing. Ildiko Bereş: ”
   „O unitate cu personalitate juridică trebuie să funcţioneze cu minim 350 de elevi, potrivit Legii. Excepţii sunt pentru liceele cu predare în limba minorităţilor şi anumite situaţii speciale, în care s-ar putea încadra Şcoala de Muzică dar…în Sighet mai avem Şcoala de Arte ”Gheorghe Chivu” cu clase de instrumente şi clase de pictură, plus Clubul Copiilor. Asemenea şcoli gimnaziale de muzică funcţionează în cadrul liceelor de artă din reşedinţe de judeţ.”
   Articolul subsemnatului de mai sus: „„O unitate cu personalitate juridică trebuie să funcţioneze cu minim 350 de elevi, potrivit legii. Excepţii sunt pentru liceele cu predare în limba minorităţilor şi anumite situaţii speciale, în care s-ar putea încadra Şcoala de Muzică, dar…în Sighet mai avem Şcoala de Arte ”Gheorghe Chivu” cu clase de instrumente şi clase de pictură, plus Clubul Copiilor. Asemenea şcoli gimnaziale de muzică funcţionează în cadrul liceelor de artă din reşedinţe de judeţ”.
   Aşadar, nici măcar un cuvânt nu este diferit.
   Legat de lege, articolele care prevăd excepţii nu înseamnă „portiţe”, ci atuuri care lasă autorităţilor locale interesate posibilitatea de a găsi cele mai bune soluţii pentru comunitate.
   O seară frumoasă!

   • În acel interviu, dna viceprimar dă exemplul grădiniței care urma a devei structură, dar ISJ și Sindicatul s-au opus, unul din motive fiind că instituția are postul de director ocupat prin concurs, ceea ce la SGMAP nu e cazul, adică postul e ocupat cu delegație!Doamna mai spune că ultimul cuvânt în păstrarea personalității juridice a SGMAP îl are CA al IȘJ Maramureș, chiar și Sindicatul! A fost cineva la Baia Mare să rezolve situația sau să întrebe ce-i de făcut?Încă nu e târziu, fiind vorba de anul școlar 2017-2018.

  • Stimata Beres Ildiko, daca nu ati „dat interviu legat de Școala de Muzică” cum se poate ca „nu coincide cu cele declarate de mine presei”. Acum ati dat declaratii sau nu? Pentru un oras mic, ca si Sighet, chiar si 100 de muzicieni sau artisti TALENTATI conteaza. Talentul nu este o chestie de numere…

  • Doamna profesoara, imi permit sa va adresez o intrebare – de ce doar acum se tine cont de lege, avand in vedere ca nu vorbim de o lege adoptata de curand. Sunt plecat de acasa, insa mi se rupe sufletul cand vad ca orasul ala, casa mea, se naruie putin cate putin, cu fiecare administratie de la care oamenii au asteptari.
   Sper din suflet sa ma insel, insa lucrurile asa se vad, de la distanta.

  • Mi-e greu să înţeleg atitudinea doamnei Beres! În calitatea ei de mama, bunică, de cadru didactic sau director de şcoală ar trebui să ştie că interesul copilului primează. Din poziţia de viceprimar, credeam că veţi fi o susţinătoare a copiilor şi a cadrelor didactice.
   De unde aberaţia asta că trebuie să fie minimum 300 de elevi la Şcoala de Muzică? Doamna Beres, dacă aţi respecta doar articolul care vorbeşte de 300 de elevi, atunci nu ar mai funcţiona nici învăţământul în limba maternă (ştiţi prea bine câte portiţe trebuie folosite pentru a avea numărul de elevi şi la şcoala pe care aţi condus-o), nici învăţământul special care poate funcţiona cu minimum 100 de elevi conform altui articol de lege! Iar Şcoala de Muzică poate funcţiona cu orice număr de elevi în mod legal.
   Bine ar fi să citiţi legea cu atenţie şi în întregime, poate remarcaţi şi aplicaţi şi articolul 9 din LEN…
   Faptul că mulţi dintre sigheteni (o parte din ei au votat primarul şi consilierii actuali) îşi exprimă nemulţumirea şi indignarea faţă de Hotărârea 4/31.01.2017 a Consiliului Local, nu trebuie să fie perceput de dumneavoastră ca „un scandal”! E ruşinos, mai degrabă, felul total netransparent în care s-a hotărât soarta Şcolii de Muzică împotriva interesului comunităţii, fără nici un fel de consultare publică. Ca să nu mai vorbim de lipsa de respect arătată cadrelor didactice din această şcoală…
   Nu lansaţi un slogan fals, fără temei juridic real!
   Poate o fi vorba de corupţie, dar acum sunt evidente doar prostia, ignoranţa şi dispreţul faţă de cultură şi de susţinătorii ei (foşti şi viitori alegători… deloc amnezici).
   Şcoala de Muzică şi Arte Plastice trebuie să supravieţuiască ca instituţie de sine stătătoare.

   • Oare de ce nu aveți atâta putere sa va dezvăluiți identitatea ? De ce va este frică ? Nimeni nu o sa va ieri la întrebări nici pentru „ignoranta ” nici pentru ” prostie ” .

    • Firesc ar fi să fiţi luată dumneavoastră la întrebări. Noroc că există o lege privind transparenţa decizională în administraţia publică. Şi nici puţină frică nu v-ar strica… Poate aţi gândi mai bine înainte să luaţi decizii importante pentru oameni.
     Când am spus „ignoranţă” şi „prostie”, m-am gândit la atitudinea tuturor celor care au luat o asemenea hotărâre, nu vă consideraţi singura vizată. Şi poate aţi remarcat că mulţi sigheteni par a fi de acord cu mine.

  • Se pare că nu sunteți o iubitoare a adevăratei arte , ceea ce nu vă face cinste, iar în calitate de dascăl și viceprimar ar trebui să luptați alături de elevii, părinții și minunații dascăli ai acestei școli care a scos orașul dvs. din anonimat ! Aici nu e vorba de corupție, ci e vorba de a asusține din răsputeri Școala de Muzică și Arte Plastice bine cunoscută nu numai în țară , ci și în străinătate prin activitatea și absolvenții ei .

  • Stimată doamnă viceprimar,
   Din declarațiile pe care se pare că, totuși, le-ați dat presei, lipsește o explicație, zic eu, importantă: de ce nu l-ați chemat la consultări pe încă directorul de drept al acestei școli? Înțeleg că domnia voastră înșivă ați fost director de școală, prin urmare ar trebui să știți prea bine despre ce e vorba și să fi mediat pentru un dialog între părți. Ați preferat s-o faceți pe șest în loc să acționați transparent, părând că nu ați învățat nimic din experiența ultimelor luni. Sau ați repetat greșeala de a miza pe amorțeala colectivă? Că dacă da, mă bucur enorm să constat ce tare v-ați înșelat. Din nou.
   Pentru toți cei care susțin SMAP și tot ce a făcut și face pentru puțina viață culturală care a mai supraviețuit în Sighet, semnați petiția:

   https://www.petitieonline.com/nu_desfiintati_scoala_de_muzica_sighet

 • Buna ziua, am urmarit intreg reportajul cu mare interes, felicitari celor care susțin SMAP, doar o rugăminte am la dumneavoastra sa ne intelegem foarte bine la finanțarea cheltuielilor cu salariile angajaților cat si cu cheltuielile de întreținere a acestei instituții , PRIMARIA NU ESTE DECONTAREAZA ACESTE CHELTUIELI…..BANII SUNT ALOCAȚI DIRECT DE LA MINISTER DIN SUME DEFALCATE DE TVA….PRIMARIA FIIND DOAR UN TRANZIT PENTRU TOATE UNITĂȚILE DE STAT DIN LOCALITATE…..INVATAMANUL NU FOLOSESTE BANII MUNICIPIULUI SIGHETU MARMAȚIEI. Deci oare cine ce interes are ?

 • Toate instituțiile de cultură din Sighet-dar absolut toate !- au fost create în urmă cu peste 50 de ani: Școala de artă împlinește anul acesta 150 de ani !, Biblioteca și Muzeul de asemenea, Casa de cultură, Școala de muzică…
  După 1989, nimic nou. În schimb, a „dispărut” Palatul Culturii, – construit în 1913 cu această destinație- și Cinematograful, iar Casa de cultură, Școala de artă „Gheorghe Chivu” și Biblioteca „Laurențiu Ulici” au devenit „secții” și la toate acestea, o singură, absurdă și falsă, motivare: economii la bugetul local. Consilieri care n-au călcat prin aceste instituții niciodată, votează-„în unanimitate”-dispariția lor. Pe ce lume (vreți!) trăiți, oameni buni ???

 • Bună seara domnilor și doamnelor , din conducerea , primăriei Sighet . Sunt profund dezamăgită, de tot ce sa intamplat, de la revoluție și pana acum , privind vestigiile prețioase, ale sighetenilor și nu numai , ci a maramureșenilor istorici ! A-ți distrus și transformat , tot ce aparținea și ne făceau mândri și fericiți, anumite vestigii , ex ; Casa de cultura , sala studio , cinematograf muncitoresc , Doina Maramureșului, Complex Zimbru , Școala Sportiva , etc , și acum Școala de muzica ! Deci nu mai avem nevoie de cultura , de tradiție, de săli de spectacole , de sport,,, de nimic ! Facem buticuri și crâșme la tot pasul ! A-ți distrus tot ce ne reprezinta pe noi , maramureseni și continuati încă cu distrugerile ! Va întreb un lucru ,,, avem atâția tineri , care poate, vor sa învețe , sa teasa la războiul de țesut, unde aveți un atelier ? Sau , vor sa învețe cum sa vopsească vegetal , lână sau bumbacul , sau cum se toarce un fus de lână, pentru ca nu toți vor sa se facă, avocați, doctori sau mai știu eu ce ! Uni vor sa facă oale de lut , sau tot ce am enumerat mai sus ! Va gândiți, ca generațiile care cunoaștem, aceste îndeletniciri,,, o sa dispară, și o sa ne îmbrăcăm, în zilele de sărbătoare, cu haine ,, MADE IN CHINA SI VOM DANSA , DUPĂ MANELE ( DACĂ, VOR MAI EXISTA ȘI ASTEA ) , DE MANCAT ,,, VOM MANCA , PIZZA, SHUSI ȘI SHAORMA ! Rușine, sa va fie , nu sunteți, maramureseni adevărați, va vindeți ușor! Ce vreți sa faceți în , Școala de Muzica ,,, sexshop ? Înțeleg ca , în zilele de azi , viata se invarte , în jurul , sexului și a banilor ! Adevaratele valori ( originalitatea, naturalul , puritatea , zestrea de la strămoși,,,etc ) , astea , nu mai contează, astăzi! Chiar și la limba noastră renunțați , folosiți cuvinte din alte limbi , rușinos și dureros , în același timp !

 • Este unul dintre paradoxurile tipic româneşti: pe de o parte, în sfârşit se face dreptate artiştilor prin majorarea salariilor absolut mizerabile şi la limita subzistenţei pe care le-au avut până acum; pe de alta, se pun în pericol înseşi şcolile care-i formează. Cine să vă mai înţeleagă, domnilor? Felicit şi susţin colectivul SMAP şi întreaga comunitate a oraşului Sighetu-Marmaţiei, care nu înghite prea uşor găluşca cu „structura”.

 • Incredibil ! Sunt consternată și revoltată de atitudinea Consiliului Local ! Chiar dacă nu sunt sigheteancă , am pășit de multe ori cu deosebită plăcere în Școala de Muzică și Arte Plastice și am apreciat mereu tot ceea ce se petrece acolo : concerte, recitaluri,schimburi de experiență cu profesori și elevi din alte țări, Concurs de Interpretare Instrumentală și de Arte Plastice, etc. Am fost acolo ca interpretă, ca prezentator, în jurii de concurs, cu elevi la concurs și recitaluri, deci nu mi-e această școală o necunoscută . Ba mai mult, am apreciat mereu calitatea deosebită a prestației elevilor în Olimpiade și Concursuri de Interpretare ceea ce denotă excelenta pregătire a cadrelor didactice . Ar fi de dorit ca forurile locale să lupte cu toată puterea pentru existența acestui mic lăcaș de cultură și artă devenit emblematic pentru Sighet ! Dragi colegi, aveți toată susținerea mea !

 • Părerea mea de părinte a doi copii,care au studiat aici la această scoală si care au avut si performante este,că scoala de muzica nu trebuie închisă.Din contră,ar trebui sprijinita si ajutata.Dacă CL sprijină interesul unora si vor închide școala,atunci trebuie făcută o petiție si trimisa la Ministerul Culturii.O petiție semnata de toti parintii a caror copii studiază la aceasta scoală si de toti sustinatorii,inclusiv online.
  Scoala de muzica si arte plastice,trebuie sa rămână.
  Nu distrugeti Scoala de Muzica,lasati-o asa cum e.!

 • Oameni buni, ceea ce se întâmplă la Sighet poate fi un precedent periculos!… Sper să nu am dreptate, dar prea e groasă situația!… Și… dați-mi voie o întrebare: tocmai la Sighetul de Maramureș să se petreacă așa ceva?…

 • Sa facem din Municipiu Oras si din Oras Comuna!!!

  Cititi articolul 8!!!!!

  Conform legislatiei din România un oraș trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cantitative și calitative, minimale pentru a fi declarat municipiu:
  1.Număr de locuitori – 40 000

  2.Populația ocupată în activități neagricole – 85%

  3.Dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apă – 80%

  4.Dotarea locuințelor cu baie și WC în locuință – 75%

  5.Număr de paturi în spitale la 1000 de locuitori – 10

  6.Număr de medici care revin la 1000 de locuitori – 2,3

  7.Unități de învățământ-postliceal

  8.Dotări culturale și sportive – săli de spectacol, eventual teatre, instituții muzicale, biblioteci publice, stadion, săli de sport

  9.Locuri în hoteluri – 100

  10.Străzi modernizate – 60%

  11.Străzi cu rețele de distribuție a apei – 70%

  12.Străzi cu conducte de canalizare – 60%

  13.Epurarea apelor uzate – stație de epurare cu treaptă mecanică și biologică

  14.Străzi cu rețele de hidranți exteriori pentru stingerea incendiilor – 70 %

  15.Spații verzi (parcuri, grădini publice, scuaruri) – 15 m²/loc.

  16.Depozit controlat de deșeuri, cu acces asigurat – parc public

 • Existența acestei instituții publice de învățământ este vitală pentru ca întregii comunități cetățenești din „partea românească” a Maramureșului Voievodal să i se ofere garantarea unei autentice „șanse egale” la dezvoltarea culturală în anii mileniului al treilea (d. Ch.) ! S-ar pune în discuție, aici, oportunitatea existenței SINGUREI INSTITUȚII EDUCAȚIONALE PUBLICE menite să asigure acoperirea ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERISITAR VOCAȚIONAL DE NIVEL GIMNAZIAL (grupele de clase 0-VIII) dintr-o ZONĂ SACRĂ A SPIRITUALITĂȚII ȘI IDENTITĂȚII ROMÂNEȘTI: MARAMUREȘUL ISTORIC !!!… oportunitatea în sine este limpede pentru oricine posedă atributil cetățenesc de „bun simț civic” !… Pe de altă parte, necesitatea ca această INSTITUȚIE SĂ FIINȚEZE PE MAI DEPARTE MĂCAR AȘA CUM FIINȚEAZĂ ACUM – INDEPENDENT ȘI CU PROFIL VOCAȚIONAL DISTINCT – reprezință O OBLIGAȚIE INDISPUTABILĂ A AUTORITĂȚILOR PUBLICE DE STAT – indiferent de „poziționarea” lor în ierarhia „birocrației” românești de azi: de la nivelul administrativ local sighetean (adicătelea „tomnai” de la nivelul decidenților care doresc să „emasculeze” acum această instituție din portofololiul de responsabilități financiar-contabile și moral-administrative) până la nivelul decidenților GUVERNAMENTALI și PARLAMENTARI !!!… Oricât de dificil ar fi, AUTORITĂȚILE LOCALE SIGHETENE AU OBLIGAȚIA MORALĂ SĂ OCROTEASCĂ ACEASTĂ INSTITUȚIE, iar NICIDECUM SĂ O SPULBERE !!!…

  • Buna !!!oare mai exista școală de muzică ? In Sighet ..eu am făcut flaut și pian canva acolo 😏era pe strada cum mergi la Gradina Morii❤
   Mulțumesc pentru răspunsuri!!!

oferta-wise