Actualitate Cultură

Nu mutilați îngerii! (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza

Se apropie cu pași repezi sfîrșitul de lună Octombrie și implicit și data de 31, dată la care se „sărbătorește” Hallowenul. Termenul este împrumutat și adoptat din cultura americană. Eu i-aș spune noncultură, deoarece n-ar trebui ca urîtul, grotescul, hidosul să fie sărbătorite și să se facă din acestea o adevărată isterie națională.
Se amenajează parcuri cu tematică (zic ei, culturală!?) pentru a aduce în prim-plan o tradiție care are în centru promovarea Răului.
Orb să fii și să nu realizezi că Răul, sub toate formele lui, cotropește Pămîntul, că doar o mică parte din el nu e angrenat în vreun conflict armat.

Noi, am putea spune că suntem printre puținii norocoși care pînă acum privim sau suzim doar de la știri despre pîrjolul din jur.
Și atunci uimirea mea e cu atît mai mare cu cît constat că nu învățăm nimic din ce se întîmplă, ci, dimpotrivă, parcă vrem cu orice preț să provocăm forțele negative prin atitudinea noastră.
De unde atîta înverșunare și implicare în a practica acest Hallowen, de care cei mici sunt fascinați, prin prisma pregătirilor făcute de cei mari pentru a-l întîmpina?

S-a creat o adevărată industrie cu accesorii și costume de vrăjitoare, scheleți, țeste de morți, paianjeni uriași, etc., toate împreună menite să creeze o atmosferă de spaimă și groază! Cui folosește? Avem nevoie de o personificare a Răului, cînd el există la tot pasul și ne lovim de el?
E drept are denumiri multiple;  Hamas, grupări teroriste, de crimă organizată, de trafic de carne vie, de trafic de droguri, etc. De ce e nevoie ca această „sărbătoare” s-o celebrăm?
Cum? Urîțindu-ne proprii copii, pictîndu-i pe față cu desene grotești sau cu măști hidoase, profitînd de inocența lor, ei luînd totul ca pe o joacă. Doar că această „joacă” cu focul are repercusiuni în timp…
Cum să realizeze ei crescînd, că practicile părinților cu ei, mici fiind, nu erau dintre cele mai sănătoase?!
Dacă tata și mama se amuză văzîndu-le fețele schimonosite, de ce ajunși la adolescență n-ar fi bune drogurile, armele, sau alte lucruri interzise?

Mare grjă, că veți crește ce semănați, că inocența odată pierdută nu se mai întoarce.
Dacă Omul este chipul și asemănarea lui Dumnezeu, de ce se vrea, cu orice preț, mutilarea, urîțirea, desfigurarea chipului uman?
Nu vă afectează cu nimic chipurile acelor copii din teatrele de război, scoși de sub dărîmături, mutilați de schije și explozii, munca celor care vor să-i salveze, chinul lor de a trăi apoi cu cicatricile pe viață!?

De ce favorizăm cu tot dinadinsul energiile răului și ale întunericului? Să fim recunoscători pentru pacea și starea de acalmie în care trăim și să nu întindem coarda.

Asemeni multor altor „curente” la modă, dar fără esență, care s-au perimat, haideți să ignorăm și acest Hallowen. Am fi mai puțin cool sau nu am fi în trending? Pagubă-n ciuperci!

Avem atîtea alte sărbători frumoase care ne reprprezintă și care omagiază viața, lumina, frumosul, încît nu avem nevoie să ne aliniem la aceste „fițe” americănești. America are și alte valori care ar trebui adoptate: munca asiduă, seriozitate, civilizație, empatie, etc.
Să ne simțim privilegiați în fiecare zi că putem să vedem chipurile celor dragi, frumoase și neumbrite de nicio frică.
De ce să ne urîțim cu tot dinadinsul?
Nimic, nici măcar Hallowenul nu merită dezumanizarea și desfigurarea chipurilor cu orice pret, doar de amorul artei!?

Ileana Pisuc

 

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Nu este o sarbatoare crestina, nici o traditie romaneasca. Eu nu vad nimic atractiv in ea, nici macar la nivel superficial.

    Ca orice moda frivola, dupa o vreme va disparea…

oferta-wise