Actualitate Cultură

Nussbaum 95736 la Bucharest Jewish Film Festival

image_printPrinteaza

A XII – a ediție a Bucharest Jewish Film Festival va avea loc în perioada 15–21 noiembrie 2022 cu o selecție de filme semnate de regizori evrei de renume, concerte, expoziții și conferințe.
Filmele și evenimentele din cadrul festivalului au fost selectate pentru a oferi o viziune cât mai amplă asupra culturii, valorilor și tradițiilor evreiești, precum și asupra provocărilor poporului evreu din întreaga lume. Pe lângă filme, programul oferă publicului bucureștean muzică tradițională, dans, operă, dezbateri, conferințe și expoziții.

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București este un partener tradițional al festivalului și astfel în ediția din anul acesta propunem un documentar despre un supraviețuitor al lagărelor de la Auschwitz-Birkenau.

Nussbaum 95736
2017, film documentar, 52 min., subtitrat în limba română.
Regia: Csibi László; Imagine: Daniel Tyukodi; Muzica: Bocsárdi Magor

Subiectul documentarului: În 1940, familia tânărului László Nussbaum s-a mutat din orașul Turda, rămas în România, la Cluj, oraș care tocmai revenise Ungariei, cu speranța unei vieți mai bune într-o țară în care se simțeau acasă și a cărui limbă o vorbeau. Aici s-a pregătit pentru viață adolescentul László, ale cărui povești creionează evenimentele din anii care au urmat arbitrajului de la Viena. După săptămânile petrecute în ghettoul clujean, întreaga familie a ajuns într-un mărfar compus din vagoane pentru vite cu destinația Auschwitz-Birkenau. Singurul supraviețuitor al familiei sale, László, deținutul nr. 95736 ne relatează o poveste despre luptă, speranță și iertare.

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Da, este foarte bine sa se sublinieze de fiecare data diferenta de tratament aplicat evreilor intre Romania si Ungaria in anii celui de-al doilea razboi mondial. Nu pentru a-l glorifica pe Antonescu si nici regimul lui (care au avut multe crime si cruzimi la activ), dar dincolo de calculele oportuniste si cinice ale autoritatilor de atunci, ramane realitatea – peste 400.000 evrei români au scapat cu viata si constituie azi unul dintre grupurile cele mai importante din Israel.
    Salut cu bucurie faptul ca recent au fost recunoscute meritele cardinalului Iuliu Hossu (martir mai tarziu in temnitele comuniste) in ajutorarea evreilor din Clujul ocupat de hortysti.

oferta-wise