Actualitate Cultură

O amintire luminoasă din anul… 1990!

image_printPrinteaza

Sunt dirijorul Corului CRISTOS REGE al Bisericii Parohiale greco – catolice din Sighetu Marmației. Fac parte dintr-o familie greco-catolică ce nu și-a lepădat credința în ciuda vicisitudinilor vremii, sub neagra perioadă comunistă. Părinții noștri, Chindriș Stefan, învățător și Alexandrina având 5 copii, nu s-au ferit nicicând, chiar în perioada comunistă, de-a merge public la liturghiile Bisericii romano-catolice din localitate, dispuși fiind chiar să suporte consecințele excluderii din învățământ din această cauză.

Fratele tatălui meu, Alexandru Chindriș, preot greco-catolic venerat în comuna Ieud – Maramureș, leagăn de necontestat al credinței greco-catolice, a fost încarcerat pentru liturghiile clandestine pe care le făcea în casele oamenilor ori prin diverse ascunzători. A făcut ani grei de temniță la Gherla iar soția lui Maria, mătușa noastră, a fost închisă la Târgșor!

Acestor grele amintiri li se adaugă însă una luminoasă și tare dragă mie, poza pe care o ofer cititorilor, de la una dintre primele liturghii greco-catolice din Parcul central din Sighet, împreună cu Sora Olga, mentorul spiritual al fetelor mele (cea mai mare dintre ele este cea cu codițe în rochiță albastră în dreapta mea – Mihaela, care are acum 40 de ani), eu fiind la o orga micuță (pe care tot Sora Olga mi-a adus-o în față). Așa am acompaniat călugărițele care au dat răspunsurile la liturghiile în aer liber. Da, toate acestea se petreceau în anul 1990, exact acum 30 de ani!

Prof. Rodica GHEORGHIU

 

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Credința, puterea femeii !
    Curajul familiei dumneavoastră, de a se impune peste aberația regulilor comuniste, v-a dat puterea credinței greco-catolice, care v-a fost călăuză in viata si v-a însoțit peste tot! Va cunosc familia, părinții, surorile, am locuit in copilărie apŕoape de domiciliul dumneavoastră, imi amintesc destul de bine de părinții care v-au educat în credinta greco-catolice si care pentru noi, copiii din vecini, reprezentau seriozitate, sobrietate, respectul pentru dascăli, care au educat atâtea generații de copii. Ma bucur pentru dumneavoastră, va cunosc si familia de astăzi, va cunosc personal si va stiu meritele in educatia copiilor de astăzi, i-ati urmat excelent pe părinți și v-ati ales aceeasi profesiune, aceea de a educa copiii si de-a fi exemplu pentru ei! Puterea amintirilor prin fotografii, arată că întotdeauna v-a placut sa fiți in mijlocul oamenilor, v-a placut acțiunea, munca si v-ați iubit credinta pe care nu ati parasit-o niciodată, prin ea, exprimandu-va viata, o viata exemplară cu multa evlavie si respect fata de catolicism! Felicitări!

oferta-wise