Actualitate Cultură

Oxi More despre pace la granița cu războiul (Roxana PONTOȘ)

image_printPrinteaza

„Eu am nevoie de pace, tu ai nevoie de pace, lumea are nevoie de pace, a respira pace este un lucru sănătos.” – Papa Francisc

Provocare! Pentru mine, de a scrie…, pentru spectatori, de a participa la un concert inedit, într-o locație neconvențională. Memorialul Sighet a fost scena aleasă de OXI MORE – Dinu Mihăilescu și Philippe Boaron – pian și Seat Byeol Choi – vioară – pentru a susține, în 21.08.2022, Concertul pentru pace.

Aproape două ore în care, pe culoarul dintre celulele închisorii s-au revărsat sunetele viorii, urmate de acordurile celor două piane într-un duel/ duet permanent, în care interpreții se identificau la propriu cu instrumentele lor, dar și cu publicul spectator. Ce a adus nou acest concert? Interpreții se aflau la același nivel cu spectatorii, nefiind amenajată o scenă propriu-zisă, decorul a fost minimalist, iar atmosfera plină de emoție, generată de faptul că interpretarea s-a făcut în întuneric și semiîntuneric, amplificând fiecare sunet, fiecare vibrație a corzilor/ clapelor. Muzica trăia.

Se spune că atunci când armele vorbesc, muzele tac. Acest concert a venit pentru a demonstra contrariul, pentru că, așa cum afirma și Dinu Mihăilescu, viața e lăsată să ne bucurăm de ea, nu să o irosim în tot felul de lupte.

Spațiul destinat concertului a fost plin chiar dacă în orașul nostru, în care de obicei nu se întâmplă foarte multe evenimente, s-au suprapus în același interval orar trei acțiuni culturale.

Cum am văzut acest concert? Ca pe o altă modalitate de a te ruga, într-un loc amenajat drept sanctuar al memoriei, pentru a nu uita durerea, suferința, moartea, aflat la doi pași sau un pod – al solidarității, compasiunii – de războiul din Ucraina. Aș înlocui oricând sunetele de sirenă care au devenit o obișnuință incomodă cu acordurile de vioară și pian ce au răzbătut între zidurile închisorii.

Roxana PONTOȘ

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • O idee minunata de a desfasura un asemenea eveniment la Memorial, un spatiu al reculegerii, al contemplarii unor jertfe sublime… Impresionanta si relatarea doamnei Roxana Pontos, care (nu e prima data) vibreaza in rezonanta cu trairea artistica si cu sufletul orasului nostru.

  • Prin cuvantul Pace se adreseaza onorata doamna, Roxana Pontoș, in acest articol, pacea in larga ei cuprindere, pentru fiecare si pentru intreaga lume, pacea atat de necesara acuma si oricand.
    Acest concert, sustinut de inimosii si marii artisti, a avut o desfasurare in conditii originale, la Memorialul Sighet, cu lumanari, in semi intuneric. EI se identificau cu instrumentele lor, in inaltatoarele si emotionalele vibratii muzicale, uniti in acel sanctuar al memoriei cu publicul insotitor, prin acele spatii de mare si totala jertfa sfanta, fiind si un omagiu pentru marea multime de martiri ce s-a jertfit pentru credinta si Patrie, in toata tara.
    Este ciudat ca atatea jertfe s-au produs pe timp de pace, intr-un „razboi” cu ucigatoarea ideologie comunista.
    Din pacate, in vecinatatea noastra, cantecele acelor concerte minunate, sunt inlocuite cu sunet de sirene, cu explozii de rachete si bombe, de tipetele si vaietele copiilor, a mamelor si batranilor din Ukraina, asupra carora cade un „potop” de foc ucigator, dezlantuit cu atata lacomie si barbarie, netinand seama ca lumea intreaga stiga: Pace!

oferta-wise