Actualitate Social

Pandemia prin ochii unui adolescent (autor, Antonia Ștețiu)

image_printPrinteaza
Antonia Ștețiu

De aproape doi ani viața noastră a luat o întorsătură totală, iar tot ceea ce noi consideram normal a dispărut. După o pauză de două săptămâni, care s-a transformat în una de câteva luni bune, ne-am luat adio de la normalitatea pe care o cunoșteam și am ajuns la ceea ce pentru noi a devenit deja o rutină.
Eu una, dacă pot spune așa, am „adormit” la mijlocul clasei a noua și m-am trezit acum în clasa a XI-a și nu știu cum a reușit să treacă timpul. Din nefericire, cred că vorbesc în numele majorității (dacă nu a tuturor) persoanelor de vârsta mea când spun că ne-a fost furată cea mai frumoasă perioadă a vieții, anii de liceu, dar din fericire, încetul cu încetul, lucrurile revin la normal.

Cu toate acestea, pandemia – începând de la starea de urgență din martie 2020 și până acum, octombrie 2021 – cred că ne-a învățat destul de multe lucruri pe fiecare.  Fără să vrem, atât nouă cât și vouă, adulților, ne-a fost furată viața peste noapte. Cred că toți ne vom aminti mult și bine începutul pandemiei când nu aveam voie să ieșim din casă și când masca medicală a devenit parte din outfit-ul nostru zilnic.
Încă o dată, cred că vorbesc în numele tuturor persoanelor de vârsta mea când spun că în pandemie, Netflix-ul a devenit cel mai bun prieten al nostru. Bingewatching-ul de filme și seriale ne-a salvat pe mulți de „a lua-o razna” pentru că tot ce vedeam erau pereții camerei noastre. Bine… pe lângă Netflix mai erau și alte rețele de socializare, printre care se numără și TikTok-ul care ne mai făcea să râdem și care ne făcea să vrem să recreem anumite trend-uri, fie culinare, fie vestimentare. Pentru mine cel puțin, pandemia a fost și este perioada în care am ocazia să mă descopăr pe mine însumi, să-mi găsesc pasiunile și să mă îndrept spre visul meu; este o perioadă complicată, dar totodată ne oferă ocazia să petrecem mai mult timp cu familia, să ne bucurăm că ÎNCĂ mai avem aproape persoane dragi sufletului nostru.

Din fericire, odată cu vara venea și relativa normalitate, având ocazia să ieșim mai des, să trăim din plin acele momente de libertate și să folosim lecția primită din acea perioadă: „Live life with no regrets” și mai ales, să trăim fiecare zi ca și cum ar fi ultima pentru că nu vom știi niciodată când normalitatea pe care o cunoaștem va deveni o „anormalitate”.

În prezent, viața începe să redevină la normal, cu pași mici, dar măcar revine la ceea ce știam noi normal. Chiar dacă auzim aproape zilnic despre diferitele opinii legate de vaccin, despre covid care deja este un subiect stârnit în fiecare conversație și ne punem încontinuu întrebarea „Oare când se va termina tot acest coșmar”, după toată această furtună, la un moment dat va apărea și soarele. Revenirea la școală, pentru mine cel puțin, a fost puțin ciudată la început, având în vedere că toți am fost obișnuiți cu orele în fața ecranului, dar acum pot spune că reînceperea școlii în mod fizic este… ca un fel de luminiță la capătul tunelului deoarece, sincer vorbind, revederea cu colegii după atât timp a reușit să-mi aducă zâmbetul pe buze. Dar, un lucru pe care l-am observat repede a fost felul în care toți ne-am schimbat. Iar prin „schimbat” nu mă refer obligatoriu la aspectul fizic, ci la felul nostru de a fi, modul de a ne exprima, totul… poate fără să vrem am devenit niște oameni mari, oameni care speră că într-o zi se va termina acest mic coșmar și care avem speranța că totul va fi bine… oameni care au decis să lupte pentru obiectivele lor fără să le pese de părerea celor din jur.

În concluzie, pandemia nu este un moment ușor nici pentru adulți dar nici pentru noi, adolescenții, deoarece anii noștri de aur au fost luați din fața noastră peste noapte și abia acum începe să revină totul la normal și pentru noi.
Peste noapte am devenit adulți și simțim cum timpul zboară pe lângă noi, dar așa cum spun câteva versuri din celebra melodie Ani de liceu „Timp… nu goni grăbit, anii de aur ce ne-ai dăruit”.

Antonia Ștețiu
Clasa a XI-a B
Colegiul Național „Dragoș – Vodă”

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise