Actualitate Interviuri

Părintele Cornel Ardelean – 30 de ani de preoție

părintele Cornel Ardelean
image_printPrinteaza

Azi, 11 martie, parohul greco-catolic al Sarasăului, părintele Cornel Ardelean, aniversează 30 de ani de la momentul sfințirii ca preot în condițiile dificile și riscante ale clandestinității, Biserica Greco-Catolică fiind oficial interzisă în timpul regimului comunist. (M.V.)

M.V.: Stimate părinte Cornel Ardelean, suntem azi într-un moment aniversar pentru dvs., un moment de profundă emoție, al împlinirii a 30 de ani de preoție. Hirotonirea dvs. a avut loc în perioada comunistă în condiții de clandestinitate. Cum v-ați pregătit, cum ați studiat în acele condiții?
C. A.: Biserica noastră greco – catolică fiind total interzisă din 1948 evident că nu aveam nici facultăți de teologie, seminarii sau alte instituții. Pregătirea pentru preoție nu se putea face decât în particular împrumutând cărți vechi de dogmatică, morală, istorie bisericească etc. de la preoții supraviețuitori ai temnițelor comuniste. Am învățat foarte mult și am fost verificat foarte riguros ca la veritabile examene. Această pregătire a durat ani de zile și țineți cont că în acest timp eu munceam la o întreprindere din Baia Mare, câștigându-mi existența (a mea personală apoi și a familiei pe care mi-am întemeiat-o)… timpul liber însă mi-l consacram în totalitate Bisericii ajutând atât cât puteam pe preoții clandestini. Am avut ca îndrumători direcți pe părintele Lucian Mureșan (actualul cardinal), pe părintele iezuit Ioan Lazăr (un monument de cultura teologică), dar am colaborat bine și cu ceilalți care activau pe vremea aceea în Baia Mare, precum și cu călugărițele greco-catolice (vreau s-o menționez în mod special pe sora Martina). Am participat însă de multe ori la Sf. Liturghie și în bisericile romano-catolice, unde cultul se desfășura legal dar preoții erau intens supravegheați.

M.V.: În ce condiții s-a desfășurat hirotonirea propriu-zisă ?
C. A.: Eu aș fi dorit să fie la 25 martie 1989 de sărbătoarea Bunei Vestiri față de care aveam o devoțiune specială. Dar ea cădea în acel an în Sâmbăta Mare de la romano-catolici și atunci s-a schimbat data pentru 11 martie. M-am deplasat la Reghin la locuința Mitropolitului Alexandru Todea (unul din episcopii noștri mărturisitori în prigoana comunistă și viitor cardinal) și acolo într-un cerc foarte restrâns a avut loc Liturghia în cadrul căreia am fost sfințit ca preot. Au fost prezente doar 7 persoane: episcopul consacrator, preoții Lucian Mureșan, Alexandru Mesaroș și Simion Mesaroș, soția mea Niculina, o persoană care-l ajuta pe mitropolit și eu, candidatul la preoție. Apoi, a doua zi la Baia Mare am celebrat prima Liturghie în apartamentul nostru, în camera mică, ce a devenit astfel capelă. Timp de vreo 6 luni am celebrat Liturghia în casa părintelui Felician Soran care decedase. După Revoluție am fost numit paroh la Sarasău unde-mi desfășor pastorația de aproape 29 de ani și mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce am reușit să fac împreună cu comunitatea de aici.

M.V.: Nu era periculos ce făceați? Securitatea nu vă urmărea?
C. A.: Ba da, am avut de mai multe ori semnale că Securitatea se interesa de mine la locul de muncă, la rudenii… părea suspectă prezența mea foarte deasă la domiciliul preoților bătrâni. Au percheziționat o dată și la noi acasă la Recea dar n-au găsit nimic suspect. Mutasem din prudență cărțile de teologie la un vecin. Alte necazuri nu am avut, dar adevărul e că și noi am fost foarte discreți.

M.V.: Deși sunteți „de peste deal”, atât dvs. cât și soția, activați în Maramureșul istoric de aproape 3 decenii. Cum v-ați adaptat ?
C. A.: Acum 3 decenii nu știam nimic despre Sarasău și foarte puține despre Sighet, am venit cu reținere încoace, dar am făcut-o fiindcă misiunea de preot o impunea. Atmosfera însă m-a cucerit… sunt convins că Dumnezeu m-a vrut aici, îmi iubesc foarte mult credincioșii din Sarasău (cu care am trecut împreună prin lupte grele…) mă identific cu Maramureșul ca istorie și spiritualitate iar Sighetului îi doresc să-și recâștige valoarea și demnitatea de odinioară!

A consemnat Marius VIȘOVAN

oferta-wise

8 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 • La acest ceas aniversar, aș dori să spun câteva cuvinte despre părintele Cornel Ardelean, parohul Bisericii greco catolice din Sarasau. Am avut ocazia de-a asista la câteva dintre liturghiile de la Sarasau fiind rugata de asemenea să învăț cântece noi și la repetițiile Corului. Am mers întotdeauna cu plăcere pentru că acel cor este de o calitate deosebită. Acest lucru se datorează și d-nei preotese Niculina care a știut să – și apropie oamenii fiind mereu aproape de sufletul lor, ascultându-le problemele cu o răbdare infinită și mai ales aratandu – le cât de mult îi respectă pt că sunt devotați bisericii.
  Vă doresc viață lungă și sănătate părinte Cornel, vă asigur că aveți respectul meu și al tuturor celor care vă cunosc pt modul în care conduceți parohia greco-catolică din Sarasau, pentru harul dumnezeiesc în care vă dăruiți cu fiecare liturghie, pentru orice eveniment din viața bisericii și vă doresc să vă bucurați continuu de frumoasa d-voastră familie.
  Cu mult respect și admirație, Rodica Gheorghiu, prof.

 • Felicitari Parinte Ardelean pt acesti 30 de ani si pt tot ce ati realizat in ei. Pt monumentala biserică, miile de spovezi ascultate, pt toate sacramentele administrate si pt modelul de conduita. Sunt mândru ca am putut invata de la Dumneavoastra si va multumesc pt tot. Va doresc multa sanatate si inca multi ani de slujire preoteasca. Cu respect, p. P.S

 • Mari felicitari parintelui Ardelean Cornel, pentru tot ce a realizat in 30 de ani de preotie (inclusiv botezul meu de care sunt foarte mandru)

 • Dumnezeu sa va binecuvinteze si multi ani de acum sa pastoriti Parohia Sarasau.Va dorim multa sanatate si bucurie alaturi de familie.Si suntem binecuvantati ca va cunoastem.Cu respect familia Haidu

 • La multi ani cu sanatate si bucurii, parinte Ardelean! Felicitari pentru toata statornicia de care ati dat dovada si pentru eforturile mari depuse de-a lungul anilor, si multumiri pentru ajutorul constant pe care ni l-ati acordat noua tuturor celor apropiati!

  • Laudetur Iesus Christus!
   Laudat sa fie Isus Christos!
   Va multumesc tuturor pentru urarile si aprecierile pe care mi le-ati transmis.
   Ii multumesc Bunului Dumnezeu pentru realizarile pe care le avem
   in parohie, pentru ca numai datorita Lui am ajuns la acest punct.
   Inca sunt multe de realizat, dar in viitor minunatii nostri credinciosi
   din Sarasau, impreuna cu pastorii pe care ii vor avea, vor progresa pe toate planurile.
   Le multumesc bunilor nostri credinciosi catolici din Sarasau.
   Aseara am sosit acasa de la Reghin, unde am fost in vizita la Casa Cardinalului,
   locuinta acestui mare Episcop greco-catolic, unde am fost hirotonit
   in urma cu 30 de ani in conditii de clandestinitate.
   Am fost emotionat pana la lacrimi; e prima data, dupa 30 de ani,
   cand am pus piciorul in aceasta „catedrala” a clandestinitatii
   catolicismului romanesc. Multumim lui Dumnezeu – Deo gratias!

 • Mulțumiri pentru articol parintelui Visovan.

  Pentru parintele Cornel cerem Bunului Dumnezeu sănătate, haruri ceresti si un apostolat binecuvântat.

  • Si eu va multumesc. A fost o bucurie si o onoare sa fiu partas la acest frumos eveniment !

oferta-wise