La Centrul Cultural Sighet a avut loc Vineri, 20 octombrie 2023, lansarea volumului „Pe firul Marei”, autor Gheorghe Mihăiescu, volum apărut la Editura Valea Verde.
Alături de autor, Gheorghe Mihăiescu, au fost prezenți și o parte din foștii membri ai Ansamblului Folcloric Mara din perioada de glorie (anii ’80, debutul anilor ’90). Au participat la eveniment conducătorii instituțiilor implicate în succesul Marei din acea perioadă (Ioan Ardeleanu – Pruncu, Spiriodon Pralea, Echim Vancea, Gheorghe Mihai Bârlea), scriitorul Radu Țuculescu („martor” – în scris și în imagini – de-a lungul multor ani la evoluția ansamblului sighetean), managerul Centrului Cultural (Ileana Matus) care a oferit (alături de actuali membri ai Marei) și un moment folcloric deosebit de apreciat, reprezentanții editurii sighetene dar și prieteni ai folclorului autentic.
S-a vorbit despre Ansamblul Folcloric Mara (laureat al premiilor de referința din viața de 55 de ani a familiei grupării artistice sighetene), s-au depănat amintiri, s-au propus acțiuni de „reactivare” a folclorului autentic, tradițional, s-au făcut promisiuni (pe teme folcorice și „patrimoniale”) dar – mai ales – s-a trăit sincer, emoționant, bucuria revederii.
„Pe firul Marei” este povestea Marei din anii 1978 – 1992, redată printr-o serie de interviuri cu „actorii” acelor ani. Povestea Marei trebuie citită și veți afla informații deosebit de interesante de la aceia care au iubit și trăit – dezinteresat – folclorul.
Foto & text: Ion Mariș
Am fost si eu acolo printre titanii folclorului si dansului popular sighetean! Am avut ce admira,î n primul rând cartea lansată „Pe firul Marei”, autor Gheorghe Mihăiescu, un reper de om îndrăgostit de folclorul maramuresean, de jocul si horea veche cântată de rapsozii autentici ai melodiilor populare! În al doilea rând am ascultat poveștile spuse de membrii ansamblului Folcloric „Mara”, cuvintele rostite de cei care au condus ansamblul, niste artiști in arta de-a povesti despre trecuturile si prezentul acestei „familii” de iubitori ai folclorului maramuresean, despre succesele obținute pe plan național și internațional prin spectacolele prezentate în turneele naționale sau internaționale!
S-a vorbit cu dragoste despre valoroasa carte lansată odata cu jubileul împlinirii a 50 de ani de activitate a acestui renumit si cunoscut ansamblu! S-a horit,s-a tropotit, s-au povestit intâmplari adevarate din activitatea ansamblului, s-a amintit de membrii lui, care au plecat sa danseze in alta lume, s-au reamintit succesele, dar sau adus prietenește si critici pentru îmbunătățirea activității din prezent pentru continuarea tradițiilor acestui important centru de atracție folclorică, care trebuie să ducă mai departe valorile populare ale Marei, un ansamblu iubit si vestit in tara si peste hotare!
Ca invitat, venit din afara activităților acestui ansamblu, am fost placut surprins de atmosfera existenta cu ocazia lansării de carte, pentru care, organizatorii si in special, autorul Gheorghe Mihaiescu, merita toate felicitările si aplauzele, a fost o după-amiază de cultură, care nu poate exista fără folclor si traditii, fara cărți si spectacole, în fața cărora ma închin, cu drag!
Felicitari !
Lăudabilă “îndrăzneala” D-lui Gheorghe Mihăiescu de-a ține vie în memoria orașului activitatea Ansamblului Mara, acum când mișcarea culturală locală este la pământ, primând acerbele interese politice și duelul personal.
Este la a 2-a scriere despre ce a fost Ansamblul Mara pentru mulți sigheteni (intelectuali, muncitori, elevi). La fel ca la lansarea primului volum, în sală au fost prezenți foști membri ai ansamblului și nu numai.
Impresionant a fost faptul de a auzi oameni de 70-80 de ani, depănând amintiri din tinerețea lor culturală efervescentă, chiar făcând și demonstrații.
Paralel cu activitatea Ansamblului Mara, la fostul Palat Cultural al orașului, s-au desfășurat și alte activități culturale. Exista o formație de teatru, erau întâlniri la “procesele” pe baza pieselor de teatru (un fel de analiză – a piesei jucate – între actorii amatori și public). De asemenea, a existat și teatru de păpuși. Cum în cadrul activităților culturale naționale exista Festivalul de Teatru “I. L. Caragiale” păpușarii sigheteni au luat consecutiv trei ani la rând locul I și medalia de aur, fapt ce a determinat selecționarea lor de a participa la primul Festival Internațional de Păpușari Amatori de la Karlovy-Vivary. Probabil, în 1964, am fost primii români păpușari-amatori care am ieșit în “afară”. Pentru că echipa era compunsă dintr-o mână de oameni, din care unii fac spectacol în “țara de dincolo de negură”, nu amintește nimeni de acest colectiv care a evoluat paralel cu Ansamblul Mara. La ora actuală, nu știu să existe în oraș o formație de păpușari-amatori (de ex. la școli). Repet: păcat că tradițiile culturale sighetene au devenit “frumoase amintiri” în colbul nepăsării și al indiferenței.
Eva Oanța,
fost păpușar amator