Actualitate Știri

„Peste Prut, la răsărit” – melodie manifest pentru Unirea cu Basarabia

image_printPrinteaza

București, 20 noiembrie 2017  „Peste Prut, la răsărit” este titlul celei mai noi piese ce a fost lansată săptămâna trecută de tinerii artiști Paul Ananie, Nicu Mâță și Gabriel Dumitru. Versurile cântecului descriu durerea pe care au trăit-o basarabenii la despărțirea forțată de România.

La nici o săptămână de la lansare, „Peste Prut, la răsărit” a adunat mii de vizionări pe YouTube.

„Acest cântec reprezintă dorința noastră de a crea măcar o punte muzicală între două pământuri, care sunt de fapt unul și același.  Ideea s-a născut de la noi, de la prietenia noastră, așa ne-am dat seama că vrem să facem un proiect împreună”, a declarat Paul Ananie, autorul proiectului.

Veniți din colțuri îndepărtate ale țării, Maramureș, Argeș și Basarabia, vechea prietenie ce îi leagă pe cei trei artiști a reușit să nască refrenul acestei melodii manifest, care întârește dorința tinerilor de peste Prut de unire cu patria mamă: Doamne, Doamne, fă dreptate /  Ține frate lângă frate! / Dă-ne minte și credință / Stinge orice rea-voință!

„Până la acest cântec, nu am înțeles pe deplin această durere. Abia după ce am interpretat versurile am simțit ce au avut în suflete acei români frumoși, care au fost despărțiți de țara mamă. Prin acest cântec am învățat și experimentat și noi multe trăiri sufletești și sperăm ca și publicul să fie în asentimentul nostru”, a adăugat Paul Ananie.

Cântecul „Peste Prut, la răsărit” acompaniat de Orchestra Națională de muzică populară “Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, se bucură de un videoclip realizat în ținuturile frumoase ale Argeșului și este un dar pentru românii de pretutindeni.

Videoclipul poate fi urmărit pe: https://www.youtube.com/watch?v=8ML0LPWm5nw

Pentru detalii: Paul Ananie (telefon: 0741.097.817)

Comunicat de presă

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Basarabia, pamant romanesc!
    Radacinile mele sunt din Basarabia, parintii mei s-au nascut pe acele meleaguri, fugind de-acolo de frica „gulagului”. Tata se trage de langa Orhei, mama din Chisinau, noi ne-am nascut pe plaiuri ardelene, adica eu si fratele meu! De cand parintii mei, au fugit din Basarabia de frica Siberiei, prin anul 1945, saracii de ei nu si-au mai vazut niciodata locurile natale, îi mistuia dorul de casa, din cand in cand se mai uitau prin acte, si-mi spuneau: uite, asta-i cartea de imobil a casei parasite, imi aratau fotografii cu bunicii si toate neamurile si-mi spuneau cu vorbe apasate, cu totii au fost romani, chiar aveau acte doveditoare care le arata nationalitatea de roman! Nu le trebuiau acte, ei simteau romaneste si pentru asta au patimit, au fost obligati sa-si paraseasca casele si s-au refugiat in Romania, crezand ca-si vor pierde urma si vor scapa de calvarul deportarii in Siberia! In Romania, pana s-au stabilit aici, in Maramures, s-au ascuns prin mai multe orase de teama ca nu cumva statul nostru sa-i dea inapoi! Au trait multi ani cu aceasta temere, in soapta pomeneau de Basarabia, in soapta auzeam tot mai des Siberia…Siberia…comunistii…sovieticii…casele noastre pe care pana la moartea lor nu le-au mai vazut! Tatal meu, prin corespondenta si-a obtinut actele care dovedeau ca si-a terminat studiile la Cernauti, pana a obtine diploma, s-a chinuit prin multe locuri de munca in diferite orase, nu aveau cetatenia romaneasca, au obtinut-o mai tarziu, la inceputul anilor 50′ si de-atunci cu totii suntem sau au fost ROMANI! Am urat acele vremuri in care, „tatucul” a decis soarta parintilor mei, am urat „sovieticii” si datorita acelor groaznice regimuri, nici eu nu m-am dus, acum ca se poate, sa le vad locurile copilariei parintilor mei, desi am adresele! Cand aud despre Basarabia, ma strange ceva in piept si nutresc speranta ca la o vreme aceasta va face parte din Romania, de-acolo unde-i locul! Cand aud cantece de „Unire” sau ca vorbeste cineva de Basarabia, imi simt ochii umezi, simt ca radacinile mele de-acolo se trag si inca nu s-au uscat, s-au intins si s-au unit cu cele maramuresene si impreuna au format un” tot” care se numeste simplu, ROMAN si ROMANIA!

oferta-wise