Actualitate Cultură

Portița Sinagogii, din nou la locul ei (autor, Ganz Petru)

image_printPrinteaza

Spre marea noastră surpriză am fost înștiințați de către domnul profesor de desen și pictură Zolopcsuk Pal Robert, autor a numeroase studii și articole publicate pe diverse teme legate de monumentele arhitecturale sighetene de patrimoniu, membru de onoare în comunitatea noastră, participant activ la toate evenimentele, sărbătorile, bucuriile și necazurile noastre, că întâmplător, a descoperit portița din fier forjat a fostei sinagogi Beit Hakneset Hagadol din Sighetu Marmației, montată la intrarea unei case de locuit undeva la marginea orașului.

Beit Hakneset Hagadol, inițial construită din lemn în anii 1778-1779 și reconstruită din piatră între anii 1834-1836, cunoscută tuturor sub numele de „Sinagoga Mare”, a fost sinagoga congregației ultra-ortodoxe conduse de dinastia rabinică a familiei Teitelbaum. Pal Robert Zolopcsuk: Gardul din fața sinagogii a fost realizat cu minuțiozitate, acordându-se atenție sporită calității lucrarii. Azi, din impozanta clădire a sinagogii a rămas doar o parte din acest gard, din volumul „SIGHETUL MARMAȚIEI”, editura Valea Verde, 2012, pagina 25. Dintre cele 6 sinagogi care au funcționat în orașul nostru înainte de marea tragedie a Holocaustului aceasta a fost cea mai mare, motiv pentru care a fost desemnată de către autoritățile horthyiste ca punct de adunare a populației evreiești. În sinagogă erau înghesuiți câte 3000 – 3400 de bărbați, femei, copii și persoane în vârstă aduși din ghetouri și ținuți închiși zile întregi înainte de a fi duși și îmbarcați în vagoanele de marfă, la gara din localitate, în zilele de 16, 18, 20 și 22 mai 1944, cu câteva luni înainte de intrarea în oraș a trupelor românești și sovietice eliberatoare, mai exact, la data de 18 octombrie 1944. Înainte de retragerea trupelor fasciste, sinagoga a fost distrusă prin incendiere și, ulterior, complet demolată. Pe locul respectiv, s-a ridicat un monument închinat memoriei celor deportați, întregul obiectiv devenind proprietatea Statului Român, un loc de aduceri aminte, comemorări și pelerinaj, fiind de repetate ori vizitat de însuși Elie Wiesel, fiul și nepotul acestuia, precum și de numeroși descendenti ai celor deportați, personalități de seamă, ambasadori, turiști etc.

Dintre toate elementele de construcție a rămas doar gardul din zidărie cu segmente din fier forjat, cu o poartă principală de acces în dreptul intrării în templu și o portiță situată în partea stângă. Actualmente, pe terenul situat lângă acel munument, retrocedat congregației conduse de dinastia rabinică a familiei Teitelbaum, se construiește o nouă sinagogă cu două nivele, la parter o mikva, bucătărie kasher, sala de mese și alte numeroase spații cu diverse utilități, iar la etaj va fi templul. Din câte se știe, aceasta este singura sinagogă aflată în construcție în întreaga Europă.

Domnul președinte Lieberman David împreună cu câțiva dintre conducătorii comunității noastre au demarat imediat recuperarea obiectului pentru a fi montat înapoi la locul de unde fusese luat (cuvântul mai potrivit este „furat”) în urmă cu vreo 40 de ani cu ocazia unor lucrări de construcție din imediata vecinătate a fostei sinagogi. În locul portiței originale s-au sudat niște bucăți cârpite din tablă și bare ruginite care, din fericire, măcar împiedicau intrarea necontrolată în curtea fostei sinagogi. Să nu vă imaginați cumva că, în ciuda evidenței acestui furt, portița a fost recuperată și montată la locul ei fără nici o problemă. În urma denunțului depus la poliție, însoțit de imaginile absolut incontestabile ale provenienței obiectului furat, pe calea legilor în vigoare, desigur că nu s-a întâmplat absolut nimic. Am fost doar sfătuiți să ne adresăm instanțelor judecătorești pentru a-i obliga pe „proprietarii” obiectului să binevoiască să-l returneze. Asta ar fi însemnat inițierea unui proces în instanță, cheltuieli peste cheltuieli, amânări și executare silită în cazul în care am fi câștigat procesul. Așa că, în loc de complicațiile respective, fără nici un ajutor din partea vreunei autorități, noi, Comunitatea Evreilor din Sighetul Marmației le-am confecționat o portiță nouă hoților, astfel încât, cea originală a ajuns înapoi la locul ei.

Petru GANZ

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Nu degeaba se spune,ca evreul are minte ascuțită pentru afaceri! Inca odata s-a demonstrat asta, Comunitatea evreiască a gândit si a gasit solutia favorabilă celor două părți, posesorul portitei si vechiul proprietar care a considerat că aceasta merita o mica cheltuială, pentru valoarea ei istorică si sentimentală, confectionad alta la schimb! O gândire înțeleaptă pentru care Comunitatea evreiască merita aprecieri! De aici reiese ceva important pentru populația autohtonă, sa învețe ca trecutul este important si trebuie respectat, nu înlăturat sau distrus! Daca toti am judeca si gândi in acest sens, orașul ar arata mult mai frumos, am avea mai multa grija de el si administratia nu si-ar bate joc de valoarea urbanistică a clădirilor vechi din centrul istoric cat si a curtilor din preajma lor! Sa tragem cu ochiul la modul cum a procedat Comunitatea evreiască si poate constiinta noastra cetățenească ar avea numai de castigat!
    P.S. Acum câțiva ani priveam inmarmurit cum lama buldozerului darama gardul din beton din împrejurul a jumătate de parc central si in sinea mea ma întrebam, oare prin ce minte bolnavă a trecut aceasta dispoziție criminală de a distruge trecutul? Ne-ar fi trebuit o minte de evreu, aveam si astăzi gardul întreg din jurul parcului!

  • Daca presupusul furt al portitei a avut loc acum vreo 40 de ani, cum se afirma in articol, nu e posibil ca actualul posesor sa fie de buna credinta, intrand in posesia ei indirect, eventual contra cost , cu mult timp in urma ? Nu par a fi dovezi suficiente pentru a-l acuza ca el e hotul.

    Onorabil insa ar fi fost ca el sa o ofere adevaratului proprietar, imediat ce a aflat ca e obiect de patrimoniu.
    Bine ca s-a terminat totul cu bine.

oferta-wise