Actualitate Editorial

Povestea unui parc… (autor, Mariana Ona)

image_printPrinteaza

Știați că, în limba dacă „Iza” semnifică „locul de unde răsare soarele”? Dacă nu toată lumea știe acest lucru, cu siguranță că toată lumea știe că Sighetu-Marmației este acel loc minunat aflat pe o insulă de pământ străjuită ca de zidurile unei cetăți, de cele trei ape care îl îmbrățișează cu frumusețe și cu dragoste, Iza, Tisa și Ronișoara. Dacă Ronișoara este prea mică pentru a fi băgată în seamă, iar Tisa stă hotar între noi și frații noștri de peste apă, Iza a fost și este parte a vieții noastre cotidiene. Cine nu s-a scăldat vara în apele ei și cine nu s-a dat cu săniuța iarna, pe mal? Cine nu s-a plimbat pe diguri – acolo unde există – și nu a simțit parfumul castanilor, al iasomiei, al ierbii și al pământului reavăn? Câți dintre noi nu ne-am plimbat pe malul apei, purtând în suflet prima iubire și am simțit căldura primului sărut? Iza este prietena, confidenta, frumusețea noastră. Ea și Solovanul se pot constitui în eroii unei legende ce spune că un voievod era îndrăgostit de o domniță și care nu a ajuns să își împlinească iubirea pentru că a fost ucis în luptă și s-a transformat într-o stâncă mare pe care, încet-încet au crescut ierburi și copaci, iar domnița a plâns și a tot plâns până când lacrimile sale s-au transformat în râu. Astfel, ei au rămas împreună pentru totdeauna.

Povestea mea nu ar avea „un rost” dacă nu mi-ar veni în minte cântecul lui Ștefan Petreuș, în care el spune „Pe Iza, pe lângă apă/Toate crengile s-apleacă/ Nu s-apleacă de vremi grele/S-apleacă de dor și jele”. Ce îmi spun aceste cuvinte? Multe, chiar foarte multe! De exemplu, ați mai văzut dumneavoastră undeva, în lumea asta mare, un popor care să fie înzestrat cu toate frumusețile și bogățiile de pe pământ, dar care să nu știe să le protejeze și să le îngrijească pentru a se bucura de ele? Ați mai văzut undeva, guvernanți, autorități locale care să lupte împotriva celor care i-au ales? Când spun asta, mă refer acum, concret la Parcul dendrologic, sau – mă rog – ceea ce ar trebui să fie parc dendrologic, de pe malul Izei. Este o frumusețe de parc, acum că au crescut nucii și nu numai că dau umbră și răcoare vara, dar sunt și pavăză împotriva inundațiilor, fiind știut că nucii au rădăcini adânc înfipte în pământ. Toamna sunt plini de rod, dar se bucură de roadele lor doar țiganii care vin în hoarde și îi vandalizează. Parcul nu este îngrijit. Dimpotrivă! Toți locuitorii de pe străzile Balc Vodă, Arieșului și Xenopol, care și-au modernizat casele, au aruncat moloz, mizerii, gunoaiele din curțile lor, în parcul dendrologic, acum fiind o adevărată aventură traversarea lui. Nimeni nu-și revendică proprietatea asupra lui! Nici Primăria, nici Ocolul Silvic! Este un parc al nimănui, care, însă, aduce foloase țiganilor. Nimeni nu cosește iarba și mă mir că nu sunt șerpi, fiind în apropierea apei. Nimeni nu îl îngrijește, doar în preajma alegerilor, în campaniile electorale, cei care se vor în fruntea orașului vin să culeagă gunoaiele în saci menajeri și apoi se fotografiază cu „trofeele” pentru a arăta lumii ce harnici sunt! Și apoi, vidul! Nu-i mai vezi, nu-i mai găsești de ocupați ce sunt în a-și umple buzunarele!

Dar noi, noi ce facem cu frumusețea de parc aflat sub molozuri și gunoaie? Și când mă gândesc că, în orice țară de dincolo de granițele României, fiecare firicel de iarbă, fiecare copăcel e îngrijit, udat, iubit! LA NOI DE CE NU SE POATE?! Suntem un neam de puturoși, jegoși, imbecili și nepăstori? Cine poate să-și facă ordine în curte și să-și arunce gunoaiele în spațiul public? ȘI UNDE ESTE POLIȚIA ECOLOGICĂ cu tot cu angajații săi pe care îi văd plimbându-se în mașini noi-nouțe? Plimbându-se, că treabă nu fac! Nu se dau amenzi, nimeni nu este luat la întrebări! Stăm și privim și trecem mai departe că doar nu este proprietate personală. NU. Este AL TUTUROR. Și dacă este al tuturor, trebuie să îl îngrijim dacă ne considerăm civilizați. Dacă tot îi copiem pe occidentali să-i copiem și cu a avea grijă de ceea ce ne înconjoară.

Parcul dendrologic așteaptă să fie salvat dintre gunoaie! Să vedem, cine mă aude? Cine mă ascultă și îmi dă atenție? Și să mai vedem, cine va face ceva? Sau poate îi așteptăm pe americani să vină cu tancurile! Mai știi, soro?

Autor, Mariana Ona

oferta-wise

10 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Cát adevár ascund rindurile Marianei Ona, si cát de bun este diagnosticul constatat. La inceputul anilor 1980 , de cánd s-a infiintat acest parc minunat, mereu a fost in atentia celor competenti, numai in timpul alegerilor noilor membri de conducere a orasului. Dupá succesul alegerilor, atit Parcul Dendrologic, cát si Lacul lui Násui de la Teplita, au devenit orfanii Consiliului cát si mai tirziu a Primáriei. Eu consider, cá acesti doi edificii nu sát cu nimic mai prejosi cát Grádina Morii, care stá mereu in atentia fururilor competentre. Peisajul pitoresc, anturajul si amplasarea acestor edificii, care nu mai necesitá mari investitii, cá bine chibzuite existá deja, cu o minimá atentie bugetará, s- ar putea deveni locuri cu o atractivitate insemnate al municipiului. Má gándesc la faptul intr-un mod trist, cá probabil aceste insemnári, vor fi tot „vorbe-n vánt” si nu vor ajunge la urechiile celor, care ar putea modifica pe obiceiul acesta inrádácinat in cursul zecilor de ani trecuti páná i prezent !

  • Lacul Teplița aparține Consiliului Local Bocicoiul Mare si doar această Primarie poate decide ce va face cu el și modul în care alege să îl gospodarească.
   Parcul numit dendrologic este parcela în cadrul Ocolului Silvic Sighet ce urmează să treacă foarte curând în proprietatea Primariei Sighet, însă gospodărirea se va face tot în regim silvic, adică sunt interzise orice intervenții sau lucrări, mai putin activitatea de igienizare și curățire a acestuia.
   Dacă dna Ona consideră că suntem un neam de puturoși, jegoși, imbecili și nepăstori, aceasta afirmație și implicit responsabilitatea îi aparține, eu nu mi-aș permite sa încadrez pe nimeni în aceasta categorie.
   P.S. 1 Remarc cu adâncă tristețe prezența în articolele ziarului electronic Salut Sighet a unui limbaj ce nu face mândrie nimănui.
   P.S. 2 Atitudinea xenofoba nu face mândrie nimănui.
   P.S. 3 Nu există practic nici un text în limba dacă a cărui autenticitate sau a cărui apartenență la această limbă să fie unanim certificată de specialiști. Există implicit ipoteze și speculații, uneori contradictorii.
   P.S. 4 În partea de vest se vor amenaja în următoarele zile câteva locuri de picnic, ce vor putea fi folosite de toți cei ce doresc să ia masa la iarbă verde.
   P.S. 5 Sper în articole mai documentate în viitor,de multe ori necunoașterea unor evenimente nu este o scuză a unor afirmații lipsite de temei.
   P.S.6 Cei ce s-au fotografia cu sacii chiar au muncit sa-i umple cu resturile menajere abandonate de oameni lipsiți de simț civic și aveau menirea sa-i provoace și pe alții la asemenea acțiuni, însă se pare ca este vremea celor ce stau pe margine, nu fac nimic, dar își dau cu presupusul.
   P.S.7 Îmi cer scuze pentru aceasta intervenție, dar cuvinte ca puturoși, jegoși, imbecili și nepăstori ar trebui să ne facă pe toți sa luam atitudine.

   • Domnule Primar !
    Eu nu am nimic cu dumneavoastra personal,dar daca va simtiti lezat in vreun fel,inseamna ca totusi articolul meu a avut un rost! Pe mine nu ma intereseaza ce autoritate guverneaza parcul,pe mine ma intereseaza cum arata si ca nu prezinta nici un fel de siguranta! Ca sa nu vorbesc de faptul ca e o noua groapa de gunoi! Si va rog sa nu imi interpretati cuvintele in maniera politicianista! Eu nu am facut pe nimeni jegos,mizerabil,etc! Daca ati fi cunoscut semnele de punctuatie,ati fi vazut semnul intrebarii de la sfarsitul frazei.Era O INTEROGATIE RETORICA! Nu o afirmatie! Nu am nimic nici cu tiganii ca doar are cine sa ii protejeze ca pe niste monumente ale naturii ca sa poata sa isi vanda Marfa de contraband si sa faca schimb valutar-capusa fara ca nimeni sa ii deranjeze! Iar faptul ca ati iesit atunci,in campanie la curatat orasul,de ce nu s-a mai repetat? De ce nu iesiti in oras,printer „prostime” sa vedeti care le sunt nemultumirile? Dumneavoastra iesiti numai la depuneri de coronae si la inaugurat cuie?

    • Eu stiu ca adevarul deranjeaza. Mai stiu si ca nimanui nu ii place sa i se spuna adevarul in fata. Dar vreau sa va intreb,Domnule Primar, dumneavoastra va place cum arata orasul asta? Ati vrut sa fiti ales ca sa faceti ceva pentru el! Dar,oamenii vorbesc,oamenii vad si aud independent de ceea ce ziceti dumnravoastra. Si oamenii vad ca nu faceti chiar nimic pentru ca noi,cei care v-am ales sa putem sa traim intr-un oras curat,fara praf,cu strazi fara gropi,cu o piata de alimente in care sa nu iti rupi picioarele in gropile formate, sa nu mai vedem fatadele centrului gata sa ne cada in cap si mai ales sa se creeze locuri de munca si oamenii sa nu mai sufere de foame si mizerie.V-ati nascut si ati copilarit aici. Asa era orasul asta inainte? De ce nu vreti sa intelegeti ca lumea nu mai are incredere in promisiuni desarte? Daca am vedea ca v-ati stradui cat de cat, nu am lua atitudine

 • Buna aveți dreptate dar nu inteleg in proprietatea cui este terenul? Era un loc minunat pentru picnic.in urma cu vreo 15 ani era o oaza de verdeață de liniște și relaxare .eu locuiesc în apropiere și de cite ori trec peacolo îmi pun întrebarea de ce?

 • Apreciez calitatea Dumneavoastră de a jigni și a va bate joc de toți și toate , nu voi intra în jocul acesta, vă doresc tot binele din lume și mult succes în tot ce faceți,spuneți și scrieți!!

 • Dar cat a fost Domnul Nemes,a ridicat cineva problema? E de cativa ani buni lasat in paragina.(si nu numai Parcul Dendrologic ci toata portiunea malurilor ,unde intr-adevar e mizerie.Dar e mizerie controlata,parca.Vorba aceea toti de pe strazi arunca gunoiul in capat de strada.Pacat. Doamna Mariana Ona in mare,are dreptate.Doar ca trebuia un limbaj mai adecvat folosit si fara ”Sau poate îi așteptăm pe americani să vină cu tancurile! Mai știi, soro?”,asta n-a fost nici macar de gluma…. Dar ca si noi,ca si Domnul Primar si d-voastra Doamna Ona Mariana a-ti gresit. Trebuie totusi sa invatam sa ne respectam,mai intai de toate si sa lasam partizanatul politic pe seama politicienilor.E mai sanatos asa.

  • Pe mine nu ma intereseaza daca orasul e condus de PSD sau PNL sau mai stiu eu ce partid daca se face treaba. Si cred ca multi judeca in felul asta. Dar PSD-ul a fost la putere cea mai lunga perioada post-decembrista si lucrurile au stat pe loc cica din lipsa de bani.Nemes a facut lucrurile sa se miste. Probabil,daca i s-ar fi dat sansa sa candideze din nou si sa ramana primar,ar mai fi facut si altele. Dar stim cu totii ca nu numai primarul conduce un oras. Ce ma intriga este faptul ca acest PSD care se crede de neinlocuit si cel mai bun,nu isi vede greselile si nici nu si le asuma. Tot altii sunt de vina pentru incompetenta lor. In fine. Daca eu sunt prea artagoasa este pentru ca m-am saturat de minciuni si de promisiuni care nu se respecta. Am gasit acest mijloc de a-mi exprima nemultumirea fara teama. Libera exprimare este tot ce ne-a ramas. Stiu ca nimeni nu va face nimic asa cum nu va face nici cu parcul si nici cu becul de pe stilp despre care am mai scris.

 • pune trantorii aia de „militieni” la treaba sa faca ordine in orasu asta necivilizat!!! amenzi pt cei care arunca gunoaie, amenzi pt cei care conduc haotic si parcheaza aiureA… sa patruleze toata ziua si noaptea ca toate se distrug… mai multa treaba si mai putina vorba!!!!!!!

oferta-wise