Actualitate Cultură Știri

Sighet: PREMIERA de GALĂ a filmului „ENESCU, jupuit de viu”, regia Toma Enache

image_printPrinteaza

Enescu este un vis împlinit al tuturor românilor. ” (Toma Enache)

Așa cum toate popoarele își revendică, onorează și promovează marile personalități prin cărți și filme, am considerat că este datoria noastră să realizăm un film artistic despre George Enescu. Noi ne-am împlinit acest vis. Acum avem nevoie de sprijinul dumneavoastră să ne ajutați să-l arătăm lumii.
Am filmat pentru această producție în instituții de cultură emblematice din România (din Bucuresti, Ploiești, Tecuci, Iași) și ne-am bucurat de sprijinul unor personalități de talie internațională ale muzicii clasice, precum dirijorii Cristian Măcelaru, director al prestigiosului Festival George Enescu, Daniel Jinga, director al Operei Nationale Bucuresti, dirijorii Vlad Vizireanu și Gabriel Bebeșelea, compozitorul Sebastian Androne Nakanishi, violoniștii Alexandru Tomescu și Rafael Butaru, tenorul Andrei Apreotesei, manager al Palatului Culturii din Iași, tenorul Andrei Fermesanu, director al Operei Nationale Iași, pianistul Alexandu Burca și alții. (Toma Enache)

Din distribuție fac parte actorii: Mircea Dragoman, Theodora Sandu, Adrian Titieni, Kira Hagi, Manuela Hărăbor, Cristian Sofron, Constantin Codrescu, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Cezara Dafinescu, Codrin Dănilă, Erica Moldovan, Puiu Jipa, Dumitru Florescu, Andrei Apreotesei, Cătalin Bocîrnea, Constantin Florescu, Florin Kevorkian și alții.

Titlu original: ENESCU, jupuit de viu
Un film de Toma Enache
Gen: dramă biografică / lungmetraj
Durata: 122 min.
Limba originală: română
Producător: La Steaua Film (2024)

Facebook page: https://www.facebook.com/enescufilm/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yqXyKxHlo8o

„ENESCU,  juput de viu”, al treilea lungmetraj al regizorului Toma Enache, va avea premiera la SIGHET, Sâmbătă, 07 decembrie 2024. Organizatorul premierei de la Sighet este ROTARY CLUB SIGHET.

Synopsis
George Enescu, cel care a compus prima bucată muzicală la 4 ani și prima simfonie la 16 ani, este în plină glorie și dorește să compună o operă nemuritoare. Se îndrăgostește de o prințesă superbă, Maruca, care îl inspiră și îl provoacă. Și ea este fascinată de el și muzica lui, îl iubește cu pasiune, dar are obligații față de soț și cei doi copii. Destinul o va elibera din strânsoarea căsniciei? Va fi asta suficient pentru ca Geniul și Prințesa să se căsătorească și să traiască fericiți până la adânci bătrâneți? Dar opera? Se va mai scrie?

Motivația regizorală:
Ideea de a face un film despre viața și opera extraordinară ale lui George Enescu (1881–1955), unul dintre cei mai mari violoniști și compozitori ai secolului XX, mi-a venit în timp ce vizitam locul nașterii sale, din nordul României. Mi-am dat seama că deși trecuseră aproape 70 de ani de la moartea lui, lumea încă nu avea un film despre acest muzician extraordinar. Povestea lui de viață este uimitoare: s-a născut în 1881 într-un mic sat românesc, fiind singurul copil supraviețuitor al familiei, dintre 12 frați. Părea că destinul său a fost binecuvântat de la bun început. A luat primele lecții de vioară la vârsta de patru ani și la scurt timp după aceea scrie propriile compozitii, pentru a deveni, la șapte ani, al doilea copil sub 10 ani care a fost vreodată acceptat la Conservatorul din Viena. La 13 ani s-a mutat la Paris. Asemenea lui Mozart, a compus primele sale simfonii în copilărie, iar darul său de compozitor și violonist a fost recunoscut de muzicienii celebri ai vremii.
A fost apreciat de regi și regine și s-a îndrăgostit de Prințesa Maria Cantacuzino, dragoste care îi va marca întreaga existență. A fost loial iubirii sale, până la sfârșitul vieții.
Deși cânta la vioară cu un talent extraordinar, el se considera, în primul rând, compozitor. În cursul vieții sale uimitoare, Enescu i-a cântat lui Brahms, a studiat cu Fauré și Massenet și i-a cunoscut pe Bartok, Strauss, Ravel, Debussy și Shostakovich. Pablo Casals, pe care l-a acompaniat la pian, l-a numit „cel mai mare fenomen muzical de la Mozart”.
George Enescu a fost omul descris de apreciatul violonist Sir Yehudi Menuhin drept „absolutul după care îi judec pe toți ceilalți… cea mai extraordinară ființă umană, cel mai mare muzician și cea mai formativă influență care a existat vreodata asupra mea”.
Cu toate acestea în minte și în suflet, am decis să fac o dramă de epocă, un film biografic despre extraordinarul George Enescu, concentrându-mă mai ales pe povestea lui complicată de dragoste cu Prințesa Maruca și pe munca sa la opera Oedip, capodopera sa. Am filmat în locații și muzee emblematice din România, cu mașini de epocă, trăsuri și actori foarte talentați.

Highlights

  • Filmul este regizat de Toma Enache, unul dintre cei mai premiați regizori români la festivaluri internaționale. Al doilea său lungmetraj, Între chin și amin (2019), a câștigat peste 50 de premii internaționale.
  • Coloana sonoră include lucrări de George Enescu dar și muzică originală, compusă de Sebastian Androne-Nakanishi, câștigător al titlului de Compozitor al Anului 2022 la International Classic Music Awards.
  • Coloana sonoră include muzică interpretată de Orchestra Națională a Franței, dirijată de maestrul Cristian Macelaru, de Orchestra Națională Română, dirijată de Maestrul Horia Andreescu și muzică interpretată de celebrul violonist Alexandru Tomescu;
  • Costumele sunt semnate de Maestrul Stefano Nicolao (Atelier Nicolao din Venetia), care a realizat costumele pentru producții premiate cu Oscar precum Farinelli, Neguțătorul din Veneția, Casanova, etc.
  • Filmul este așteptat cu interes de elita culturala română și internațională, de publicul larg și este de interes pentru spectatori, de toate vârstele și din toate categoriile, de la publicul iubitor de muzică clasică la publicul iubitor de film romantic, publicul tânăr, care își găsește inspirația în poveștile de succes.

DISTRIBUȚIA:

Mircea Dragoman în rolul George Enescu  
Actor la Teatrul Evreiesc de Stat din București, joacă în română, germană și idiș în numeroase piese de teatru și filme.

Theodora Sandu în rolul Prințesa Maruca
Este o actriță română de succes, distribuită atât în piese de teatru cât și în filme. Joacă pe scene din toată țara și în filme, în limbile română și germană, a câștigat premii naționale pentru cea mai bună actriță.

Kira Hagi în rolul Alice Cantacuzino
Actriță, scenaristă și producătoare română de film. A lucrat mai ales la producții independente ca actriță și a fost parte a echipelor de producție. S-a născut în Barcelona, Spania, în 1996. A absolvit Academia de Film din New York.

Toma Enache – regizor, scenarist, producător
A debutat în cinema cu filmul NU SUNT FAIMOS DAR SUNT AROMÂN (2013), primul lungmetraj din istorie vorbit în aromână. A regizat apoi documentarul ARMANII, DE LA FAIMOȘII MANAKIA LA „NU SUNT FAIMOS DAR SUNT AROMÂN” (2015) despre Frații Manakia, de origine aromână, pionierii cinematografiei balcanice.
Cel de-al doilea lungmetraj ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, a fost lansat în 2019 și este primul film despre Experimentul Pitești, unul dintre cele mai groaznice experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă, pus în practică de comuniști în România între 1949 și 1952. Al treilea lungmetraj al său, ENESCU, JUPUIT DE VIU este un film biografic despre genialul compozitor și violonist român George Enescu, film ce a fost lansat pe parcursul lunii noiembrie a.c. în principalele orașe din România, premierele continua și în luna decembrie în multe alte orașe.
A pus în scenă piese de teatru de succes, jucate de sute de ori în România și în străinătate.

Cristian Măcelaru – dirijor
Este unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii și director artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, festival care este partener al filmului nostru. Coloana sonoră a filmului include un fragment din Poema Română, interpretată de Orchestra Națională a Franței sub bagheta maestrului Măcelaru.
Cristian Măcelaru este și directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței și al Orchestrei Simfonice din Cincinnati.

Sebastian Androne-Nakanishi – compozitor
Apreciat de juriile, publicul și criticii internaționali pentru tehnica sa impecabilă, stilul muzical expresiv și sofisticat, atât din punct de vedere armonic, cât și melodic, Sebastian Androne-Nakanishi (născut în 1989) este un artist interesant, original, mereu în căutarea straturilor filozofice ale muzicii. Această trăsătură se reflectă în premiile sale: Marele Premiu al Festivalului George Enescu pentru cea mai bună lucrare orchestrală (2014), Premiul Tenso Young Composer pentru cea mai bună piesă de ansamblu vocal (2015), premiul The Golden Eye oferit de Festivalul de Film de la Zürich pentru cea mai bună piesă simfonică, pentru coloana sonoră pentru animația Happiness de Steve Cutts (2018). În 2022, a fost numit Compozitorul Anului la International Classical Music Awards. A studiat compoziția muzicală în România, Marea Britanie și Franța, muzica sa fiind interpretată în întreaga lume de ansambluri și orchestre consacrate.

Martha-Maria Mocanu – producător executiv
Este un producător de film dedicat și pasionat. Susținând proiecte culturale de peste două decenii, este o personalitate respectată în cercurile de afaceri din România și o neobosită susținătoare a artiștilor români.

Elena Enache – producator executiv
Jurnalistă, scenaristă și producătoare, a lucrat anterior la alte două lungmetraje și documentare premiate internațional, printre care drama ÎNTRE CHIN ȘI AMIN (2019).

CONTACT

La Steaua Film (Asociatia CLA La Steaua)
Bucharest, Romania
Email: lasteauafilmstudios@yahoo.com    toma_enache@yahoo.com
Telefon: +40 0773 359 495 / 0727849439

COMUNICAT DE PRESĂ

Foto (imagine reprezentativă): arhiva La Steaua Film și Mihail Oprescu

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise
Salut Sighet
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.