Actualitate Știri

Preotul prof. sighetean Marius Vișovan a conferențiat la Cluj

image_printPrinteaza

Joi, 7 decembrie 2017, a avut loc la Cluj, la Casa de Cultură a Studenților conferința intitulată „Savantul creștin George Manu în temnițele comuniste” în organizarea Fundației „Profesor George Manu” (cu sediul la București) și moderată de ziaristul clujean Radu Hadârcă.

Au conferențiat : preot prof.dr. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă București si preot prof. Marius Vișovan din Sighetu Marmației.

Vorbitorii au evidențiat principalele aspecte ale vieții și activității lui George Manu: strălucita carieră de fizician – primul român specialist în fizică nucleară (doctoratul obținut la Paris în 1933 sub îndrumarea celebrei Marie Curie), cultura sa universală și aptitudinile deosebite în mai multe domenii (matematică, teologie, economie, limbi străine, teatru, etc), concepția sa militantă național-creștină și implicarea în Mișcarea Legionară (unde a și îndeplinit o perioadă scurtă, 1943-1944 funcția de comandant interimar, Horia Sima fiind în lagăr în Germania), activitatea radical anticomunistă în Mișcarea Națională de Rezistență (1945-1948), arestarea, procesul și condamnarea politică, caracterul dârz care a refuzat mereu orice compromis, suferințele și moartea martirică în închisoarea Aiud (1961).

În încheiere, a fost vizionat filmul documentar „George Manu – Rectorul din Zarca Aiudului” al cunoscutului regizor Nicolae Mărgineanu.

Autor, „Salut, Sighet!”

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Felicitari!
    Felicitari pentru preotul Marius Vișovan, se implica nu numai in viata bisericii. Prin cunostintele sale in varii directii si mai ales in istoria miscarii de rezistenta anticomunista, poate si dezvaluie si altora din vastele sale cunostinte! Este un intelectual cu o activitate civica de mare importanta pentru romani! Acum a conferentiat la Cluj Napoca, maine va participa la o actiune de binefacere, poimaine va organiza ceva pentru noua generatie avida de a cunoaste trecutul! Si tot asa va continua, energia intelectuala nu o poate tine numai pentru dansul! Inca o data, felicitari!

    • Va multumesc. Este si meritul celor care creaza cadrul potrivit acestor evocari. Multumesc si Radio Cluj care a relatat azi evenimentul, in emisiunea Universul Credintei de la 7 dimineata.

oferta-wise