Actualitate Editorial

Primarul și viceprimarul Sighetului s-au „confesat” jurnaliștilor! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Două săptămâni s-au scurs între conferința de presă a primarului Sighetului – av. Vasile Moldovan și cea a viceprimarului orașului nostru, av. Daniela Onița – Ivașcu. Am participat la ambele conferințe (fiecare a durat aprox. două ore – ca noroc că unii dintre noi dispun de timp berechet!) și am ascultat cu mare atenție rapoartele de activitate prezentate. Evident că presa sigheteană – restrânsă cum este la ora actuală – a fost prezentă, conștiincioasă și a „cerut” diverse informații punctuale dar nu s-a avântat (probabil din motive comunitare) în… profunzimi investigaționale. Cel puțin noi suntem…. pașnici! :))

A trecut un an din viața noastră și din viața tăcută a orașului, am participat la multe ședințe ale Consiliului Local și am audiat (făcând abstracție de nu foarte puținele derapaje) dezbateri foarte înfocate, aparent pe viață și pe moarte uneori; am asistat la lupte ideologice și nu numai, acuze și… scuze iar acum, la rapoartele ce-au analizat anul scurs din mandat, am constatat că s-au realizat chiar foarte multe lucruri (bune, evident) și că a fost „în principiu” un an bun. Puținele nerealizări țin de cauze „externe”!

Domnul primar a avut un raport generos pe care l-a primit și presa (peste 60 de pagini) iar doamna viceprimar a avut de asemenea un bogat conținut scris al activității și, ascultându-i, am avut impresia că totul a funcționat până acum – din punctul fiecăruia de vedere – acceptabil. Suntem oare pe… drumuri bune? (Nota bene: s-au asfaltat frumos străzile Rodnei și Avram Iancu, păcat că nu sunt mai multe!… deh, bugetul).

Revenind la conferințe și făcând abstracție de relația (încă) tensionată primar – viceprimar (pe care am perceput-o mai voalat și în prezentări) se pare că în rest totul a decurs rezonabil și toate partidele – mici și mari – sunt mulțumite. Ascultându-l – separat – pe fiecare edil ne vine să credem că orașul nostru chiar „rezistă” bine. În schimb sighetenii, cetățenii „ordinari”, au o cu totul altă părere, sunt chiar dezamăgiți, așa cum am intuit eu din discuțiile informale cu unii dintre aceștia.

Așa cum am reținut dintr-un expozeu, din 134 proiecte de hotărâri înainte spre discuții și vot în CL, doar 10 (zece) au fost respinse. Asta înseamnă că lucrurile au mers bine pe toate palierele adminstrației locale iar noi – cetățenii – suntem…. mulțumiți. Exagerez evident și, se pare că au fost destule derapaje pe care nu vreau eu să le analizez acum, pentru a nu părea prea… subiectiv. Nu sunt pentru proferarea de jigniri, accept ca argumente cifrele și lucrurile concrete, nu discursurile și apelul la ideologii de aceea am decis – și mă bucur că am primit răspuns afirmativ – să pregătesc un interviu, compus dintr-un set de 15 – 16 întrebări, pe care-l voi transmite Primarului și Viceprimarului și – după primirea răspunsurilor – le vom publica succesiv pe site-ul nostru, pentru edificarea dumneavoastră, cititorii noștri.
Așadar, întrebările vor fi identice și după primirea răspunsurilor concrete – la o dată stabilită de comun acord – în câteva zile le veți cunoaște și dumneavoastră. Prin urmare, veți putea citi interviurile „paralele” și veți putea trage concluziile adecvate, fără să fie trecute prin „filtrul” jurnalistului. Cred că este mai bine să vedem răspunsurile – negru pe alb – și să le putem compara, fără parti-pris-uri, având instrumente adecvate de analiză.

Să avem un pic de răbdare și să așteptăm răspunsurile din cele două zone „fierbinți” pentru a încerca să previzionăm cum se vor derula următorii trei ani din mandatul edililor noștri.

S-auzim numai de bine!

Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • După un an de „stuchituri” cum fac mâtele cand nu se suporta, după mârâituri precum cateii cand trag de os ca sa-l apuce si dupa aceste doua raporturi, care pentru mine, ca simplu cetatean, nu prea conteaza deoarece ei spun si tot ei fac dupa cum îi duce capul! A scrie un tom de pagini, a citi in fata presei, cuvintele deșarte si laudaroase le cade bine celor doi, dar pe marea majoritate a sighetenilor nu-i impresioneaza, ca n-au simțit prea multe ce s-a facut pentru obste, ici colo, asa de amageala s-a mai carpit cate-o strada, s-a mai facut un sens giratoriu ca sa ne ameteasca atunci când ne tot in in jurul lui ca realizare! Ce pot sa zic… cu ei sau fara ei, tot aici ajungeam, raport de realizări spre zero, vorbe spre 100 la 100! Proiecte de hotărâri 134 aprobate si 10 respinse, nu spune mai nimic, poate cele zece erau mai valoroase pentru oras decât celelalte!
    Traiesc cu speranța că după ce au pus punct la finalul rapoartelor, incep o etapă noua, pașnică, în folosul orașului, ca au terminat cu stuchiturile si mârâielile, ca s-au băgat briscele in toc si colaborarea va fi una laborioasă nu doar in rapoarte ci si in fapte, ca de aceea i-am ales si cam papă bani multi, pentru cat fac! Interviurile chestionar, vor avea răspunsuri la fel ca si cele din rapoarte, dorinta ciolanului, pe multi îi orbește si-i face sa nu vada sau sa audă ce asteptam noi de la ei!
    Poate am glumit, poate am scris serios, toate din dorinta ca Sighetul sa simtă ca are primar și viceprimar si ca ei se dedica sighetenilor nu numai cu vorbele ci și cu realizarea lor, ca pana la urma au rămas multe de făcut din ce-au promis!
    Spor la munca celor doi, sa mai asculte si de noi, ca noi vedem realitatea si nu avem ciolanul băgat în ochi!

oferta-wise